De Zwitserse berg roept: de highlights van deze zomer

The mountains are calling. Weinig landschappen die zo rustgevend en inspirerend zijn als de bergen. Voeg daar de zuivere berglucht, frisse bergmeertjes en 18 natuurparken aan toe en je weet: Zwitserland is de uitgelezen vakantiebestemming voor de outdoorliefhebber die traag en duurzaam wilt reizen.

Bewust leven, puur genieten. Het zou zomaar de slogan van Zwitserland kunnen zijn. Hier kom je voor lange wandelingen, avontuurlijke fietstrails, wellness met views om van achterover te vallen, unieke overnachtingen midden in de ruige natuur en overheerlijke kaasgerechten rechtstreeks van bij de boer.

Maar ook duurzaamheid dragen ze hier hoog in het vaandel. Alles met het label Swisstainable staat voor meer bewustzijn, genieten, diepgang. Maximaal, en met veel respect, ontspannen in de natuur.

We nemen je mee langs een paar highlights waar wij heel enthousiast van worden.

Langeafstandswandelroute Tell-Trail

Nieuw sinds de zomer van 2020 is de langeafstandsroute van 115 km die je in 8 etappes kunt afleggen. Onderweg kom je uitgestrekte landschappen, spectaculaire bergkamwandelingen, onvergetelijke piekerervaringen en een onvervalst alpengebied in ongerepte natuur tegen.

De tocht start in Altdorf via Muotathal naar Rigi, dwars door de streek van het glinsterende Vierwoudstedenmeer, en vandaar door naar het Engelbergertal, via Lungern de Brienzer Rothorn op naar Sörenberg. Sommige stukken zal je met de trein of kabelbaan doen, en ook terug naar start onderneem je met een ander vervoer dan de benenwagen.

Slapen doe je op hotel, in een tent of bij de fruitboer. Reisorganisatie Eurotrek neemt je graag mee op pad.

Wandelen is een activiteit van de benen en een toestand van de ziel.
— Josef Hofmüller, schrijver

Uniek overnachten in Million star hotel

Je zou kunnen zeggen dat slapen in speciale kamers een duidelijke reistrend is en daar blijven ze in Zwitserland allerminst op achter. Zo biedt Million Star Hotel, verspreid over het hele land, zo’n 50 hotelkamers. Lees: een bed in open lucht aan het water, midden in een bos of op de berg. Ontbijten en jezelf wassen kan steeds iets verderop in een hotel of bij een boer. Zalig, toch!?!

Een gezellig bed onder de sterren met zicht op de bergen. Beter wordt het niet, toch!?!

Een gezellig bed onder de sterren met zicht op de bergen. Beter wordt het niet, toch!?!


Wandelen door de bomen

In de zomer van 2021 gaat de Senda dil Dragun open. Oftewel, het langste boomtoppenpad ter wereld. De loopbrug van 1,5 km strekt zich uit van Laax-Murschetg tot Laax Dorf.

Unieke natuurbeleving voor het hele gezin.

Unieke natuurbeleving voor het hele gezin.


Themaroutes voor gezinnen in Gstaad

Saani, de Saanengeit uit Gstaad, neemt kinderen deze zomer mee op twee nieuwe avonturenpaden waarbij gezinnen de lokale flora en fauna, de geschiedenis en de mooiste uitzichtpunten in de regio ontdekken.

gstaad family hike.jpeg

Wandelen saai?

No way! Het is een kwestie van de goeie route te vinden. Adventure trails for the win.


Met de Bernina Express door de Alpen

Wie Zwitserland zegt, denkt wellicht ook aan treinen. Tot in de zotste uithoeken van het land geraak je met de trein. Publiek transport krijgt hier veel aandacht omdat het zo ecologisch verantwoord is en dat werpt z’n vruchten af. Je vindt hier juweeltjes van treinroutes zoals de Bernina Express. Iets minder bekend dan de Golden Pass Line, maar net zo indrukwekkend.

De rit start in Chur/St. Moritz tot in Turijn, Italië, of andersom, is 144 km lang en duurt een goeie 4 uur. De Bernina Express rijdt over de spectaculaire Landwasser viaduct van 65 meter hoog, een meesterwerk dat inmiddels Unesco werelderfgoed geworden is. En verder: 55 tunnels, 196 bruggen en waanzinnige panorama’s over bergmassieven en meren.


Grand Tour met de camper

Campings en camperplaatsen beu? In Zwitserland ontvangen de locals jou en je camper met open armen. De laatste jaren ontstonden er tal van initiatieven om campertoeristen en inwoners dichterbij elkaar te brengen zodat je beter van het Zwitserse leven proeft.

  • Via SwissTerroir vind je wijn- en kaasboeren, chocolatiers en andere ambachtslieden waar je een nachtje met de camper kunt overnachten én kunt proeven van hun delicatessen. Win-win!

  • Bij Nomady reserveer je een uniek plekje in de natuur - van iemands tuin tot een verlaten kloof.

  • Geen camper, wel een tent? Zelter biedt tentaccomodaties op idyllische plekken.

Als je echt alles van Zwitserland gezien wilt hebben, volg je de Grand Tour van 1600 km. Deze bewegwijzerde route neemt je mee langs ondermeer 5 Alpenpassen, meren, spectaculaire landschappen en steden zoals Zürich en Luzern.


Al goesting om te vertrekken?

The mountains are calling! Hoor je het?

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Kamperen en wandelen in Sainte-Cécile, Florenville

Next
Next

Vakantie in Oostduinkerke