Luzern, een stadje voor muziekliefhebbers en horlogefreaks

Laten we er niet flauw over doen: Luzern is een plek om verliefd op te worden. Zo op slag dolverliefd op de middeleeuwse Kapellbrücke en de Museggmauwer, een overdekte houten brug waar je schilderijen over de lokale en nationale geschiedenis en een stadsmuur met negen torens kunt bewonderen. 

De Kapellbrücke over de Reuss werd al meerdere keren in haar originele vorm geconstrueerd na vele branden.

De Kapellbrücke over de Reuss werd al meerdere keren in haar originele vorm geconstrueerd na vele branden.

Gelukkig is Luzern veel meer dan dat. Neem nu het futuristische Kultur- und Kongresszentrum Luzern (KKL), een verrassing zowel voor het oog als voor het oor. Muziekliefhebbers staan ongetwijfeld versteld van het aanbod, met voorstellingen van de bovenste plank. 

Muziekstad met middeleeuws karakter

Het strakke KKL, ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel en geopend in 2000, is het moderne weerwoord op de vele historische bruggen, pleinen en kerken die Luzern telt. Dit muziekpand heeft de stad een nieuw elan gegeven. Opmerkelijk is ook het immense dak van twee voetbalvelden groot. Overdag weerspiegelen de golfjes van het meer in de onderkant van de aluminium panelen. 

Het KKL: een icoon voor de stad.

Het KKL: een icoon voor de stad.

Niet alleen in dit gebouw aan het Vierwoudstedenmeer viert de toonkunst hoogtij, ook elders in deze Zwitserse stad leeft de muziek. De KKL en de tientallen festivals die jaarlijks de revue passeren, maken van Luzern een ware muziekstad. 

Horloges shoppen

Naast muziek biedt Luzern ook veel winkelplezier. Zoals het een Zwitserse stad betaamt, zijn vooral horloge- en juwelenzaken talrijk vertegenwoordigd. Eén adres springt eruit: Bucherer op de Schwanenplatz. Ook in trek bij de Aziaten die horloges als een statussymbool beschouwen. Voor hen staan er zelfs verkopers klaar die hen in hun eigen taal verder helpen. Mag ook wel als je dagelijks 2000 mensen over de vloer krijgt. 

Zelfs de inwoners zijn nog steeds onder de indruk van de pracht in hun stad.

Zelfs de inwoners zijn nog steeds onder de indruk van de pracht in hun stad.

De onweerstaanbare Zwitserse charmes

Het had niet veel gescheeld of Luzern was de hoofdstad van Zwitserland geworden, ware het niet dat de stad in 1848 tegen de federale constitutie stemde. Wat de locatie betreft, was het een prima keuze geweest. Een nog centralere ligging is immers onmogelijk, en bovendien helpt ook de natuur een handje: gelegen tussen de besneeuwde Alpentoppen en aan het Vierwoudstedenmeer geniet Luzern een prachtligging

 

Deze blogpost is geschreven op basis van een artikel dat ik eerder voor Grande schreef. 

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Eten en drinken in Oostende

Next
Next

Weekendje weg in de Voerstreek