Vertragen in een Slow Cabins

Toen ik schreef over de surplus van op wandelweekend gaan, haalde ik het ook aan: we leven doorgaans gehaast. We zitten op een hogesnelheidstrein en hebben aan het uiteinde van elke vinger een lange to do-lijst. Is dat een probleem? Niet perse. Dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Ik durf daarentegen wel te beweren dat af en toe de stekker eruit trekken broodnodig is. Voor ons allemaal. Ongeacht je leeftijd, job of thuissituatie. Anders loop je jezelf voorbij en word je stilaan maar zeker een vogel voor de kat. En zo kwam ik op het idee om eens het concept “vertragen in een Slow Cabins” uit te testen. Slow Cabins staat voor ecologisch gebouwde houten huisjes in het midden van de natuur waar je wakker wordt tussen de vogels en de reetjes.

Ver weg van de bewoonde wereld

Wie een Slow Cabins boekt, komt zijn bestemming pas te weten twee weken voor vertrek. Wel krijg je de garantie dat het in een straal van twee uur rijden is vanuit Belgische grootsteden. Oftewel, perfect te doen voor een weekendje weg én lekker spannend!

Mijn man Jeroen en ik komen terecht in Galmaarden in het Pajottenland in de Vlaamse Ardennen, tussen Brussel en Gent. We parkeren onze auto langs een steenweg en vanaf daar is het nog een kwartier stappen, met ons hele hebben en houden op de schouders, over een smal pad en door drassige velden. Het is puffen en zweten wanneer we toekomen aan ons huisje, maar bon, we zitten dan ook afgelegen te midden van een boerenveld. Waar je ook maar kijkt, er valt er geen troosteloos asfalt of rode dakpan te bespeuren. De weg horen, doen we buiten wel, maar dat kan de pret niet bederven.

In het natuurgebied in Galmaarden vind je twee Slow Cabins die ver genoeg van elkaar zijn, maar ook dicht genoeg om zo’n ervaring met een bevriend koppel te delen.

Knus binnen

Ons verblijf telt twee nachten. De eerste avond genieten we volop van ons huisje. Kachel aan, spaghettisaus opwarmen, wijntje open, ongestoord een beetje bijbabbelen en ons wagen aan een potje Scrabble. Ook al kwamen we wat klungelig toe, komen we moeiteloos tot rust. Ik gok dat de combinatie van een minimalistische inrichting, het geknetter in de kachel, het kaarslicht, de stilte en een even-weg-van-de-wereld-gevoel hier voor iets tussen zit. Weg van huis, ff met twee, zonder wifi, tv, huishouden of kinderen. Het doet iets met een mens, of twee.

Heerlijk Vertragen in een Slow Cabins

Wakker worden naast een gigantisch raam met zicht op de natuur is héérlijk! Voorzichtig de ogen openen, door het raam staren en een eekhoorn spotten. Nog ff blijven liggen? Of de kachel aanzetten en terug ff onder het deken kruipen? Of een theetje in bed? Het kan allemaal. Niets moet. Een zaligheid.

Na het ontbijt beslissen we om onze wandelschoenen aan te trekken en op wandel te gaan in het Pajottenland. We kiezen voor de Pauwelwandeling van 9km met vergezichten over de Markvallei en de Dendervallei. We komen amper een levende ziel tegen, genieten van de stilte, het vrije gevoel in de natuur en de lentezon die voorzichtig komt piepen.

Aperitieven aan een vuurtje in het gras

Aan het eind van de wandeling valt ons oog op een zonnig terras, maar geen haar op ons hoofd dat eraan denkt om daar te gaan zitten (hoe aanlokkelijk ook), want wij hebben betere oorden op te zoeken. Wat dacht je van een gezellig kampvuur aan onze Slow Cabins? Jaja, want ook aan een vuurkorf werd er gedacht! En zo genieten we maximaal van de natuur en buiten zijn zolang het licht is. En jij weet ook, aan een kampvuur ontstaan er boeiende gesprekken. Quality time!

Die kostbare tijd met twee zetten we voort in een restaurant dat getipt wordt door Slow Cabins: Malt in Ninove. Een supermooi restaurant met aangename sfeer waar we een heerlijke côte à l’os delen. En alsof de avond niet lang genoeg kan duren, zakken we af in een lokaal volkscafé in Galmaarden en schenken we onszelf nog een nachtmutsje in in de cabin bij de kachel. Zot hoe je naar brandende vlammen kunt blijven kijken en de vertragende impact die ze hebben op je stemming. (We spreken af dat we thuis een kachel op het terras aan het bijgebouw achterin de tuin gaan installeren, ooit…)

Op de dag van vertrek is het wederom heerlijk ontwaken met zicht op de natuur. Nog even heel hard genieten, het op me laten inwerken, want om 11 uur is tijd om de cabin te verlaten. Helaas. Het is voorbij gevlogen en anderzijds was er plots ook tijd, en dat was bijzonder aangenaam. Tijd voor elkaar, om te wandelen, niets te doen, een beetje te mijmeren. Hier kan je je knop echt eens even uit zetten. Gas terugnemen, ontprikkelen, en dat doet enorm veel deugd, en daarom zou ik het iedereen eens aanraden. Waar wacht je nog op?

Nog een paar tips en praktische info:

  • Als Slow Cabins aanraadt om regenlaarzen aan te trekken, omdat de paden naar de cabin drassig kunnen zijn, neem dat dan ter harte! Ik dacht, het is de laatste dagen droog geweest, het zal wel meevallen. Nee dus.

  • Ook de tip om een zaklamp mee te nemen, is zeker geen overbodige luxe. Dit heb je echt nodig wanneer je je cabin in het donker wilt bereiken. Een hoofdlampje is nog handiger.

  • Om alvast één verplaatsing in het donker te vermijden, zou ik op de dag van aankomst verlof nemen. Inchecken kan vanaf 16 uur en dan zou je al vanaf dat tijdstip volop kunnen genieten. Genoeg tijd om rustig te installeren, aperitieven en een potje koken.

  • Slow Cabins staat voor duurzaam. Dat betekent onder meer dat er een droogtoilet is (ff wennen, maar echt oké!) en dat er uit de douche een zachte straal van gefilterd regenwater stroomt.

  • Ik zou de tips van Slow Cabins voor wandelingen en eten & drinken in de buurt blind vertrouwen. Die waren bij ons twee keer een schot in de roos.

 

Disclaimer: deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als je via die link iets koopt ik een kleine commissie ontvang terwijl de prijs voor jou onveranderd blijft. Met andere woorden: het kost jou niets extra én is een hele grote support voor mij. Zo kan mijn blog blijven groeien. Een win-win situatie, dus bedankt! 

 
 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Entre Lesse et Lomme: een heerlijke meerdaagse wandelvakantie in eigen land

Next
Next

Pauwelwandeling in Pajottenland, Vlaamse Ardennen