Entre Lesse et Lomme: een heerlijke meerdaagse wandelvakantie in eigen land

De langeafstandswandeling Entre Lesse et Lomme. Dat is 78 km wandelen door het grote woud van Saint-Hubert verspreid over 4 dagen. Een must do voor iedere wandelliefhebber in ons Belgenlandje. Ik droom er al van sinds dat die wandelroute in 2018 het levenslicht zag en ben dan ook helemaal in mijn nopjes wanneer ik er eindelijk aan mag beginnen. Rotweer of niet.

Want ja, hoewel het midden maart is en de weerkundige lente al begonnen is, is daar weinig van te merken. Het had nog maar net gesneeuwd en het gaat de komende dagen behoorlijk gieten. Et alors? Gewapend met regenbroek en -jas staan mijn nichtje Stephanie en ik aan de start. Klaar voor 4 dagen door de natuur in de frisse buitenlucht, op eigen kracht en soms ver weg van de bewoonde wereld.

Entre Lesse et lomme: praktisch

Entre Lesse et Lomme is een wandellus van 78 km die in het gehucht Lesse start en in één richting te bewandelen is. De wandeling staat uitstekend aangegeven. Volg steeds de groene rechthoek. In totaal zijn er 33 referentiepunten (zoals op de foto). Daar lees je hoeveel kilometer het nog is tot aan de start, tot aan het volgende referentiepunt, in welke richting je moet om het dichtstbijzijnde dorp te bereiken en zie je op de kaart waar je bent. Nog een weetje over Entre Lesse et Lomme: 95% van deze langeafstandsroute is onverhard. Ik zeg het, een pareltje!

Etappe 1: Start in Redu

Afspraak aan hotel en restaurant Le Fournil, onze verblijfplaats voor de eerste nacht, aan de kerk van Redu. Inchecken, een gedetailleerde wandelkaart oppikken van de reisorganisator Europ’Avonture en dan gaan! We zakken via een weggetje door de bossen af naar Lesse tot aan de start van de wandeling. Vanaf dan volgen we de groene rechthoekjes, die telkens duidelijk aangegeven staan.

De eerste etappe bestaat uit 21 km en is een supermooie wandeling door de bossen, langs de Lesse en andere waterstroompjes, over smalle paden en houten bruggetjes en soms met een steile klim. Verharde wegen zijn er amper bij, net zoals andere voorbijgangers (slechts drie mensen gezien!). Het is genieten van de natuur en de stilte. Heerlijk om een hele dag buiten in beweging te zijn in zo’n afgelegen gebied.

Bij referentiepunt 7 verlaten we de gemarkeerde route en stappen we terug richting boekendorp Redu.

We vertrokken rond de klok van 12 en zijn 4,5 uur later terug ‘thuis’, in onze gezellige kamer van Le Fournil. Ff chillen op het bed, een goeie warme douche nemen en dan naar beneden voor een smakelijk driegangendiner in het restaurant. Hoe zalig is dat!?! Na de inspanning buiten, met rode gloeiende kaken, smullen van lekker eten en drinken in goed gezelschap naast de open haard. Stephanie en ik genieten volop.

Etappe 1

  • 21 km

  • 445 hoogtemeters

  • Duurtijd 4,5 uur

  • Van punt 1 tot punt 7

Etappe 2: Bosbaden tot in poix-saint-hubert

De tweede dag wandelen we van Redu tot in Poix-Saint-Hubert, 19 km verderop. Daar doen we 4 uur over. Het is een makkelijke gevarieerde wandeling. We zien iets meer asfalt, niet perse onder onze voeten, maar wel naast ons of in de verte. Dat wordt echter subliem gecompenseerd door prachtige kronkelende bospaden, dichte bossen met bomen met frisgroen mostapijtje op de stam, grillige stroompjes door struiken en bossen, en paden waar alleen avontuurlijke wandelaars van kunnen genieten. In alle rust, want we deze keer komen echt geen levende ziel tegen. Zou het druilerige weer daar voor iets tussen zitten?

Onderweg houden we halt voor een snelle lunch bij punt 11, omdat we daar overdekte houten picknicktafels treffen. Als bij wonder, want die blijken, achteraf bekeken, redelijk zeldzaam te zijn over de hele wandellus.

Ondanks de aanhoudende motregen en koudere temperaturen gaat deze etappe vlot vooruit. En gek genoeg, zonder pijn in de onderbenen terwijl ik het gisteren aan het eind van de wandeling wel vlaggen had. Recuperatie is alles.

Bij punt 13 verlaten we de gemarkeerde route. Langs de rivier Lomme bereiken we het hotel Le Val de Poix, ons Ardeens verblijf voor de komende twee dagen. Wederom is het dan genieten van me-time: douchen, een beetje lezen, alvast wat foto’s delen op social media en dan genieten van een driegangenmenu in het restaurant, vergezeld van een lekkere fles witte wijn. On se la coule douce!

Etappe 2

  • 19 km

  • 313 hoogtemeters

  • Duurtijd 4 uur

  • Van punt 7 naar punt 13

Etappe 3: door bossen om u tegen te zeggen

Op dag 3 stappen we Hotel Val de Poix buiten om even later terug punt 13 te bereiken. We kunnen onze lus verder zetten en hebben die dag heel veel geluk met het prachtige weer: een laagje sneeuw, zon, blauwe hemel en frisse temperaturen. Fantastisch wandelweer!

De eerste kilometers gidsen ons door waanzinnig mooie bossen. Tel daar dat wit tapijtje bij en je begrijpt dat die onbegrensde stille bossen er sprookjesachtig bij liggen. Ik kan foto’s blijven nemen. Elke zonnestraal, padje en rij eeuwenoude bomen zijn stuk voor stuk prachtige natuur. Deze wandelaar geniet intens!

De bossen worden later afgewisseld met open velden, schapen en smalle paden tussen dichte struikgewassen. Een gevarieerde wandeling. We ontdekken alweer een magnifiek stukje België.

We wandelen eigenwijs wat langer

De derde etappe gaat officieel tot punt 21. De organisatie Europ’Aventure stelt voor om dan de gemarkeerde route te verlaten en je te begeven naar de kerk van Ochamps voor een taxitransfer terug naar Hotel Val de Poix. De route zou dan 21 km tellen. De vierde etappe start vervolgens bij punt 24. Anders gezegd: je wandelt het stuk tussen punt 21 en 24 niet.

Dat vinden mijn wandelbuddy Stephanie en ik echter niet zo’n goed plan. Wij willen wél de hele lus wandelen en zien die extra kilometers tot aan punt 24 heus wel zitten. De dag voor etappe 3 bellen we even met de organisatie en wat blijkt? Er is geen specifieke reden waarom dat deel eruit geknipt wordt, behalve dan dat het misschien te lang zou zijn. Maar dat is buiten ons gerekend. Wij zijn hier potverdorie om de hele Entre Lesse et Lomme te wandelen en gaan dus steevast tot aan punt 24, en dat hebben we ons geen moment beklaagd. De benen gaan vlot mee en ons hart maakt sprongetjes.

Behoeft het enige uitleg dat we ‘s avonds ongelofelijk hard genieten van de verwennerij aan tafel en dat we het misschien niet bij één fles witte wijn houden?

Etappe 3

  • 29 km (of ingekort 21 km)

  • 566 hoogtemeters

  • Duurtijd 6 uur

  • Van punt 13 naar punt 24 (of ingekort tot punt 21)

Ik geniet hier kei hard van. Dit is echt vakantie, zalig! Overdag een flinke inspanning in eindeloze natuur, ‘s avonds de voetjes onder tafel schuiven, meer slapen dan thuis, en geen huishouden of werk. Dit is pas tot rust komen.
— Stephanie

Etappe 4: de cirkel is rond

De laatste dag. Dubbel. Enerzijds voel ik, zeker aan het einde van de etappe, dat mijn benen nu toch wel wat rust kunnen gebruiken en anderzijds ben ik hier nog steeds ongelofelijk hard van aan het genieten en wil ik niet dat die flow van buiten zijn en natuur opsnuiven stopt.

We gaan met de taxi van ons hotel Val de Poix terug naar punt 24, en dan is het wandelen tot aan het laatste referentiepunt 33. We wandelen door bossen (d’uh), over bruggen en stroompjes (d’uh!), langs open velden en deze keer ook over iets meer asfalt. Aan het einde zien we de Lesse weer verschijnen en staan we wederom versteld van haar grillige vorm door de hoge bomen.

Bij Stephanie neemt de pijn in haar linkerbeen behoorlijk toe. Ze is dan ook niet rouwig als we voor bord 33 een selfie nemen. Maar dan gaat het mis. Net op het einde missen we een markering waardoor we plots weer bij punt 2 staan. Whuuuut?!? Thank god voor Strava, want zo vinden we toch snel de weg terug naar Redu en valt de omweg heus wel mee.

De laatste meters zijn onwerkelijk. We hebben het gehaald! Na 96 km is de cirkel rond (96 km is de volledige Entre Lesse et Lomme-lus van 78 km inclusief de verbindingen naar hotels en Ochamps). We staan terug aan de parking in Redu. Bizar, het lijkt een eeuwigheid geleden dat we hier geweest zijn. Alsof er ondertussen super veel gebeurd is. Dat is het ook, en ook weer niet. We hebben alleen maar gewandeld en getetterd, maar net dat maakt ook dat ons hoofdje leeg is, dat de batterijen weer dubbel en dik opgeladen zijn en dat we een onvergetelijk avontuur rijker zijn. Het was gewoonweg fantastisch!

Waar een simpele sport zoals de ene voet voor de andere zetten groots in kan zijn. Wandelen in ongerepte natuur, lange dagen buiten zijn, tijd hebben voor jezelf, een boek, een glas wijn, goed eten en heerlijk gelijkgestemd gezelschap: dat is een zeer waardevolle combinatie.

Etappe 4

  • 12 km

  • Duurtijd 3 uur

  • Van referentiepunt 24 tot 33

Kan kamperen ook?

Langs de route tref je 3 bivakzones: Biolin, Bois de Bané en Virée à Chêne. Vooraf reserveren is verplicht, je mag er steeds maar één nacht verblijven en het is alleen voor zij die te voet zijn.

De bivakzones liggen in de buurt van de referentiepunten 11, tussen 21 en 22 en tussen 32 en 33-T. Of in kilometers vanuit Lesse als nulpunt en in wijzerzin: op 25,5 km, 48,3 km en 76 km.

nog even alles op rij

  • De organisatie Europ’Aventure verzorgt de wandeling Entre Lesse et Lomme. Vanaf 595 euro per persoon in een tweepersoonskamer mét transport en halfpension. Op eigen houtje wandelen kan ook, maar dan moet je zelf je hotels en mogelijke transfer daar naartoe boeken en bagagetransport regelen.

  • Onze auto parkeren we aan de start van de wandeling (gratis) in Redu en die blijft daar 4 dagen staan. Er staan sinds kort ook laadpalen.

  • Dag 1: 21 km wandelen vanuit Redu tot terug in Redu. Slapen en eten in Le Fournil.

  • Dag 2: vertrek vanuit Le Fournil en 19 km later aankomen in hotel Val de Poix in Poix-Saint-Hubert. Onze bagage werd door Europ’Aventure vanuit Le Fournil in Redu naar Poix-Saint-Hubert gebracht. Slapen en eten in het hotel.

  • Dag 3: vertrek vanuit Poix-Saint-Hubert en wandelen tot referentiepunt 21 of 24 om dan naar het dorp van Ochamps te wandelen. Daar werden we opgehaald door een taxi die ons terug naar het hotel in Poix-Saint-Hubert bracht. We slapen en eten daar een tweede keer.

  • Dag 4: de taxi haalt ons op aan het hotel en zet ons af in Ochamps. Vanuit daar wandelen we verder tot aan het eind van de lus Entre Lesse et Lomme. In Redu nemen we de auto, halen we onze bagage op in hotel Val de Poix en zetten we koers richting huis.

  • Wat ik zou meenemen voor onderweg? Een muts en handschoenen of zonnecrème naargelang het weer, een powerbank, gedownloade podcasts (het bereik is niet altijd even sterk in de bossen), goede wandelschoenen en een rugzak met open zakken aan de zijkant zodat je er makkelijk je waterfles uitneemt.

Nog een laatste tip: hoe graag ik ook solo wandel, ik zou deze lus niet alleen wandelen. Daar is 78 km net iets te lang voor. Het is echt superfijn om gezelschap te hebben. Voor een babbel, om samen de route in het oog te houden, te klinken op lange etappes en om mooie momenten te delen. Dat er iemand bij je is, betekent overigens niet dat je de hele tijd met elkaar moet praten. Af en toe naar een podcast luisteren, moet ook kunnen, toch!?

Et voilà. Entre Lesse et Lomme, in de grote wouden van Saint-Hubert, is een heerlijke wandelvakantie. Een enorme opkikker waar je lang op kunt teren. Probeer het ook eens. Verleg je grenzen, disconnect en ontdek onze prachtige natuur.

 

Dit wandelavontuur is gesponsord door Visit Wallonia.

Nog een disclaimer: deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als je via die link iets koopt ik een kleine commissie ontvang terwijl de prijs voor jou onveranderd blijft. Met andere woorden: het kost jou niets extra én is een hele grote support voor mij. Zo kan mijn blog blijven groeien. Een win-win situatie, dus bedankt! 

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Wandeling rond de Abdij van Villers

Next
Next

Vertragen in een Slow Cabins