Outdoor fun in Hestra, Zweden

Zweden staat niet bepaald gekend om zijn massief hooggebergte en toch zijn er hier echt wel bergen. Niet zot veel en niet heel hoog, maar genoeg voor bakken plezier en avontuur. Wij ontdekken onder een zacht zomers zonnetje Isaberg in Hestra, Småland.

Klinkt Hestra je bekend in de oren? Da’s niet zo raar. Daar worden high quality handschoenen ontworpen vernoemd naar de plaats waar ze gemaakt worden. We zijn langs de fabriek gelopen, midden in de bossen. What else?

Hestra, in het zuiden van Zweden op een dik uur rijden van Göteborg, is echter ook een populaire vakantiebestemming, en dan vooral bij de Zweden zelf en dat heeft alles te maken met Mountain Resort Isaberg. In de winter een skigebied, in de zomer een speeltuin voor outdoorliefhebbers met een batterij aan faciliteiten en gezellige houten vakantiechalets.

Wat te doen bij isaberg?

Rodelen en klimmen

Wij begonnen met een ritje op de supersnelle rodelbaan door de bossen en het klimpark bestaande uit 7 parcours met heel wat death rides tot een hoogte van 16 meter boven de grond. Super toffe activiteit voor het hele gezin (ik ben al langer fan van hoogteparcours).

Op het water

Uiteraard is Isaberg gelegen aan een meer. Alleen in Småland zouden er al 5000 zijn. Aan dit mooie meer kan je zwemmen, duiken, van een kleine klimmuur in het water springen en een waterfiets, kano of een roeibootje huren.

Wat ik sowieso zou doen, is met je een bootje naar aan een afgelegen eilandje varen en daar barbecueën. Dat is gewoonweg zalig! De voorzieningen in de Zweedse natuur zijn echt ongelofelijk. Overal vind je barbecues, vuurplaatsen en houten shelters waar je wild kunt kamperen (handig voor zij die meerdaagse kanotochten in de ongerepte natuur ondernemen). Uit je bootje springen voor een duik in het frisse meer (al dan niet naakt, er is toch niemand die je ziet), in alle stilte genieten van de zon op je wangen aan verlaten oevers en worstjes bakken met zicht op het water. Daar kan niets tegenop. Vrijheid en rust overvallen je zoals een warme plaid na een natte fietsrit. Dat is voelen dat je leeft.

Downhill mountainbiken

Nog een topper van formaat is mountainbiken. Er zijn tientallen routes langs het meer en op de berg, de ene nog bumpy’er dan de andere. Avontuur en plezier verzekerd dus. De stoeltjeslift brengen jou en je fiets tot op de top en dan werkt het zoals bij het skiën: groen zijn de makkelijke pistes en zwart de moeilijkste. Het was de eerste keer dat we gingen mountainbiken en ik moet zeggen, kei plezant, maar ook pittiger dan gedacht. Het is zwoegen en echt uitkijken om niet over je stuur te kletteren. But then again, dat maakt het avontuur des te intenser en leuk.

Lopen of wandelen

De omgeving rond Isaberg is prachtig. Dit ontdekken doe je al lopend of wandelend. De routes gidsen je door heuvelachtige bossen en over velden. In het domein zijn er een aantal korte routes en daarbuiten zijn er van 5,5 km en 12,5 km.

Wat te doen in de buurt van Hestra?

Citytrip Göteborg

We maakten drie daguitstappen. De eerste en misschien de meest voor de hand liggende, maar zeker niet te missen is de stad Göteborg ontdekken. De tweede grootste stad van Zweden met een bijzondere kleurrijke bouwstijl, een super gezellige wijk Haga en gelegen aan het water. Slenter door het hippe Haga, lunch in de very instagrammable tuin van Kafé Magasinet, klim naar het fort Skansen Kronan in het stadspark voor een uitzicht over de stad, neem een boottoer door de grachten en langs de haven, aperitief langs het water bij het stadstheater en dineer met zicht op de prachtige archipel.

Suppen langs de kustlijn

Ben je langer in de weide omgeving van Göteborg en heb je zin om te genieten van de rust en vrijheid op het water? Dan is suppen misschien wel iets voor jou.

Eiland Visingsö ontdekken

Van de 100.000 meren in Zweden is het Vättermeer het tweede grootste. We rijden vanuit Hestra richting Jönköping en arriveren een dik uur later in Gränna, een pittoresk snoepdorpje, want het is de plaats van de zuurstokken, maar ook de plek om de boot te nemen naar het eiland Visingsö. Visingsö is het grootste eiland in het Vättermeer. Het is 14 km lang en 3 km breed, en telt slechts een goeie 700 inwoners. Perfect te ontdekken op een dag met de fiets, al wandelend of te paard. Op het eiland vind je afgelegen strandjes, een paar cafés, één supermarkt, mooie huizen, bloemenvelden, veel groen en altijd zicht op het prachtige meer natuurlijk. Ja, de sfeer is hier bijzonder gezapig en vredig.

Wandelen in Store Mosse National Park

Op een half uurtje van Hestra vind je het Store Mosse National Park. Oftewel, het grootste moeras in het zuidelijke deel van het land. Een bijzonder landschap met vlonderpad over de drassige vlakte. Er zijn wandelroutes vanaf 3 km tot 14 km. Vlakbij het bezoekerscentrum staat er een uitkijktoren met zicht over het meer Kävsjön.

Ons vakantiehuis in Hestra

Last but not least: onze verblijfplaats. Een pareltje, gevonden via Airbnb. Een huis met 4 slaapkamers, 2 badkamers, 2 woonkamers, een grote tuin, overdekt terras, gezellig balkon voor de morning coffee en typische Zweedse gevel. Niet op het domein van Isaberg, maar vlak ernaast en dat is misschien nog beter. Uit de drukte van een vakantiedomein, maar wel vlakbij om net zo goed van alle faciliteiten te kunnen genieten.

Ons huis was super praktisch ingericht. Lees: ouders hadden geen last van kinderen, en andersom, als dat zo even beter uitkwam. Ook alles was voorzien. Denk aan een ruime wasplaats, een bluetooth speaker, google chrome cast, barbecue en alles wat je je maar kunt bedenken in de keuken.

Met spijt in het hart trokken we deur achter ons dicht. Superfijne vakantie gehad in dit huis en deze omgeving.

Maar vertrekken doen we niet zonder een mandatory groepsfoto voor de voordeur :)

Klaar voor een vakantie in Zweden? Mocht je nog iets willen weten, drop me a message!

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Legoland in Billund

Next
Next

Zomeren in het zuiden van Zweden aan duizenden zoete meren