Hoe bereid je je voor op een huttentocht?

Een huttentocht maken is echt super plezant. Het staat zonder enige twijfel in de categorie ‘mijn favoriete vakanties’, alleen is daar wel een voorwaarde aan verbonden. Je moet je goed voorbereiden! Ik neem je mee in mijn aanpak en ervaring.

Vind de juiste route

Kies een route op maat van de deelnemers. Anders gezegd: hou rekening met leeftijden, conditie, hoogtevrees en goesting. Kleine beentjes kunnen niet zomaar een pittige klim op de rotsen aan. Wie niet getraind is, moet niet ineens een berg van 3000 meter hoog beklimmen. Smalle paden langs een steile afgrond doe je best niet als je hoogtevrees hebt. En er is een verschil tussen midden- en hooggebergte, of tussen 2 of 6 dagen stappen.

Informeer je over iedere etappe en hou daarbij vooral rekening met de hoogtemeters, bekijk in welke hutten je kunt overnachten en reserveer die op voorhand en als je een route gekozen hebt, bekijk die dan ook eens op een kaart (die je sowieso op de berg moet meenemen!).

Vind je het moeilijk om een juiste route te vinden? Binnenkort publiceer ik een e-book met 25 routes voor huttentochten met kinderen. Zet je zeker op de wachtlijst als je interesse hebt.

Op zoek naar een geschikte tocht in het Stubaital in Oostenrijk.

Paklijst voor een huttentocht

Behalve de route gaat er met de paklijst ook serieus wat denkwerk gepaard, want het komt op grammen aan. Neem exact wat je nodig hebt. Niets te veel, maar ook niets te weinig. Denk erom dat je alles moet dragen en dat vele beetjes toch doorwegen. Dus goed wikken en wegen voor vertrek. Hieronder vind je een basislijst.

Kleding

  • Een paar stevige wandelschoenen van het type B met steun aan je enkels en een zool die stijf genoeg is voor ruw terrein.

  • Goede ondersteunende wandelsokken die vocht afvoeren en comfort geven met drukpunten. Wie pijnlijke achillespezen heeft, kies het best voor deze sokken van Falke (getest en goedgekeurd!).

  • Hanteer het laagjesprincipe voor je bovenkleding zodat je makkelijk iets uit doet of aantrekt wanneer je het warm of koud hebt.

    • Eerste laag, de drainagelaag: een sneldrogend, flexibel en ademend t-shirt met korte mouwen. Hier heb ik goeie ervaringen met Alpine Nation.

    • Tweede laag is de isolatielaag zoals een fleece of dunne donsjas die je warm houdt. Revolution Race heeft hele dunne en toch warme fleecetruien.

    • Derde laag, de beschermingslaag, is een hardshell regenjas die je tegen barre weersomstandigheden beschermt.

  • Onder die kleding draag je naadloos ondergoed dat niet in je huid snijdt. Als je qua temperaturen of safe wilt spelen, draag je thermisch ondergoed in merinowol, dat stinkt niet en droogt snel op.

  • Een synthetische short, wandellegging of wandelbroek die licht en sneldrogend is, en die tegen een stootje kan, want je zit of schuurt soms tegen rotsen.

  • Een dunne set kleding voor in de hut zoals een shirt met lange mouwen en legging.

  • Eventueel een extra set kleding om te wandelen (of je wandelt de hele week in dezelfde kleding en ja, dat zal misschien wat stinken, maar dat is helemaal oké! Weet ook dat je in de meeste hutten een waslijn vindt waarover je je gespoelde kleding kunt laten drogen.)

  • Waterdichte handschoenen.

  • Zonnebril.

  • Pet, zonnehoed of buff.

  • Muts.

  • Eventueel waterschoenen om in de rivieren en meren te zwemmen.

Warm en droog blijven, goed eten en drinken, en goed slapen zijn de belangrijkste dingen tijdens een huttentocht.

Eten en drinken

  • Een waterzak met drinkteut die over je schouder hangt is veruit het makkelijkst om voldoende water mee te nemen en onderweg steeds voldoende te drinken.

  • Lunch als je onderweg geen hut tegenkomt of geen lunch wilt meenemen van de hut waarin je slaapt.

  • Veel snacks zoals energierepen, chocoladerepen zoals een Twix of Snickers en noten.

Voor in de hut

  • Een dunne slaapzak of liner (dekens om hierover te leggen vind je meestal in de hut) en een kussensloop. Een liner is een katoenen zak voor in je slaapzak of onder een deken. Deze is extra warm, makkelijker om te wassen en neemt minder plaats in dan een slaapzak. Een kussen is niet nodig. Gebruik een donsjas of fleece in de plaats.

  • Slippers.

  • Dunne microvezel handdoek.

  • Toiletzak met tandenborstel, tandpasta, zonnecrème, klein flesje ecologische body/hairwash en indien nodig, lenzen/bril.

Overige

  • EHBO-kit voor blaren en schaafwondjes.

  • Telefoon en opladers.

  • Powerbank.

  • Klein gezelschapspelletje zoals een boek kaarten of De Grote Dalmuti, onze favoriet in de bergen.

  • Oordopjes.

  • Zakmes.

  • Belangrijke documenten zoals verzekeringbewijs met bergverzekering, identiteitskaart en als je die hebt, berglidmaatschap (voor korting in de hutten).

  • Wandelkaart (vertrouw niet alleen op je telefoon!).

Dit draag je allemaal in een rugzak. De regel is dat je rugzak niet meer dan 20% van je lichaamsgewicht mag wegen. Dus weeg je 70 kilo, dan zou je rugzak maximaal zo’n 14 kilo mogen wegen. Ik heb een rugzak van 50 liter waarin ik ook een paar spullen van de kinderen meepak. Als je alleen je eigen spullen draagt, zou een rugzak van 40 liter ook voldoende moeten zijn. Hoe lichter je rugzak, hoe beter, maar verlies het comfort niet uit het oog. Kies een rugzak op basis van inhoud en pasvorm. Het moet goed op je heupen zitten en goed aanvoelen aan je rug. Als je een nieuwe koopt, pas die dan in de winkel en laat de rugzak meteen goed afstellen.

Besparen op outdoorspullen

Ik weet dat outdoormateriaal niet goedkoop is. Onthoud: hoe lichter, hoe kwalitatiever en hoe duurder de spullen doorgaans zijn. Leen bij een vriend of buur als je wilt besparen, of kies voor goedkopere alternatieven, maar doe dat niet voor je wandelschoenen, regenkledij en rugzak. Dat zijn je belangrijkste investeringen met hoge impact op je comfort tijdens de tocht. Besparen kan ook door je materiaal goed te onderhouden na terugkomst. Degelijk materiaal gaat dan nog jaren mee.

Getraind aan de start

Wanneer je met een goede conditie aan de meet staat, heb je sowieso (letterlijk) een sprong voor. Je geniet nog meer als je fit bent. Maar hoe zorg je voor die ‘goede conditie’? Disclaimer: ik ben geen arts of personal trainer, dus ik deel hoe ik het aanpak. Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik regelmatig beweeg. Lees: iedere dag wandelen en/of fietsen. Dat gaat van korte tot langere wandelingen, of 25 km op en neer fietsen naar het werk. Een regelmatige lichte cardiotraining zorgt ervoor dat je tong niet gelijk op de grond ligt na de eerste hoogtemeters.

Wat ik ook verstandig vind, is om (bijna) dagelijks krachtoefeningen te doen thuis zodat je meer kracht in je armen hebt en sterker op je benen staat. Daar vind ik de gratis Decathlon-app heel handig voor. Je volgt een spierversterking-programma van een paar weken en krijgt iedere dag gedurende 10 à 15 minuten spieroefeningen voorgeschoteld. Matje uitrollen, niet nadenken en gewoon gaan. Trappen of andere natuurlijke hellingen op en af gaan, kan ook helpen om het klimmen al wat in de benen te krijgen.

En dan is het een kwestie van te gaan!

En keihard genieten. Drink en eet voldoende onderweg. Wacht niet totdat je dorst of honger hebt, want dan is het waarschijnlijk te laat. Wandelen in de bergen is een serieuze inspanning, dus zorg voor die energie. Ga ook niet te snel. Van hut naar hut wandelen is geen wedstrijd. Neem je tijd, klim traag en zorg ervoor dat je niet buiten adem geraakt. A l’aise, en nogmaals, vooral kei hard genieten want een huttentocht maken is waanzinnig!

 

Heb jij nog andere tips of ervaringen die je wilt delen? Laat het zeker weten in de comments!

 

Disclaimer: deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als je via die link iets koopt ik een kleine commissie ontvang terwijl de prijs voor jou onveranderd blijft. Met andere woorden: het kost jou niets extra én is een hele grote support voor mij. Zo kan mijn blog blijven groeien. Een win-win situatie, dus bedankt! 

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Familievakantie op Center Parcs

Next
Next

Getest: wandelkleding van Alpine Nation “Sluit goed aan, voel niet eens dat ik het aan heb”