Wandelen en logeren in Durbuy

We zijn het jaar goed gestart met een weekendje Ardennen in Durbuy, het kleinste stadje ter wereld.

Traditiegetrouw trappen we het nieuwe jaar af met een familieweekend in de Ardennen. Vorig jaar waren we in Rochehaut, daarvoor in Hour en drie én vier jaar geleden in Maissin. Nu ging de pret door in Barvaux, nabij het schattige en Middeleeuwse Durbuy.

Toeristische hart van Wallonië

Durbuy is levendig en trekt veel toerisme. Tijdens de kerstperiode was het over de koppen lopen. Gewoonweg ‘dingue’ volgens een aantal handelaren.

Gelukkig waren wij er net na nieuwjaar en was het wél aangenaam. Dat Durbuy zoveel toerisme trekt, heeft een paar redenen:

  • Iedereen wil het kleinste stadje ter wereld wel eens gezien hebben, toch?

  • Sinds zakenman Marc Coucke hier miljoenen investeert en er dus de plak zwaait, is er wel het een en ander veranderd en dat lokt nieuwsgierigen. Noem het een vorm van Coecke-toerisme. Wat er veranderde? De kerstmarkt werd nog groter, bomen werden gekapt voor meer parkeergelegenheid, Wout Bru kookt in Le Sanglier des Ardennes en er wordt flink gebouwd in en rond de stadskern - denk aan wellness, chique hotels, sportfaciliteiten en luxe appartementen. Ik vertaal dit kortweg naar meer commercie en vind dat geurtje niet zo gezellig, noch authentiek.

  • Gelukkig heeft Durbuy nog wel een charmant Ardeens kantje. Althans, nu nog wel, en hopelijk blijft dat zo. Wanneer je de stad vanuit Barvaux langs de Ourthe binnen wandelt, val je met je neus op een indrukwekkende rotspartij en trekken de kleine middeleeuwse straten de aandacht. Hier is het iets rustiger en gezelliger.

  • En tot slot, vanuit Durbuy maak je tal van mooie wandelingen door het Ardeense landschap.

Aan de Chemin Touristique van Durbuy, de authentieke kant.

Aan de Chemin Touristique van Durbuy, de authentieke kant.

Eten en drinken in Durbuy

C’est la faute de ma maman, Sept by Juliette en La Vieille Demeure zijn fijne plekken om eens uit te proberen!

Wandelen in Durbuy

Wij maakten een mooie wandeling vanuit Barvaux langs de Ourthe tot in Durbuy en terug via de heuvels. In totaal zo’n 10 km. Vooral de weg langs de Ourthe en het uitzicht op de rivier vanop de heuvels zijn prachtig.

Zelfs met onze kinderen van 4, 5 en 8 jaar was de wandeling prima te doen (nummertje 4 van 2 jaar zat vrolijk in de buggy :)). Onderweg kom je, net voor de afdaling naar de Ourthe, Terrasse 1850 tegen voor een natje en een droogje.

wandelroute barvaux durbuy

Logeren in Durbuy

Logeren deden we in vakantiehuis Antoine, gelegen in Barvaux, op 3 km van Durbuy.

Antoine is een superfijn vakantiehuis, heel praktisch en uitstekend gelegen. Het heeft een aparte speelruimte met pingpongtafel en tafelvoetbal, gezellige kachel in de woonkamer, bbq op het terras, een supermooi uitzicht vanop het terras en nog meer van helemaal bovenin de tuin, een speelhuis met alles erop en eraan buiten, een fitness en sauna, en goeie bedden voor een goeie nachtrust.

Ook handig is dat de eigenaren er uitgebreide documentatie hebben voorzien met wandel- en fietsroutes. Onze wandeling vertrok vanuit het huis. Ideaal!

Enige mini minpuntje is dat het hier en daar wat ouderwets is. Maar bon, dat heeft ook z’n charme.

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Scheldeland Vakantieboek

Next
Next

Groot vakantiehuis in Redu. Ideaal voor een familieweekend!