Wandel de Muziekbosroute

Wandelen door het Muziekbos is als wandelen door een sprookje voor wandelaars: heuvels, véél groen, stil, een beetje water en kronkelende paadjes. Een wandeling van 10 km die in Ronse start, ook wel de parel van de Vlaamse Ardennen.

Van zodra je de drukke steenweg verlaat, zie je de heuvels opkomen en voel je al: dit wordt goed! Het landschap overspoelt je instant met een vakantiegevoel. Het is hier niet van druk, druk, druk, maar à l’aise.

Volgens historici dankt het Muziekbos zijn naam niét aan allerlei deuntjes, maar aan het oud-Keltische woord voor moeras.

op de muziekberg

Ik parkeer mijn auto op Ruddersveld in Ronse, vlakbij de Ijsmolenhoeve - een brasserie en adventure park voor vakantiekampen enzo, een super toffe plek! - en aan de voet van de Kanarieberg. De wandeling start bij knooppunt 92. Al snel wandel ik over de onverharde paden van het glooiende Muziekbos, een prachtig stuk natuur op de Muziekberg.

Bij knooppunt 58 kom je de Geuzentoren tegen. Een ronde sprookjestoren opgetrokken uit ijzerzandsteen waar de naam Vlaamse Ardennen voor het eerst werd uitgesproken door dichter Pol de Mont en vervolgens nooit meer uit ons vocabulaire verdween. Ook na dit feeëriek hoogtepunt blijft het bos aanhoudend alle zintuigen prikkelen. Daarvan bekomen kan aan één van de picknicktafels, op houten rustbanken of op het gezellige terras van Bistro Boekzitting bij knooppunt 36.

Na knooppunt 36 begint de tweede lus van de route. Die neemt je mee door velden, het Sint-Pietersbos, over smalle paden, soms met modder, een vlonderpad en dat allemaal gepaard met de nodige hoogtemeters uiteraard. Want zo gaat dat in de Vlaamse Ardennen. Op de terugweg, richting knooppunt 92, ga je weer door het Muziekbos. Zalig!

Unieke winterzon vakanties, weg van de massa

Knooppunten van de Muziekbos wandelroute

De te volgen knooppunten zijn: 92 - 91 - 59 - 58 - 35 - 36 - 37 - 39 - 93 - 32 - 36 - 35 - 91 - 92. Schrik niet als je plots weer enkele landschappen herkent. Je wandelt als het ware twee lussen die in het midden en aan het eind overlappen. Ingekorte versie doen? Dan ga je na knooppunt 35 meteen terug naar 91.

  • Gratis parkeren.

  • Twee horecagelegenheden op de route.

  • Ik wandelde 10 km in ruim 2 uur.

Happy hiking!

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Wandelkleding van RevolutionRace: uitgetest en goedgekeurd

Next
Next

Zorgeloos zomeren in Koksijde