Hiken in de bergen rond het Vierwoudstedenmeer (huwelijksreis deel 4)

Hiken in de bergen rond het Vierwoudstedenmeer (huwelijksreis deel 4)

Vierde stop op onze huwelijksreis: Vitznau, een soezend dorpje aan het magnifieke Vierwoudstedenmeer. Een absolute topper! Hier kom ik sowieso terug. Hoe sneller en hoe langer, hoe beter.

OMG!

Wow! Ik heb zelden zo’n mooi meer gezien. Die bergen, dat heldere water, die rust. Echt prachtig! En wat een verschil met Como. Het is niet te vergelijken. Como komt voor mij niet eens in de buurt van het Vierwoudstedenmeer. Como is veel toeristischer, vuiler en gewoonweg minder mooi. In Zwitserland is het kraakproper, is het verkeer goed en helder geregeld, en is de omgeving authentieker, rustiger, veel aangenamer. Ook het publiek is hier anders. Een pak minder toeristen die continu met selfiesticks voor zich lopen. Get the picture? Wel duurder, da’s het enige nadeel. 

varen vierwoudstedenmeer.png

Dag wandelen in Rigi, de “Koningin der Bergen” 

De hele reden dat we hier beland zijn, is omdat ik perse in de bergen wou wandelen. Dat stond al jaren op mijn verlanglijstje. Iets in mij zei dat dit wel iets voor mij zou zijn. Beweging en buitenlucht. En ja hoor, het klikte. Meteen boenk erop! Van onze huwelijksreis was dit mijn dag, een echte topdag.

hiken mountains rigi.png

We hebben zo’n 12,5 km gewandeld. Het was prachtig! We wandelden de hele tijd in een schilderij. Altijd op dezelfde berg, maar om de paar meter kregen we een heel ander zicht. 50 tinten groen en blauw. Heerlijk om de hele dag actief buiten te zijn met een zicht waar je geen moment op uitgekeken geraakt. Een dag met oh’s, OMG en amai, doeme da’s hier schoon. Ook wel fuck Como. Het Vierwoudstedenmeer is duuzend keer mooier. Wel af en toe veel volk op de berg, maar evengoed soms kilometers lang geen mens te zien. Koeien niet meegerekend.

Rigi verhoogt de ontspanning door houten ligstoelen en barbecues te voorzien. En in ieder plaatsje heb je wel iets om even wat te drinken en eten. Lunchen deden wij in Berghaus Unterstetten. Gewone Zwitserse kost, maar uiteraard wel met dat fenomenale uitzicht. Net voordat we met de kabelbaan terug naar Vitznau afzakten, namen we nog een ijsje bij restaurant Hinterbergen-Vitznau. Met vermoeide benen genieten van een onvergetelijke wandeling, van elkaar en van ijs. Zalig!

bergen rigi wandelen.png

Logeren in een historisch pand aan het water

We logeerden in Hotel Terrasse am See in Vitznau. Het hotel ligt pal aan het meer en naast het station, waar je de bergtrein naar boven neemt, en de pier waar de boten aanmeren. We namen daar de boot naar Luzern voor een avondje uit. In amper een uur waren we er. Could be worse, weet je.

Foto getrokken vanuit onze kamer met zicht op de bootstop van Vitznau.

Foto getrokken vanuit onze kamer met zicht op de bootstop van Vitznau.

Hotel Terrasse am See staat geklasseerd als een Swiss Historic Hotel. De tijd staat hier stil. Oude meubels, sierlijk servies, krakende parket, enorme wastafels, oude ramen en kraanwerk, en dat heeft zijn charme. Omdat we zelf in pauze-modus stonden, apprecieerden we dat. Het plaatje klopt. De uitermate vriendelijke gastvrouw past er ook perfect in. Ze is een vat vol goeie tips en kent de prijzen, timetables en hiking trails van buiten. Straf!

Onze kamer, het zonneterras en het ‘gewone’ terras boden allemaal een prachtig uitzicht op het Vierwoudstedenmeer. Je staat er ook op de eerste rij voor ongelofelijk mooie zonsondergangen. Heel romantisch! Alleen jammer dat tijdens zo’n sunset dinner het eten niet van hetzelfde niveau is. Weinig creatieve salades, geen pittige rösti en vlees van matige kwaliteit. Ook het ontbijt in het hotel is ook maar basic.

Na een dag wandelen in de bergen is zwemmen in het meer een zaligheid! Aan het hotel is er een ‘meertrapje’.

Na een dag wandelen in de bergen is zwemmen in het meer een zaligheid! Aan het hotel is er een ‘meertrapje’.

Chique doen

Niet ver van Hotel Terrasse am See ligt er een hotel van een niveautje hoger: Park Hotel Vitznau. Zo’n heel exclusief en decadent ding waar de boekjes graag mee uitpakken. Dus ook zo’n exemplaar waar je wel iets wilt drinken, maar de prijs van een overnachting niet wilt betalen. Zo gedacht, zo gedaan. De gin tonic’s waren dan ook niet van de goedkoopsten, maar wel de prijs waard om de bovenmenselijke sfeer op te snuiven. Denk comfy lounge aan het water, een draaiend standbeeld in een gigantische verlichte fontein, veel te dure bootjes die wat liggen te kabbelen aan de pier terwijl de eigenaar een paar oesters naar binnen slurpt, een chique buitenkeuken en minstens één garçon per tafel. 

Praktisch

  • Logeren in Hotel Terrasse am See in Vitznau. Wij betaalden 225 euro per nacht voor kamer met zicht op het Vierwoudstedenmeer.

  • Vanuit Vitznau neem je de boot naar Luzern (ongeveer 20 euro pp). 50 minuten later meer je in het centrum aan.

  • Om te gaan wandelen neem je vanuit Vitznau, naast Hotel Terrasse am See, de bergtrein (de eerste van Europa!) naar de top van de berg Rigi. Zo’n ritje kost 33 euro. Vanuit daar maak je prachtige wandelingen. Wij wandelden van Rigi Kulm via Känzeli (prachtig panorama!) naar Rigi Kaltbad. Daar zou je naar een spa kunnen gaan en/of de trein terug naar beneden nemen. Hebben wij niet gedaan. Nee, wij gingen verder naar Unterstetten via de Seeweg naar Hinterbergen, en pas daar namen we een heel oude kabelbaan terug naar Vitznau. Hier heb je cash geld (Zwitserse franken of euro’s) voor nodig.

Om het af te leren, nog een paar foto’s…

Wat denk je? Ook iets voor jou?

Laat hieronder een reactie achter. Ik ben benieuwd!

 
Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.