Wandelen op de grens van de Ardennen en de Gaume

Sinds mijn eerste wandelweekend ben ik verknocht aan wandelweekends. Heelder dagen niets anders doen dan buiten wandelen en frisse lucht opsnuiven. Héérlijk! Deze keer neem ik twee vriendinnen mee naar Tintigny, een dorpje op de grens van de Ardennen en de Gaume, een regio die geflankeerd wordt door Frankrijk en Luxemburg. Vanuit daar maken we twee lange, stille en onovertroffen wandelingen.

Snoer die wandelbottinen aan en… go go go!

Wandelen vanuit Tintigny

Onze eerste wandeling start aan het dorpsplein van Tintigny. We volgen de route 10 van 21 km die ons door Le Grand Bois en langs Bellefontaine stuurt. De wandeling is eenvoudig te volgen, redelijk plat, gaat voornamelijk over onverharde paden en is heel gevarieerd.

De bossen treffen mij het meest. De paden met een oneindig zicht op groen, door en langs oeverloze rijen sparren, gekleurde varens, kleine beekjes, het gifgroene mos tussen de bomen, de heuvels, zelfs een hert, een verlaten boshuis en een picknicktafel op de perfecte plek middenin het grote stille bos. Gewoonweg zalig.

Ik voel de herbronning aan mijn rode wangen en koude billen. De energie stroomt weer door mijn lijf. Een lijf dat doordeweeks zittend werkt.

Na de wandeling bestellen we witte wijn en nestelen we ons op het terras van de Brasserie de la Place in Tintigny. Nog wat later spelen we een potje scrabble met een theetje erbij. Het leven kan toch zo simpel, en zo schoon zijn.

Wandeling van 21 km met vertrek en aankomst in Tintigny.

Wandeling van 21 km met vertrek en aankomst in Tintigny.

Wandelen vanuit Buzenol

Dag 2. We kiezen voor een wandeling in de Gaume met vertrek vanuit Buzenol. We volgen twee lussen: de gele Les Sources - La tranchée des portes van ruim 10 km en aansluitend de rode Croix de la Femme van 5 km. Omdat we er gaandeweg een eigen versie van maken, kloppen we uiteindelijk af op een totaal van 17,5 km in de benen.

De gele wandeling begint verrassend. Je wandelt langs een prachtig wit landhuis (met een duister verleden van moorden en branden wel, zo vertelt de eigenaar ons), oude smederijen die erkend zijn als “Patrimoine majeur de Wallonie” en opgestapelde containers met hedendaagse kunst. Dit bijzonder trio is gelegen in Montauban, het hart van de Gaumse bossen en ook - terecht - een coup de coeur van de locals.

De wandeling gaat verder door de bossen en eindigt langs de velden.

Wederom vallen de stilte, de pure schoonheid van de natuur, de frisse lucht en de beweging wreed in de smaak.

Wandeling van 17,5 km met vertrek en aankomst in Buzenol.

Wandeling van 17,5 km met vertrek en aankomst in Buzenol.

Waarom wandelen?

Je zou je kunnen afvragen wat er leuk is aan wandelen. Wel, ik zal je vertellen hoe ik dat ervaar:

  • wandelen verlicht, omdat je beweegt. En dan heb ik het niet over afvallen (wat wel mooi meegenomen is), maar over de vitaliteit. Wandelen geeft je nieuwe energie.

  • wandelen verzet je gedachten. In het beste geval maakt het zelfs je hoofd helemaal leeg.

  • wandelen vertraagt je. Het gaat gewoon traag, wat maakt dat je zelf ook niet in een mallemolen zit, maar er net uit wordt gesleurd.

  • en wandelen verbindt. Wanneer je met vriendinnen gaat, heb je zeeën van tijd om er op los te tetteren. Niet dat wij aan één ruk door babbelen, maar toch. Zonder haast passeren alle onderwerpen wel eens de revue: de kinderen, hun school en superhelden, onze vrijetijdsbesteding, onze relaties, onze dromen en verleden. Je komt weer wat dichterbij elkaar te staan en dat is fijn. Ook dat maakt een wandelweekend bijzonder waardevol.

In deze tijden zijn er nog twee voordelen aan wandelen:

  • het is uiterst ecologisch!

  • het mag tijdens de lockdown. Sterker nog, wandelen is voor mij - in tijden van corona - een essentiële vorm van survival.

duurzaam wandelen ardennen

Wandelen is duurzaam bewegen

#1 Je hebt er amper iets voor nodig.

#2 Het kan overal. Vereist geen auto of vliegtuig.

#3 Als je op de paden blijft, is het niet belastend voor de natuur.

#4 Tijdens het wandelen word je je bewust van het belang, de kwetsbaarheid en schoonheid van de natuur. Vergeet nooit: je bent er te gast!

Nog meer wandelingen in de regio

Twee wandelingen uitkiezen was geen gemakkelijke oefening, omdat deze streek enorm veel te bieden heeft. Een greep uit de alternatieven:

  • Wandelen door het woud van Anlier. De route “Le sentier de la Cornaille” telt 18 km.

  • Wandeling langs de smederijen in Marbehan van 9 km. Deze zou je kunnen combineren met de wandeling “Fagne Chamisso” in Mellier van 8km.

  • Een lus vanuit Montmedy van 12,9km: de “promenade de la boucle de la chiers”. In Montmedy bezoek je ook de citadelle.

  • In het westen van de Gaume maak je de prachtige wandeling Roche à l’Appel in Muno. Na een stevige klim geniet je van een adembenemend uitzicht op de rots.

Nog meer wandelingen vind je op de site van de toeristische dienst van Gaume en op die van de Ardennen.

Bed & Breakfast A quiet place

Een uitstekende uitvalsbasis om de regio te ontdekken is de Bed & Breakfast A Quiet Place. Van de naam is er geen enkele letter gelogen. In deze eeuwenoude boerderij is het inderdaad heel erg stil. Goed voor de nachtrust, maar ook aangenaam wakker worden zo.

A Quiet Place wordt uitgebaat door de vriendelijke en bevlogen Jacqueline. Ze richtte twee kamers in haar huis als chambre d’hôtes in. Je kiest zelf of je een enkel of een dubbelbed wilt. De bedden slapen goed, de kamers zijn proper en comfortabel, de bovenste kamer is zelfs kei gezellig en de douches zijn prima.

Voor het ontbijt voorziet Jacqueline zo veel mogelijk huisgemaakt en lokaal. Zo kregen wij zelfgemaakte crumble en yoghurt, en choco, kaas, confituur en paté uit de streek. High five voor deze duurzame aanpak.

Bij de gastvrouw bestel je desgewenst ook een lunchpakket voor onderweg: brood, pasta of salade. Alles wordt met veel liefde en zorg voorbereid en ingepakt.

Bij Jacqueline word je ontvangen alsof je bij je tante of bomma op bezoek bent. Huiselijk, rustig, gewoon landen in alle eenvoud.

Praktisch:

Uit eten in de buurt van Tintigny

De innerlijke mens verwennen kan bij:

  • L'Inévitable, vlakbij de B&B, in een kleurrijk decor met een lekkere, toegankelijke keuken.

  • Ladygreen, een klein etablissement met zeer goede keuken.

  • Le Fourneau Marchand, een taverne gespecialiseerd in forel midden in het bos.

Wij kozen voor de eerste optie en dat was een heel fijne plek. Naast het restaurant is er een wijn- en bierbar.

 
wandelen gaume natuur

Goesting om te vertrekken?

Op de homepage staat er een overzicht van al mijn wandelingen. Verspreid over het hele land. Kort en lang. Met en zonder kinderen. Blader er eens door!

 
 

Het verblijf en de wandelingen werden mogelijk gemaakt door Wallonië België Toerisme waarvoor heel veel dank! Het was geweldig.

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Natuurpad Lovenhoek in Vorselaar

Next
Next

Staycation in Maasmechelen: relaxen in een heerlijke bed & breakfast + 6 activiteiten