Roadtrip langs cultureel erfgoed in de vallei van de Maas

Schoon opgepoetst. Elegant. Ronkende motor. Tijdloos design. Oh, oldtimers. Betrap je jezelf er ook op dat je ze nagaapt wanneer er weer zo’n classic beauty voorbij rijdt? Wie ervan droomt om er eens in eentje te rijden, moet dat vooral doen. Of nog beter, doe dat in een prachtig landschap zoals dat van Explore Meuse. Goed voor 7 valleien, 5 plateaus en 2 historische steden: Dinant en Namen. Wij gaan een dag op schok met een Volkswagen Kever. Een cabrio. Gebroken wit. Helemaal af!

Uiteraard hebben we er eerst even naar staan kijken. Naar dat juweeltje van een Kever. Zo schoon. Gehuurde marchandise van bij Kombi-Legend. Na een korte briefing draaien we de sleutel in het gat, duwen we op onze gaspedaal en staan we aan de start van onze reis door de tijd.

Op ontdekking met een oldtimer is…

… slow travel. Genieten van de omgeving en de auto.

Roadtrip langs cultureel erfgoed

Oké, wacht, we maken het wat concreter. We reizen met onze Kever, op een zonovergoten dag (lucky us!), langs cultureel erfgoed in en rond Dinand en Namen. Deze route werd minutieus uitgestippeld door Explore Meuse.

We starten aan de Esplanade van de Citadel in Namen, één van de must sees in deze regio. De Citadel is een enorme en waanzinnig mooie site die uitkijkt op de stad en die je kan bereiken via de gloednieuwe kabelbaan. (Wij waren hier ook in 2017.)

Met klamme handjes en bijzonder geconcentreerd op de weg (het zijn dan ook de eerste meters hé) zakken we tot aan de Maas en rijden we richting Bioul. Ondertussen passeren we de romantische kasteeltuinen van Annevoie en het kasteel van Bioul, maar stoppen doen we pas bij de ruïnes van het kasteel van Montaigle.

Het verhaal van Montaigle

In deze burcht zouden zich wrede familieruzies hebben afgespeeld. A la Romeo en Juliette, maar dan met Gilles en jonkvrouw Midone de Bioul. Smoorverliefd, maar de families konden elkaar voor geen meter uitstaan. Midone en haar vader hebben de bloederige clash tussen de families niet overleefd. Wat er van Gilles geworden is, weet niemand. Hij verdween. Volgens de legende is de geest van Midone hier nog steeds en als je goed luistert, hoor je haar de naam van haar geliefde Gilles fluisteren… Zoveel jaren later werd het kasteel tijdens een aanval, onder leiding van de Franse koning Hendrik II, in de 16e eeuw geplunderd en platgebrand. De vesting verloor zijn strategische waarde en werd nooit meer opgebouwd.

Het kasteel van Montaigle werd op een rots gebouwd, een natuurlijke verdediging die de graven lange tijd veilig hielden. Nu schiet er nog best veel over waardoor je je de appartementen, verdiepingen, schoorstenen en uitkijktorens goed kunt inbeelden. Dat het zo hoog in de mooie vallei van de Molignée gelegen is, maakt de site nog des te romantischer. Zeker de moeite waard om eens te stoppen, of wanneer je op wandel bent. (Schijnt dat deze wandellus van 8 km echt een toppertje is.)

Schilderachtig Sosoye

We stappen weer in onze magnifieke Kever en verlaten de vorstelijke weg naar het kasteel. Onze volgende stop is het dorpje Sosoye. Een dorpje dat geklasseerd is als één van de mooiste dorpen van Wallonië. Typerend zijn de kronkelende rivier Molignée en de ‘berg’ Ranzinelle die aan het dorp grenst.

We slenteren erdoor en zien een mooi kerkje, een oude brouwerij, schilderachtige huisjes en stille straten. De school van vroeger, die zijn laatste 6 leerlingen vereeuwigd heeft op de gevel, is nu een vakantiehuis en restaurant waar je voortreffelijk eet.

Door het dorp loopt een oud treinspoor waar je nu 365 dagen per jaar over kunt fietsen met een spoorfiets. En aan de kerk vertrekken twee mooie wandelingen die je over de berg meenemen. Voor die van 7 km volg je de groen-witte bordjes en voor die van 5 km volg je de gele bordjes.

De bierroute

Buikje vol en off we go voor deel 2. We rijden (met veel bekijks uiteraard) langs de gigantische abdij van Maredsous, de abdij van Maredret (brouwer van lekker lokaal bier), het oude klooster van Ermeton-sur-Biert, meerdere kastelen die niet toegankelijk zijn voor publiek, maar kijken mag, en de Confrérie Li Crochon, eveneens een brouwer van verrukkelijk bruin en blond bier. Drie brouwers op een paar kilometer van elkaar. Je zou het de bierroute kunnen noemen.

Wijselijk stoppen we niet bij de brouwers, maar wel bij de abdijkerk van Hastière langs de Maas. Het is hier vooral om de buitenkant te doen. Een grandioos erfgoedpareltje. Kinderen (en volwassenen) leren meer over de rijke geschiedenis aan de hand van de gratis GeoQuizz. Leuk om te doen!

Abdij aan de Maas. Mooi, maar helaas soms ook gevaarlijk. Aan de voet van de abdij zie je de schade van de overstromingen van 2021.

Save the best for last: Dinant

Via Waulsort, de prestigieuze badplaats van weleer, bereiken we langs de Maas Dinant, de bekendste postkaartstad van Wallonië. Wat wil je? Water, kleurrijke huisjes, een kerk om u tegen te zeggen, een indrukwekkende rots en alsof dat nog niet genoeg is, staat daar ook nog een fameuze citadel op. Jawadde! Het zal wel zijn dat iedere toerist die nog maar een beetje in de buurt is hier stopt en een shitload aan foto’s maakt.

Schuldig. Wij doen dat ook. En we ploffen neer tussen al dat moois voor een zoete zonde bij Solbrun. Een laatste overheerlijke pannenkoek en gemberthee langs de Maas in het zonnetje voordat we onze Kever terug naar start rijden.

Topdag

Motor uit. Uitstappen en met een vol hartje terug naar huis. Onze roadtrip in een oldtimer langs cultureel erfgoed zit erop. What a day!

Zalig om in zo’n auto te rijden. Het is echt eens wat anders en het geeft een heel andere beleving aan je dag.

En Wallonië verrast wederom. Als je denkt alles gezien te hebben, think again. Deze regio is zo rijk en zo mooi. Kom dat zien!

(De coverfoto en deze laatste foto’s zijn van Explore Meuse)

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Wat kost een skivakantie?

Next
Next

Wandelen Hoge Kempen: in Thorpark