Hoe zit het: hoe lang gaan we nog van de bergen kunnen genieten? (+ bespaartips!)

Afgelopen vrijdag was ik te gast op het 100% Green evenement. Een event over de toekomst van de bergen en wintersport. Moeten we onze kinderen nog voor skilessen inschrijven? Kunnen we het nog wel betalen? En wat met het klimaat? Boeiende debatten met heel wat interessante weetjes.

Ja, neem je kinderen mee op wintersport

Skiën is één van de weinige sporten die je van je 3 tot pakweg 90 jaar kunt beoefenen, die je als gezin én over generaties heen samen kunt doen en die je, in het beste geval, in de natuur doet. Oftewel, een unieke sport. Dat je het samen en buiten doet, vind ik ook echt zalig. Daarom stonden onze kinderen voor het eerst op hun latten toen ze net geen 4 en 6 jaar oud waren, en dat is ook wat de Franse skischool ESF aanraadt: hoe jonger je eraan begint, hoe groter de passie voor wintersport.

In tegenstelling tot al onze schermpjes waar we super dicht op zitten, kijk je tijdens het skiën ver voor je uit. En dat je tijdens je vakantie vroeg op staat om een sport te beoefenen, is ook een flinke uitdaging. Het is goed om beide mee te geven aan onze kinderen.
— Lode Nolf, directeur Sneeuwsport Vlaanderen

Hoe eerder je op de latten staat, hoe groter de goesting wordt om te blijven skiën.

Nee, wintersport is niet alleen voor de elite

We gaan niet flauw doen: een week gaan skiën is niet goedkoop, dat is het nooit geweest en dat zal het nooit worden, maar er zijn wel manieren om de kosten te drukken.

  • Kies voor een kleiner skigebied waar de verblijven en skipassen goedkoper zijn. Denk aan Aussois, Orelle, Le Collet of Thollon.

  • Boek op tijd. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is.

  • Sommige skigebieden geven kortingen zoals

    • gratis skipassen in Orelle voor studenten als ze met 4 in een auto komen

    • in april skiën kinderen gratis in Valloire

    • korting op je skipas en meer wanneer je met de trein naar onder meer Avoriaz, Morzine of La Rosière komt

    • gratis toegang tot het skigebied Arc 1600 met de funiculaire als je met de trein reist

  • Slaap in een hostel met je gezin. Compacte kamers, doorgaans met stapelbedden, maar echt prima hoor. Als ik denk aan ons hostel in Kopenhagen, dan zou ik niet twijfelen. In de bergen heb je de volgende opties:

  • Koop je materiaal tweedehands. Op de welbekende site tweedehands.be of andere initiatieven zoals Vinted, maar ook merken zoals Peak Performance beginnen steeds meer hun eigen aanbod in tweedehands te verkopen. Ook wij kochten vorig jaar onze skikleding van een ander over en dat is ons prima bevallen. Vanuit economische én ecologische overwegingen een prima plan!

  • En wat dacht je van niet skiën? Whuuut? Jawel, wie niet skiet, bespaart op materiaal, een skipas en eventueel skilessen, en kan in de plaats gaan wandelen, wellness activiteiten doen of gewoon lekker niksen. Misschien het overwegen waard voor zij die toch niet zo graag skiën of daar wat schrik van hebben, maar wel heel graag met het gezin mee op pad gaan.

Mijn drie mannen in tweedehands skikleding. Helemaal prima toch!?

Toch wel, er zijn manieren om je ecologische voetafdruk in de bergen te verkleinen

Ook hier moeten we niet flauw doen: de initiatieven die nodig zijn om wintersport überhaupt mogelijk te maken zijn niet bepaald goed voor het klimaat. Denk aan vervuilende skiliften en bomen of andere natuur ruimen om plaats te maken voor pistes. Daar zijn de skigebieden zich gelukkig van bewust en iedereen draagt zijn steentje op een manier bij. In Bourg-Saint-Maurice waren ze er zelfs al heel vroeg bij door in 1989 de funiculaire te bouwen. Die maakt het mogelijk om talrijke naburige skigebieden met het openbaar vervoer te bereiken, en die is bovendien gratis voor iedereen die met de trein komt. Ook Avoriaz was vooruitziend. Dit resort is van bij het begin een voetgangersgebied geweest. Wat doen de skistations nog meer? Steeds meer zonnepanelen plaatsen om de skiliften aan te drijven, kraanwater promoten, minder vuurwerk afschieten, accomodaties beter isoleren, ook openbaar vervoer aanbieden wanneer mensen boeken en afval alleen laten ophalen wanneer de vuilbakken vol zijn, om maar een paar dingen te noemen.

Wat kunnen wij doen? Tweedehands kopen of materiaal huren, de trein nemen of het op z’n minst overwegen, kiezen voor een duurzaam, kleiner skigebied mét natuurlijke sneeuw, lokale inkopen doen en indien mogelijk, gaan skiën buiten de schoolvakanties.

En als iedereen, zowel uitbater als vakantieganger, iets doet, gaan we nog héél lang van bergen en wintersport kunnen genieten!

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Last van je achillespees? Draag deze sokken van Falke

Next
Next

Fotograferen met de Canon EOS R100