Wat te doen in de buurt van Dinant?

Wat te doen in de buurt van Dinant?

Bezoek de citadel van Dinant

Duh. Logisch, wanneer je in Dinant bent, bezoek je de citadel. Hoog op de rots met een prachtig uitzicht over de stad en de Maas. De citadel zelf is ook gigantisch en herbergt een schat aan informatie over de gruwelijkheden die er zich tijdens de eerste wereldoorlog hebben afgespeeld. Op een interactieve en gevarieerde manier, en dus leuk voor iedereen. In de prijs zit sowieso een ritje in de kabelbaan van en naar het centrum van de stad inbegrepen. Eventueel kies je ook voor een boottrip op de Maas.

Hoe schoon de citadel is, hoe vuil de stad. Helaas. Geen topper. Ik vond het er maar grauw, benauwd en weinig aantrekkelijk.  

Ga naar Namen

Ook in Namen vind je een citadel. Met gratis toegang, en misschien zelfs nog mooier dan die van Dinant. Het is een grote mooi onderhouden site met eveneens prachtige uitzichten over de stad, de Maas en de Sambre, maar ook met een pretpark, toeristisch treintje, musea, kronkelende wandelpaden en terrassen.

Het centrum van Namen viel ook best in de smaak. Wat ‘stadser’ dan Dinant, met veel bedelaars en excentrieke inwoners. 

Diertjes kijken in ‘Le Meilleur Parc Animalier de Belgique’

De grotten van Han zijn alombekend, maar net daarnaast heb je ook een Parc Animalier. Je kan er door wandelen (duurt zo’n 3 uur) of je laten rijden in een open ‘safaribus’ (duurt 1,5 uur). Ik raad je zonder enige twijfel de eerste optie aan. Dan zie je zo veel meer! Je staat net zo lang jij wil te staren naar wolven, uilen, everzwijnen en bizons, en je geniet des te meer van de prachtige natuur. Oh ja, onderweg kan je ook nog een gezellig terrasje doen. De laatste dieren die je ziet zijn de kers op de taart: twee bruine beren Willy en Marlene. Gigantische beesten met angstaanjagende grote klauwen. Best indrukwekkend! Zeker met mooi weer is dit een heerlijk uitje.  

panoramisch uitzicht parc animalier han sur lesse

Dit is wat ze noemen...

... een panoramisch uitzicht! 

Logeren in Gesves

Wij logeerden in Gesves, in een vakantiehuis op het domein van en naast de Chateau de Bellaire. Dit huis 'Le Vieux Tilleul' staat zonder twijfel in mijn top 3 mooiste vakantiehuizen van de Ardennen, en geloof mij, ik heb er al veel gezien. Deze gîte is gewoonweg prachtig. Heel smaakvol gerenoveerd met gigantische ramen die zicht geven op niets anders dan groen. Op het domein heb je ook een verwarmd zwembad (30 graden, bijna een bad, zalig!), een tennisterrein en achteraan in de tuin leuke hertjes om te begroeten. 

Ook buiten het domein is de omgeving supermooi. De Ardennen zijn hier weids en uitgestrekt. Je krijgt hier een Provence- of Toscane (zonder cipressen)-gevoel. Er zijn hier veel wandelingen mogelijk in de bossen, door geel-groene velden, langs schattige dorpjes en kastelen. Zo kom je bijvoorbeeld langs Chateau Haltinne, een sprookjesachtig kasteel omgeven door water. 

Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.