Zorgeloos zomeren in Koksijde

Moest er een prijs bestaan voor de kustplaats met de meeste zomeractiviteiten per dag dan zou Koksijde volgens mij met de eer aan de haal gaan, of toch op z’n minst in de top 3 staan. Zot wat je hier iedere dag allemaal kunt doen. Voor jong en oud en ongeacht je goesting: of je nu gewoon iets wilt bezoeken of in de zilte zeelucht een fysieke inspanning wilt leveren. Niemand krijgt hier de kans om zich te vervelen (tenzij je dat wilt natuurlijk). Ontdek wat wij gedurende een week gedaan hebben.

Strandwandeling langs de Schipgatduinen

First things first: wie zijn wij? Deze vakantie waren het ons gezin - u wellicht bekend -, mijn schoonbroer, mijn schoonmoeder en tijdens het weekend ook nog een vriendin en haar twee vrolijke kinders. Samen logeerden we een week in een typisch witte zeevilla in Sint-Idesbald. Het idyllische Sint-Idesbald is samen met Oostduinkerke en Wulpen onderdeel van de gemeente Koksijde. Naast de talrijke momenten in onze tuin en op een terras met zeezicht hebben we ook heel wat toffe activiteiten gedaan. Een mens kan immers niet blijven aperitieven, niet waar?!?

Lego bouwen

In het casino van Koksijde staat er tot 26 augustus een tentoonstelling van prachtige Lego kunstwerken van Dirk Denoyelle & Amazings. Enorme gebouwen, portretten van bekende wetenschappers en zelfs een reusachtige kat gemaakt uit honderdduizenden Lego stenen staan er tentoongesteld. Bijzonder knap! Aan het eind van de rit steek je zelf de handen uit de mouwen om met Lego te bouwen. Super leuk voor jong en ietsje ouder!

Praktisch

  • Alle dagen open, behalve op zondag, van 10 tot 17.30 uur.

  • 7 euro per ticket.

  • Gratis voor kinderen jonger dan 4 jaar.

Bootje varen in Wulpen

Ik snap dat de kustlijn alle aandacht trekt, maar vergis je niet, ook het West-Vlaamse binnenland mag er zijn. De velden, de statige lanen met hoge bomen, de rust. Heerlijk om door te fietsen, én door te varen. Jawel, bij de brasserie Wielrijdersrust in Wulpen huurden we een elektrobootje voor een uur. Daarmee vaarden we over het kanaal tussen Nieuwpoort en Duinkerken. Zalige uitstap bij zacht weer. Dat uur was veel te snel om. Wie nog goesting heeft in een extraatje bestelt een picknick voor aan boord (en opteert dan misschien best voor 2 uur varen, want de frigobox wordt nogal rijkelijk gevuld).

Protip: Wulpen is net ver van Veurne. Zak na je boottochtje af naar de prachtige Grote Markt en geniet er op één van de vele terrassen.

Praktisch

  • Vanaf 55 euro voor een uur varen.

  • Max 10 personen per boot.

  • Picknick 28 euro per persoon.

Fortenbouw

Met een stevige boterham met choco achter de kiezen, ingesmeerde benen en een schop en emmer onder de arm vertrokken we op de tandem, met wind tegen, naar het strand van Oostduinkerke. Om 10 uur luidde daar het startsignaal voor een wedstrijdje fortenbouw. De concurrentie bestond uit een zestal andere gezinnen die eveneens hevig in de weer waren met hun fort.

Dat van ons, het logo van PSG (Emile is nogal fan :)), viel ondanks onze voorbereidingen via YouTube en aanhoudende inzet niet in de prijzen. Dat heeft de pret echter echt niet kunnen drukken, want het was een super leuke activiteit om als gezin aan deel te nemen. Leuk omdat het iets is dat je samen doet, waar je meteen resultaat van ziet en super fijn om zo je dag te starten.

Deze zomer staan er nog twee wedstrijden gepland: 16 augustus en 24 augustus.

Praktisch

  • Vooraf inschrijven in het toerismekantoor.

  • Eigen schop en ander materiaal meebrengen.

  • 6 euro per fort.

  • Er mogen maximaal 5 personen bouwen aan één fort.

Zwemmen in Sunparks

Zwemmen in de zee mag dan wel heel tof en verfrissend zijn, glijbanen ga je er niet in vinden. Dus ja, voor de kinderen is en blijft zo’n waterpretpark echt de max. Bij het subtropisch zwemparadijs Aquafun van Sunparks in Oostduinkerke vind je glijbanen met een hoog adrenalinegehalte (achteraf snapte ik het bord ‘opgelet voor contactlenzen’ helemaal), maar evengoed ‘familieglijbanen’. Uiteraard zijn er ook een buitenbad, golfbad, wildwaterbaan en bubbelbad bij. Alles voor een paar uur puur waterplezier.

Praktisch

  • Vanaf 17 euro voor een dagticket.

Bezoek abdijmuseum Ten Duinen

Wist je dat Sint-Idesbald, daar waar het abdijmuseum Ten Duinen gelegen is, ooit een monnik was? Het museum vertelt op een gevarieerde en interactieve manier het verhaal van monniken tijdens de middeleeuwen: hoe ze leefden, wat ze aten, wat de kinderen deden etc. Als je iedere letter gelezen wilt hebben, trek je er best een halve dag voor uit, maar ook na een uur kom je al een heel stuk rijker naar buiten. En dan is het nog niet gedaan hé, want buiten loop je door de ruïnes van de oude abdij en nadien drink je een frisse Sint-Idesbald op het terras met zicht op de ruïnes. Een leerrijke én gezellige uitstap.

Praktisch

  • De ruïnes en het terras zijn vrij toegankelijk.

  • Voor het museum betaal je 7 euro per persoon.

In de middeleeuwen overheerste het silhouet van deze Duinenabdij het landschap van Koksijde.

Nog meer te doen in Koksijde

Het stopt niet bij de bovenstaande uitjes. Er is nog zoveel meer te doen in Koksijde. Een week daar verblijven is echt niet voldoende om alles gezien en gedaan te hebben. Ik som nog een aantal opties op.

  • Huur een tandem met je koters en doe een fietstochtje langs de kust of in het binnenland. Een ijsje of mega verse cheesecake eten in de tuin en tussen de boerderijdieren Bij Boer Bart in Booitshoeke is een goeie eindbestemming.

  • Ga ‘s morgens vroeg joggen op het strand.

  • Zwemmen in de zee.

  • Ontdek tijdens een familierondleiding de Koksijde roots van Jef Nys in het Jommekeshuis.

  • Voetballen op het strand.

  • Iedere dag een ijsje of wafel eten.

  • Zeevruchten uithalen en ervan peuzelen bij het lekker glaasje wijn op je eigen terras.

  • Ga bij heldere lucht de zon zien zakken in de zee. Blijft zo magisch.

  • Check de kalender van de garnaalvissers en bewonder ze aan het werk op het strand van Oostduinkerke. Een spektakel dat telkens terecht veel volk trekt.

  • Kuier door één van de wekelijkse of avondmarkten.

  • Non negotiable: laat de kinderen scheuren over de dijk in een gehuurde go-cart.

Een vakantie aan onze Belgische kust schittert in z’n eenvoud. Het is groots genieten van kleine dingen. Met hier en daar een uitstap.

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Wandel de Muziekbosroute

Next
Next

Waterpret in aquapark in Linkeroever, antwerpen