Wandelen in Thorpark

Dat Limburg een prachtige provincie is, daar hoef je mij niet meer van te overtuigen. Haspengouw, Connecterra, de Sahara van Lommel, Maasmechelen… zoveel moois hier. En nu komt daar nog wat bij: Thorpark. Een prachtig gebied van 30 hectare dat zich onderscheidt door de mijnterrils.

Terril watte?

Een mijnterril is een kleine steenberg, een hoop van gruis en afval dat vrijkwam bij het delven van steenkool. Je moet weten, vroeger waren er in Limburg 7 mijnsites actief en daar zie je nu nog steeds veel van terug in het landschap. Zo ook in Thorpark.

In Thorpark bevinden zich twee beschermde terrils: Terril Waterschei van 155 meter hoog en nog een andere van 142 meter hoog. Beide kan je beklimmen. Pittig, maar ik zou het zeker aanraden. Het maakt de wandelbeleving des te intenser en boven is het uitzicht over het natuurgebied, de oude mijngebouwen en het voetbalstadion van KRC Genk fenomenaal.

Terhills Resort (BENL)

Je kunt de terril ook met de trap beklimmen.

Wandelen door Thorpark

In Thorpark kies je uit 11 wandelroutes tussen 2 en 16 km lang. In totaal goed voor meer dan 40 km bewegwijzerde wandelpaden. Alles staat heel goed aangegeven. Wij volgden de rode driehoekjes, een wandeling van 12 km. Al snel kom je in een bijzonder open gebied - een boost voor het mentale welzijn als je het mij vraagt - en beklim je de terril om daarna veder te gaan in het bos. Heel afwisselend en uitdagend.



Kom je met de camper?

Op een paar km van de toegangspoort tot Thorpark vind je Kattevennen, eveneens een toegangspoort, maar dan tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Je vindt er een brasserie, speeltuin, manege, planetarium en dus ook camperplaatsen aan 10 euro per nacht incl stroom en water.

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Roadtrip langs cultureel erfgoed in de vallei van de Maas

Next
Next

Eén dag naar Londen