Vakantie in Oostduinkerke

Oostduinkerke, de parel aan onze Belgische kust. Ook wel de meest kindvriendelijke badplaats, vind ik. Nog meer tijdens de schoolvakanties, maar ook daarbuiten is er steeds voldoende te doen hier. Zowel in de natuur, als binnen in musea en restaurants (als die open zijn natuurlijk…).

Oostduinkerke bestaat uit mooie rustige villawijken met typische witte vissershuizen, maar evengoed met moderne meesterwerkjes met hier en daar een lap duin ertussen, een brede geanimeerde winkelstraat - zijnde de Leopold II Laan -, de minder aantrekkelijke trambaan en daarachter de dijk en het belachelijk brede strand. Alles op fiets- en loopafstand. Oftewel, een heerlijke plek voor een week (gezins)vakantie in eigen land.

Broed je op een soortgelijk plan, dan raad ik je het volgende aan…

 

Te zien in Oostduinkerke

In Oostduinkerke zijn er minstens twee dingen die je echt gezien moet hebben:

  • Met stip op nummer één staan de garnaalvissers te paard. Oostduinkerke is de enige plek op aarde waar er nog met paard om garnalen wordt gegraaid. Geen verrassing dat dit Unesco werelderfgoed is en dat ze deze bezienswaardigheid in een momument hebben gegoten, te zien op het strand van Oostduinkerke. De paarden komen tussen april en oktober buiten. De gedetailleerde kalender vind je op de site van Koksijde. Soms worden de garnalen meteen na de vangst klaargemaakt voor een proevertje op de zeedijk. Nog spectaculairder.

  • De zon zien zakken in de zee. Allicht iets wat door iedere vakantieganger aan zee gesmaakt wordt, en terecht, maar in Oostduinkerke is de zonsondergang nog specialer. Het licht is hier feller, anders, op een manier, moeilijk te verklaren.

 

Wandelen en fietsen in Oostduinkerke

Met een gigantisch zandstrand en 700 hectare aan duinen, slikken en schorren moet je wel zot zijn om daar niet te gaan wandelen en/of fietsen. Een paar suggesties:

  • Lange strandwandelingen. Of zelfs hele lange tot in Knokke? De hele kustlijn is bezaaid met wandelknooppunten.

  • Nog een optie is een heel stuk wandelen richting De Panne of Oostende en dan met de kusttram terugkeren.

  • Of je maakt het nog op een andere manier uitdagend door een wandelzoektocht te maken. Tot 15 september haal je een deelnameformulier (4 euro per map) met opdrachten en wandelroute op in het toerismekantoor van Koksijde, Oostduinkerke of Sint-Idesbald. Je hebt de keuze uit een lus van 8 km, 5 km of 3,4 km. Wij deden die laatste door de duinen en dat was heel leuk! Als je de ingevulde vragenlijst weer inlevert, maak je kans op een prijs.

  • Fietsen en kuieren door het grote kleurrijke natuurreservaat De Doornpanne. Het bezoekerscentrum is een goed vertrekpunt of laat de wandel- en fietsknooppunten je meenemen. En vergeet zeker niet over de Hoge Blekker te gaan, met zijn 33m de hoogste duin van onze Belgische kust.

  • Fietsen over de zeedijk tot in Sint-Idesbald voorbij Koksijde waar je voldoende vertier vindt voor kinderen op het strand - denk aan een trampoline of ander springtuigen - of naar het prachtige Nieuwpoort tot aan de havengeul, geflankeerd door een brede promenade en park. Klik hier voor een overzicht van alle fiets- en mountainbikeroutes in de omgeving.

 

Te doen in Oostduinkerke

Genoeg gewandeld en gefietst? Oké dan, hier volgt nog een rits aan toffe activiteiten:

  • Wie Belgische kust zegt, zegt een go-cart huren op de dijk natuurlijk. Op de Oostduinkerkse dijk vind je twee verhuurders met scooters, steps, fietsen, kleine elektrische autootjes en trappers in alle kleuren en vormen.

  • Genieten op het strand. In zwemkledij of niet. Met picknick, een voetbal, of alleen een boek. In je eentje of met een hele groep vrienden. Op een handdoek of in een hangmat met staander. Alles kan.

  • Een potje mini-golfen, tennissen of padellen met het gezin bij Tip-Top.

  • Winkelen in de Leopold II Laan. Wie me kent, weet dat het niet mijn favoriete tijdsbesteding is, maar ik moet toegeven dat ze hier fijne winkeltjes hebben zoals De Zandvoetjes voor toffe sneakers en sandalen, kledingwinkel Mira en concept store De Karavaan.

  • Zelf een elektrobootje huren voor een ontspannen tochtje op het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Een vaarbewijs is niet nodig. Mogelijk vanaf 1 maart tot einde herfstvakantie. 1 uur varen kost 45 euro voor max 7 personen aan boord.

  • Of wat dacht je van een huifkartocht op het strand of in het bos? Check de agenda, want de paarden komen niet iedere dag buiten...

  • Naar Navigo, het Nationaal Visserijmuseum over de paardenvissers, of het Abdijmuseum Ten Duinen over de abdijgeschiedenis en archeologische vondsten omgeven door prachtige natuur. Tussen de ruïnes kan je meedoen aan een smartphonefotografie challenge. En dat is nog niet alles met smartphone daar, want hun traditioneel vertelfestival ‘Toen de dieren nog spraken’ bieden ze dit jaar in de vorm van een smartphonewandeling aan. Ontdek hier hoe dat werkt.

 

Eten en drinken in Oostduinkerke

Corona of niet. Goed eten is een must op vakantie. Deze zijn niet te missen adressen:

  • Spelleplekke in hartje Koksijde.

  • Kantine voor lunch, koffie, en mooie hebbedingetjes.

  • Willem Hiele is een specialleke: bar, brasserie en boutiek met focus op outdoor, puur en lokaal.

  • Koffiebar Nordso op de zeedijk in Oostduinkerke, ook takeaway.

  • Goesting in ontbijt of brunch aan huis? Stephan Destrooper komt het wel brengen.

  • Wafeltjes eten en eindeloos spelen bij Siska, de topper bij kinderen sinds eeeeeeuuuwen.

  • Het betere vleesrestaurant Carcasse.

  • Oh Restaurant, al 15 jaar een vaste waarde met veel liefde voor wijn.

  • Visrestaurant De Huifkar. Alle lekkers uit ‘t zeetje.

  • Modern restaurant Boîte in a bag.

  • Voor oesters moet je bij Julia zijn.

 

Logeren in Oostduinkerke

Ons verblijf was prima omwille van ligging en gratis fietsen in de garage, maar zou ik niet aanraden wegens ouderwets en niet helemaal in orde. Bovendien stond het te koop toen wij er waren. Dus hoe lang zou je het nog kunnen huren?

Ongetwijfeld zijn dit betere alternatieven:

 
 
 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

De Zwitserse berg roept: de highlights van deze zomer

Next
Next

Wandelen in het ongerepte dal van de Trôs-Marets