Zomers dagje uit in Willebroek

Willebroek is meer dan een strategische plek gelegen tussen Antwerpen en Brussel, en nabij twee snelwegen. Willebroek is ook een uitstekende bestemming voor (dag)toeristen, al dan niet in eigen land (staycation, weet je wel?!). Verwacht je hier aan groen, water, geschiedenis, knusse dorpskern en fijne horeca.

Op avontuur in Blaasveld

We starten onze uitstap met een wandeling op kindermaat van 2 km in Blaasveldbroek. Deze start en eindigt in een diep gifgroen moerassig gebied. Halverwege kom je op een open weide terecht met natuurspeeltuinen, een keitof boomstammenparcours, een otter- en bevereiland, picknicktafels, houten ligstoelen en een karakteristiek onthaalcentrum. In dat gebouw zie je onder meer opgezette bevers, otters, vossen en vogels, en speel je op natuurlijke muziekinstrumenten.

Een heerlijke open plek om te pauzeren in de zon, weg van de drukte.

Een heerlijke open plek om te pauzeren in de zon, weg van de drukte.

Wanneer we de wandeling verder zetten, komen we even later aan bij Hazewinkel, een enorme plas water voor recreatiesporten zoals windsurfen en roeien. Dat doet ons vakantiegevoel acuut stijgen. En vinden wij dat erg? Hell no! Na het water gaan we weer de bossen in en wandelen we langs mooie rietvelden en visvijvers.

Oftewel, een korte avontuurlijke en afwisselende wandeling. Ideaal voor gezinnen met (kleine) kinderen.

Praktisch

  • Lengte: 2 km.

  • De wandeling (pdf) start en eindigt aan de parking in de Broekstraat z/n, Blaasveld.

  • Je volgt de rode wandelbordjes.

  • Het onthaalcentrum is in juli en augustus iedere zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur open. Toiletten zijn daar beschikbaar.

  • Te doen met (sportieve) kinderwagens.

Horecatip Blaasveld

Wie voor of na de wandeling iets wilt gebruiken, kan terecht bij Olle Bolle, op nog geen kilometer van Blaasveldbroek. Dat is de zaak van mijn zus en schoonbroer. Er dus niets over delen, is eigenlijk geen optie, maar ook geen enkele moeite, want eerlijk is eerlijk, ze serveren hier echt het lekkerste ijs, smakelijke dagschotels en salades, vergezeld van streekbieren, frisse wijntjes of biologische fruitsappen. Iedereen vindt hier wel zijn goesting. En er staat een brand new speeltuin achteraan op het terras.

En nog een pluspunt: je loopt vanaf hier recht kasteelpark Bel-Air in voor nog meer wandelplezier of geklouter in het speelbos.

Dineren op een Donut Boat

Onze uitstap afsluiten deden we in stijl door te dineren op het water. Meer specifiek: op een knaloranje ronde Donut boat. Een eye catcher van formaat. Terwijl ons diner werd voorbereid, dronken we wat op het terras en staarden we vol ongeduld naar ons machien. Eens het klaar was, werden we aan boord gevraagd en volgden de bordjes, emmers met drank, een enorm assortiment tapas en een pot verse natuurmosselen. Schip ahoi!

Deze ronde bootjes werden 37 dagen lang verscheept vanuit China.

Deze ronde bootjes werden 37 dagen lang verscheept vanuit China.

Over het eten kunnen we kort zijn: dat was gewoon lekker. Maar het draait natuurlijk veel meer om de ervaring, dat je op het water eet en zelf het bootje bestuurt. Over dat laatste kan ik ook kort zijn: ik bakte er werkelijk niets van. De handeling die je doet moet net anders zijn dan de richting die je uit wilt, en dat kreeg ik maar moeilijk in mijn hoofd geregeld. Emile daarentegen, een flinke kerel van 6 jaar… Hij was er meteen mee weg en manoeuvreerde zelfs ons oranje gevaarte terug de haven in zonder ook maar één ander bootje of steiger aan te raken. Een natuurtalent. Hij had er ongelofelijk veel plezier in en wil sindsdien elke dag terug in ‘het bootje’.

Dineren op het water is een hele leuke gezinsactiviteit.

Dineren op het water is een hele leuke gezinsactiviteit.

Praktisch

  • Donut boat huur je bij Yachtclub Volante, Victor Dumonlaan 6/8 in Klein-Willebroek.

  • Volwassenen kiezen voor tapas, mosselen of zeevruchten. Kinderen hebben de keuze uit curryworst, kipnuggets of bitterballen.

Over Klein -Willebroek

Klein-Willebroek is het knusse schippersgehucht van Willebroek, ten noorden van het centrum en ervan gescheiden door het Zeekanaal Brussel-Schelde.

Aan de Rupeldijk neem je het veer over de Rupel naar de Kaai in Boom (met uitstekende horecagelegenheid). En hoe kort dat ritje ook mag zijn, je zit meteen in vakantiemodus.

Het Sashuis, gelegen langs de oude arm van de Vaart van Willebroek, belicht de ontstaansgeschiedenis van het Kanaal en de daarmee verbonden geschiedenis van Klein-Willebroek. De omgeving van het Sashuis werd in 1981 beschermd als dorpsgezicht.

Zonsondergang over Zeekanaal Brussel-Schelde.

Zonsondergang over Zeekanaal Brussel-Schelde.

 

Dit artikel is een samenwerking met Toerisme Scheldeland en verscheen eveneens op hun site.

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Kamperen op een wei

Next
Next

Weekendje Cadzand, Zeeland