Wandelen, varen, eten en cocktails drinken in Como (huwelijksreis deel 3)

Wandelen, varen, eten en cocktails drinken in Como (huwelijksreis deel 3)

Como was fijn, en toch kom ik er wellicht nooit meer terug.

Na het rustige Piemonte was het wat zoeken bij aankomst in Como. Como is de grootste stad aan het Como meer. Het is er dus veel drukker. Zeker aan de waterkant is het heel toeristisch, en gewoonweg niet aangenaam om er te vertoeven.

Gelukkig is het in de oude binnenstad een pak beter. Er heerst een gezellig Italiaans sfeertje op de vele piazza’s en in de nauwe straatjes. Ook toeristisch, maar daar stoort het minder omdat toeristen opgaan in inwoners. Er zijn ook geen bedelaars en minder Indiërs die rozen of verlichte ballonnen verkopen.

Gelatto enzo

In Como zijn er veel winkels, maar vermits ik niet zo’n shopper ben kan ik daar maar weinig over vertellen. Over de horeca daarentegen… genoeg keuze voor cocktails, uitgebreide diners of aperitief.

Mijn tips:

  • Hemingway cocktail bar met tapas bij iedere bestelling.

  • Rosetti voor ongelofelijk lekkere ambachtelijke gelatto. En geef toe, naar Italië en geen ijs eten is geen optie, toch!?

  • Vintage voor food & wine op piazza Mezzini, het gezelligste pleintje van Como.

  • Degusteria, ook lekker. Een goed adresje als je niet buiten kunt zitten.

Verder zijn de Duomo en de bergen op de achtergrond de blikvangers in Como.

Klimmen naar Brunate en de lichttoren van Volta

Wie mij een beetje volgt, weet dat er wat actie bij mag. Wandelen it is! In het noorden van Como start een wandelweg naar Brunate, het dorp bovenop de berg. Het is een flinke klim door de bomen die ongeveer een uur duurt. Mooi en rustig, maar helaas niet zo veel variatie en het is continu heel stijl, en dat wandelt gewoon niet zo prettig.

wandelen naar brunate.png

Boven word je wel getrakteerd op een prachtig zicht op Como en het meer. Vermits we toch nog wel wat energie hadden, trokken we verder naar de lichttoren van Volta. Ligt nog eens 150 meter hoger en 2.2 km verder, en vandaar heb je een nog mooier en weidser uitzicht. Na de lunch wandelden we terug naar beneden. Dat ging iets sneller, maar was ook pijnlijker voor de knieën. 

Wil je wel het uitzicht, maar niet de inspanning? Neem dan vanuit het centrum van Como de funiculaire tot in Brunate.

Dagje op het meer

Na de inspanning komt de ontspanning. Dat hebben wij gedaan door de boot te nemen richting Bellagio met onderweg een stop in Cernobbio. Van Como naar Bellagio is het 1 uur en 45 minuten varen. Voor de heenweg prima. Op de terugweg zou ik eerder voor de fast service opteren. Scheelt een uur. Retourtje kost 25,5 euro per volwassene. Neem een trui mee. Het kan wat frisser zijn aan boord.

varen op como meer.png

Cernobbio is een rustig, schattig en mooi dorpje. Een verademing ten opzichte van Como. Alleen valt er buiten eten en drinken niet veel meer te doen. Wij hebben een poging gewaagd om iets te gaan drinken in het über chique en exclusieve Villa d’Este, maar dat is voorbehouden aan klanten en de rijke slimmerds die minstens een dag op voorhand boeken.

Thuis en in Como suggereerden een aantal mensen ons om naar Bellagio te gaan. Nu begrijp ik waarom: het is een mooi dorpje, maar jongens, wat is het daar toeristisch! In Bellagio realiseerde ik me dat ik zulke plekken voortaan moet mijden. Hoewel ik zelf graag toerist ben, was dit gewoonweg te veel. Trop is trop. Er waren daar alléén maar toeristen. Het hele dorp draait op toeristen. Alleen maar winkels en te dure horeca. Ik vind daar geen hol aan. Mooi, dat wel, maar het is er kuddelopen en dat is het echt niet. 

Bellagio is mooi, maar te toeristisch. Echt té. Niet leuk. Mijn tip: mijden!
bellagio como.png

Logeren in een suite

Wij logeerden in le Stanze del lago suites, op 10 minuten wandelafstand van het centrum. De suites zijn splinternieuw (het is open sinds juni 2018) en met duurzame materialen zoals marmer en met veel smaak afgewerkt. Onze suite had een prima bed, een balkon en gigantische douche. Heel comfortabel. 

Het beste daarentegen is het huisgemaakte ontbijt van la mamma Barbara. Iedere morgen maakt ze vers brood, fruitsla, allerlei cake en taart, en jus. Heerlijk! En ze ontvangt je met een brede glimlach, zoals een echte mamma. 

Mijn conclusie

  • Como is een goeie uitvalsbasis om het Como meer te ontdekken, en aangenaam zolang je in de binnenstad blijft. 

  • Cernobbio is een betere optie als je meer rust wilt.

  • Het Como meer is mooi, maar toeristisch. Ik vind het té en zou daarom niet meer zo snel teruggaan. 

 
Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.