Rondreis in de Ardennen

Zomer 2020. Een speciaal geval. Ons plan om naar Luxemburg te gaan, viel in het water. Code rood. Het werd een ganse vakantie in het zuidelijke deel van eigen land en ik moet zeggen, de Ardennen hebben me wederom heel aangenaam verrast. Ook Wallonië vakantieland.

De rode draad van mijn vakantie: de camper, die omgedoopt werd tot Flip, en het uiterst aangename gezelschap van mijn twee kinderen.

Op de gratis camperplaats in Redu met een heel schoon uitzicht.

Op de gratis camperplaats in Redu met een heel schoon uitzicht.

We starten in boekendorp Redu en vinden meteen plaats op de gratis parking op nog geen 200 meter van het dorp.

Kamperen aan de Semois

De dag nadien trekken we nog wat zuidelijker naar Sainte-Cécile, een deelgemeente van Florenville, en komen we terecht in een paradijs dat Camping de le Semois heet. Zelden zag ik een camping die zo mooi gelegen is. Echt zot schoon! Ik kon blijven kijken naar die kronkelende rivier, de velden, de sparren en hoe de tenten zo gezellig schots en scheef hun plekje daar tussen vonden.

Groot grasveld van Camping de la Semois voor groots buitenspeelplezier.

Groot grasveld van Camping de la Semois voor groots buitenspeelplezier.

En nog meer voordelen:

  • je kampeert er in je eigen tent of camper, of je huurt er een atypisch logement zoals een dubbeldekker, wijnvat, tipi tent of yurt.

  • naast het kampeerterrein beschik je over een gigantisch glooiend veld waarop je kunt kubben of ravotten met je kinderen.

  • voor die kinders staan er hele toffe go-karts ter beschikking. Bij die van mij ging dat zo: wachten totdat ze van de ketting gingen en dan uren rondjes rijden met die karren.

  • er staan meerdere leuke speeltuinen op de camping.

  • de Semois is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook heerlijk om in te spelen. Tegenover de camping is de rivier ondiep, maar met een zachte stroom. Ideaal dus.

  • het is mogelijk om vuurtonnen te huren. Kwestie van je marshmallows te roosteren zoals het hoort voor de tent.

Je begrijpt, wij zaten hier goed. Bovendien hadden we nog eens extra tof gezelschap van een vriendin en haar twee kinderen.

Praktisch

  • 84 euro voor 3 nachten met camper, 3 personen en elektriciteit.

  • Broodservice aanwezig :)

  • Reserveren kan alleen online.

Wandeling Roche à l’Appel

Van de drie nachten dat we op de Camping de la Semois waren, zijn we maar één keer op stap geweest en dat was om te wandelen.

We kozen voor de ‘Roche à l’Appel’ wandeling bij Muno. Een uitzonderlijk mooi circuit! Het schijnt dat geologen uit alle windhoeken hier naartoe komen om deze rotsformatie te aanschouwen. De route is 8,5 km lang, maar wij gingen voor de korte versie waarin de hoogtepunten verpakt zaten en dat zijn:

  • het kleine stenen bruggetje over een beekje aan de voet van de rots

  • de steile avontuurlijke klim van de rots

  • de fenomenale uitzichten over de natuur vanop de rots

  • en de wandeling terug door bossen en over smalle paden

Heel gevarieerd en gewoonweg prachtig.

Praktisch:

  • De wandeling start en eindigt aan de parking voor wandelaars bij de Ravel fietsroute in Muno.

  • Volg de gele ruiten, gele driehoek en groene driehoek.

Wildpark Saint-Hubert

We nemen de camper en zetten onze rondreis verder in Saint-Hubert, ook wel het Europese hart van de jacht. We bezoeken daar het wildpark met klauterparcours en wandeling langs herten, everzwijnen en schapen.

Praktisch

  • Duur van de wandeling: 1 uur.

  • 5 euro per volwassene.

  • 3 euro voor kinderen van 3 tot 17 jaar.

Op een boerderijcamping

Die nacht houden we halt op de boederijcamping Klein Rost in Beho, deelgemeente van Gouvy. Zo’n camping waar je je gewoon ergens moet zetten. ‘s Avonds doet de boer de ronde van zijn erf op de fiets om te groeten en te ontvangen uiteraard. Een redelijk primitieve camping, maar daardoor ook wel met charme (en opzetzwembadje, en death ride).

Praktisch

  • Wij betaalden 21 euro voor camper, 3 personen en elektriciteit.

Blotevoetenpad Ferme de la Planche

Ook de dag erna ben ik ‘creatief’ wanneer ik met de kinderen wil wandelen, want ik kies voor het blotevoetenpad van Ferme de la Planche in Gouvy. Dit is een pad van 3 km met mooie uitzichten over het kleurrijke glooiende Ardeense landschap. Het begint braafjes met een ondergrond van steentjes, zand, grote keien, hooi of boomstammen, maar eindigt een pak avontuurlijker met meters door diepe smeuïge modder en een frisse rivier. Goed opgebouwd en pret gegarandeerd! (Blader zeker tot het einde van de fotoreeks hieronder om te zien hoe dat eraan toe ging!)

Praktisch

  • Pad van 3 km, duurt ongeveer 2 uur. Mogelijk om te verkorten, maar ook om het extra moeilijk te maken.

  • 5 euro per persoon.

Camping met zwembad in Vielsalm

We rijden weer wat verder en strijken neer op de gemeentelijke camping Les Neufs Prés in Grand Halleux, Vielsalm, voor 2 nachtjes. Een goeie plek om even op adem te komen. Gewoon een beetje hangen en zwemmen in het enorme zwembad. Prima camping.

Praktisch

  • 22,5 euro per nacht voor een camper, 3 personen en elektriciteit.

  • Toegang tot zwembad: 2 euro per persoon.

vertier in (Plopsa) Coo

Onze rondreis door de Ardennen eindigen we letterlijk en figuurlijk met een hoogtepunt: een lang gevraagd bezoek aan Plopsa Coo. Veel woorden ga ik hier niet aan moeten vuil maken, denk ik hé? Dat is gewoon pure fun voor de kinderen en daardoor ook voor de mama. Gas geven in een kart, gillen op de achtbaan, kriebels in je buik wanneer die schommels veel te hoog gaan,…

Om daarna nog wat te kuieren door Coo is ook geen straf. Wij genoten hier van dé waterval, lekkere koffie op een terras en door steentjes te gooien in de rivier.

Slapen deden we in onze camper op de betalende parking van Petit Coo. 8 euro per dag. Gratis tussen 18 uur en 9 uur.

Treinritje door het wildpark van Coo

Onze allerlaatste activiteit in de Ardennen, vlak voordat we naar Diest trokken, was een treinritje door het wildpark van Coo. Op aanraden van een campingbuur, met giga spiegelreflexcamera hangend op z’n buik, eerder in de week. “Ik ben niet snel tevreden”, vertelde hij, “maar dat vond ik echt fantastisch.” En ik kan hem geen ongelijk geven. De dieren komen vlakbij, de hongerige trekken van een wolf zien blijft indrukwekkend, het is wederom genieten van prachtige natuur, en gewoon wat tuffen in zo’n toeristisch treintje is met de kinderen ook wel eens leuk (en gemakkelijk).

Praktisch

  • Duur treinrit: 40 minuten.

  • 9 euro voor ‘kleine’ en grote kinderen groter dan 1 meter.

  • Alleen cash te betalen (uhm).

Onze route: van Redu, over Sainte-Cécile, Gouvy en Vielsalm tot in Coo.

Onze route: van Redu, over Sainte-Cécile, Gouvy en Vielsalm tot in Coo.

 

Ook zin om met een mobilhome op reis te gaan?

Hallo vrijheid! Reizen met een mobilhome is reizen zonder timing, zonder planning en gaan en staan waar je op dat moment zin in hebt. Probeer het eens. Via Goboony huur je eenvoudig een camper van een particulier.

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Op avontuur met een Teardrop caravan

Next
Next

Zomeren in Diest