Pauwelwandeling in Pajottenland, Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen is een walhalla voor wandelaars. Deze streek tussen Brussel en Gent staat bekend om zijn schilderachtige landschap met glooiende heuvels, weelderige bossen, kronkelende rivieren en charmante dorpjes. Je kiest hier in het zuiden van Oost-Vlaanderen uit ontelbaar veel wandelingen. Denk maar aan de Dwaallichtroute of wandelen in de Zwalmvallei nabij Oudenaarde. Deze keer wandelen we de Pauwelwandeling van net geen 10km.

Pauwelwandeling in Pajotttenland

De wandeling start aan de camping Raspaljebos aan de Heirbaan 131 in Galmaarden. Deze is gelegen aan de top van de Bosberg (107 meter hoog), vooral berucht als de laatste helling van de Ronde van Vlaanderen. De route is makkelijk te volgen via wandelknooppunten (wit-rode rechthoekige bordjes).

De eerste verrassing laat niet lang op zich wachten en dat is het prachtig glooiende Raspaillebos met diverse fauna en flora. De wandeling eindigt in een ander bos, het Kluysbos, en dat is mogelijks nog mooier. Het is betoverend omwille van zijn slingerende paadjes en aangename hoogteverschillen. Super fijn om hier door te wandelen. Tussen de twee bossen wandelen we door uitgestrekte velden, langs alpaca’s, door opvallend rustige woonwijken en genieten we van vergezichten over de Dendervallei en Markvallei. Wist je dat het gebied Dender-Mark een erkend stiltegebied is?

Een super afwisselend en mooie wandeling met overwegend natuurlijke geluiden. Nogal uniek in ons dichtbevolkte Vlaanderen. We hebben hier dan ook enorm van genoten.

Praktisch: Pauwelwandeling in Pajottenland

  • Start aan de camping Raspaljebos aan de Heirbaan 131 in Galmaarden

  • Afstand: 9km

  • Volg de wandelknooppunten: 618 - 30 - 29 - 33 - 32 - 34 - 620 - 615 - 616 - 69 - 68 (goed opletten hier, onopvallend paadje naar rechts!) - 617 - 618

  • Horeca onderweg bij De Helix (eveneens een educatief centrum waar je meer over de natuur en duurzame ontwikkeling leert) en aan het einde van de wandeling in het café met zonnig terras van camping Raspaljebos.

  • Het kan modderig zijn.

  • Niet geschikt voor kinderwagens.

  • Goede conditie en goede wandelschoenen vereist (ik ben enorme fan van deze).

Tel hier in de lente de bloemenpracht erbij en het Kluysbos wordt nog mooier!

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Vertragen in een Slow Cabins

Next
Next

Op wandelweekend aan de kust en in Heuvelland