Uitwaaien in De Panne (en niet in een attractie van Plopsaland!)

Wie De Panne zegt, denkt meteen aan Plopsaland. Dat gigantische attractiepark dat eigenlijk niet in De Panne ligt, maar net ernaast in Adinkerke. Daar moeten we verder weinig woorden aan vuil maken. Want, alom bekend. Nee, nu is het aan het echte De Panne. Ik neem je mee naar de kern en laat je zien dat er hier nog zoveel meer te beleven valt.

De Panne is de meest westelijke van onze badplaatsen en ligt dan ook op een steenworp van Frankrijk. Deze kustgemeente is er eentje met grandeur, omdat ze een nauwe band heeft met het Belgische Koningshuis - 17 juli 1831 kwam toenmalig prins Leopold I de net onafhankelijk geworden staat België via De Panne binnen. Verder werd er rond het Leopold I-monument een statige esplanade aangelegd en is de oude kern bezaaid met kleurrijke monumentale panden. Ook de gezellige winkelstraat en Markt zorgen ervoor dat het aangenaam slenteren is door De Panne.

Wij waren er rond de kerstperiode. Tel daar de feeërieke kerstverlichting bij en je weet dat die gezelligheid nog een paar gradaties toeneemt.


Wandelen in De Panne

Een wandelliefhebber komt hier zeker aan zijn trekken. Er zijn namelijk wel wat opties. Zowel qua landschappen als qua afstand.

  • Wij gingen voor een wandeling van een goeie 3 km door de Houtsaegerduinen. Dat is een combinatie van de blauwe en rode lus. Met een beetje geluk zie je hier ezels grazen.

  • Andere duinen en bossen van De Panne waar je mooi aangegeven wandelroutes vindt, zijn de Westhoek, Oosthoekduinen en Calmeynbos.

  • Uitwaaien op het strand en de dijk is uiteraard een must do. Dat doet zoveel deugd. Wind in de haren, blik op eindig en genieten van prachtige uitzichten. Elk uur en bij elk lichtinval zie je weer wat nieuws.

  • Nog meer van dat? Ga dan eens voor een micro avontuur in eigen land en wandel de hele Belgische kust af. Ik kan je verzekeren, dat is een geweldige ervaring. 76 km puur wandelplezier.


De zee ontdekken

Als je benieuwd bent naar de zee, wat er op en onder water gebeurt, en naar de duinlandschappen dan is er maar één adres: provinciaal centrum Duinpanne. Een educatief centrum voor jong en oud.

Wij deden daar de piratenzoektocht. De kinderen kregen vragen mee over de duinen waarvan de antwoorden terug te vinden waren op de informatieborden verspreid over het domein. Die antwoorden leidden uiteindelijk tot een code waarmee ze de piratenschatkist konden openen en daar zat een kleine beloning in… Iedereen haalt een frisse neus op en ondertussen leren we heel wat bij. Een goeie combi (het hele jaar door)!

Bijleren deden we ook tijdens het aquariumsnuisteren. De natuurgids vertelde ons over krabben, platvissen en prachtige anemonen. Hij deelt zijn geheimen tijdens schoolvakanties.

Na een smeuïge croque monsieur in de cafetaria van de Duinpanne was onze honger naar weetjes over de zee aangewakkerd en bezochten we ook nog de expo Sea Change. Super interessant! We leerden bij over vissen, onze unieke zeebodem, wat de gemeente en andere organisaties doen voor het klimaat en wat er zoal op zee gebeurt (spoiler alert: dat is heel veel! Onze Belgische kust is nogal gewild blijkbaar).


Must do: met een go-cart crossen over de dijk

Typisch aan de Belgische kust en een non-negotiable wanneer je hier met kinderen bent: een go-cart of ander rollend materiaal huren voor een half uur of langer plezier op de dijk. Wij gingen voor een e-step. Ideaal om de hele dijk en esplanade af te gaan. Huren deden we bij Arizona.


Eten en drinken in De Panne

In De Panne geen gebrek aan eetgelegenheden. Van ontbijt over lunch tot apero en diner. Een greep uit het aanbod:

  • reuze huisgemaakte wafels bij Hotel aan Zee op het marktplein.

  • sfeervol café Aux Caves d’Artois.

  • restaurant Mes Amis. Zelf uitgetest en we waren het er alle 4 unaniem over eens: dit is een heel gezellig restaurant met comfy stoelen, vriendelijke bediening en heel lekker eten. Van onze huisgemaakte garnaalkroketten, gamba’s en tongrolletjes bleef er niets over. De moelleux en crême brulée waren ook overheerlijk.


Slapen in De Panne

Wij sliepen in Parkhotel. Een charmant hotel vlakbij het centrum en de dijk met familiekamers tot 6 personen. Ideaal voor gezinnen. De ligging, grote tuin, dat er een restaurant bij is én dat je je auto achteraan kunt parkeren, zijn absolute pluspunten.

In de wijk viel mijn oog ook op Armalot by Julia. Eveneens een hotel en restaurant. Wel een flinke tikkel moderner. Nog een optie is C-hotels Continental, een warm luxe hotel pal in het centrum.


Je leest, De Panne heeft het wel hé. Natuur, gezinsactiviteiten, de immer succesvolle trio zon-zee-strand, genoeg fijne adresjes om te slapen, eten en drinken, een gezellig centrum en dat allemaal op loopafstand van elkaar. Wedden dat iedereen met opgeladen batterijen en voldaan terugkomt van De Panne?

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Vertragen in een Natuurhuisje

Next
Next

Reizen, werken en opvoeden: hoe doe je dat?