Groene Wandeling langs oorlogsmonumenten nabij Ieper

Wie in de Westhoek verblijft, kan er niet om heen: het is hier bijlange niet altijd even vredig geweest. Tal van oorlogsmonumenten herdenken de woelige Eerste Wereldoorlog. Een wandeling langs een paar van die monumenten leent zich perfect om stil te staan bij die zwarte periode en toch ook te genieten van de groene omgeving.

We starten onze wandeling aan het Hooge Crater oorlogsmuseum. Vervolgens gaan we een klein stukje over de hoofdweg richting Bellewaarde om dan een smalle straat in te slaan richting wandelknooppunt 74 en de dichtbeboste Gasthuisbossen. Het is zonnig, groen en zo stil. We komen amper een mens tegen. Heerlijk.

Wandelen langs Hill 62

Het eerste oorlogsmonument op onze weg is Hill 62, een heuvelrug die door de Canadezen fel bevochten werd. Even later passeren we Sanctuary Wood Cemetry, één van de vele militaire begraafplaatsen waar er net geen 2000 gesneuvelden herdacht worden. Bijzonder indrukwekkend. Hier zomaar voorbij wandelen, is onmogelijk.

We wandelen de beruchte Canadalaan uit, gaan nogmaals even over de hoofdweg en slaan dan weer de stille paden in langs een boerderij, velden, torenhoge bomen en jawel, nog een oorlogsmonument: de Liverpool Scottish gedenksteen, die de slag om Bellewaerde herdenkt. Een bijzonder bloedige periode tussen 1915 en 1917.

De laatste meters lopen we in de smalle Bellewaerdestraat langs de camperplaats Hooge Crater en terug tot aan het museum.

Horeca en wandelknooppunten

Een goed gevulde wandellus van 6,6 km waar je ongeveer 1,5 uur over doet. Hiervan bekomen kan op het terras van het Hooge Crater museum.

De te volgen wandelknooppunten zijn: 73 - 74 - 46 - 71 - 72 en terug naar 73. Veel plezier!

Nog vragen? Drop iets in de comments hieronder of aarzel niet om mij een bericht te sturen via Instagram. Happy to help!

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Waterpret in aquapark in Linkeroever, antwerpen

Next
Next

5 bijzondere Campspace spots voor campers in België