Vertragen in een Natuurhuisje

Helaas hadden we het weer niet mee. Droog, dat wel, maar donkergrijs, alsof de zon ook ff wou vertragen. Maar dat heeft de pret er niet minder op gemaakt. We gingen een nachtje weg bij Natuurhuisje Fermate, bij Frank en Sofie, in Meerdonk, een gehucht van Sint-Gillis-Waas in Oost-Vlaanderen, en dat was gewoonweg kei fijn! Het doel was even weg zijn, even niks, alleen wij met 4 en rust. En dat is daar, in de weidse vlakke polders, helemaal gelukt.

Over Fermate

Fermate is een vakantiehuis bestaande uit twee appartementen. Beneden, het Pauwennest, tot 6 personen. Boven, het Uilenkot, tot 4 personen, en daar verbleven wij. Je kan de twee ook samen huren.

Het Uilenkot heeft twee slaapkamers, waarvan één met stapelbed, een badkamer, keuken, woonkamer en terras. Niks te veel, niks te weinig. Opvallend was hoe alles met zeer duurzame materialen afgewerkt is. Voelde lekker comfy aan. Superfijn om hier te vertoeven.

In de tuin staan er een trampoline, schommel en slingertouw, en achterin grazen er schapen. Kippen, konijnen en pauwen lopen hier ook rond. Wanneer je nog verder doorloopt kom je terecht in het Voedselbos. Een bijzondere vrij toegankelijke plek waar de natuur het voor het zeggen heeft.

Puur natuur

In het Pomona Voedselbos staan er zo’n 150 boompjes, en meterslange hagen en houtkanten planten zoals perelaars, hazelaars, notenbomen, tamme kastanjes, en bessenstruiken.

Het is een plek om even door te wandelen, te leren, spelen, ontmoeten, verpozen en/of picknicken.

Wandelen in Meerdonk

Achterin het voedselbos sta je tussen wandelknooppunt 94 en 95, en dan staat alles open om zelf een korte of lange wandeling uit te stippelen. Vermits onze kinderen er niet zo veel zin in handen (mama, serieus, wéér wandelen??) bleven we netjes onder de 5 km. Van knooppunt 95 naar 91, 92 en dan via de Verbindingsweg recht terug naar ons Natuurhuisje. Daar op dat kruispunt staat overigens het niet te missen beeldhouwwerk ‘Free foxes’ van Caroline Coolen, geïnspireerd door poolvossen die ze op reis tegenkwam.

Vanuit het huisje wandel je ook de Kreken van Saleghem. Dat is een route van 5,4 km over de dijken tussen imponerende rijen bomen en langs de weidse polders. De start is aan Natuurhuis Panneweel.

Nog meer wandelen en fietsen in Sint-Gillis-Waas

Natuurhuisjes liggen in of vlakbij natuurgebieden. Wanneer je daar boekt, kan je er dus zeker van zijn dat het aan wandel- en fietsmogelijkheden niet ontbreekt. En dat was bij Fermate niet anders. Dit vakantiehuis ligt in het nieuwe grenspark Groot Saeftinghe, één van de grootste getijdennatuurgebieden van West-Europa.

Een paar wandelopties:

  • Wandelen en spelen in het Stropersbos

  • De Saleghem wandelroute van 7,7 km (loopt gedeeltelijk over de Kreken van Saleghem, eventueel kan je de 2 combineren?)

  • Door de modder in het Verdronken Land van Saeftinghe

  • Informatie over het Poëziepad (10,5k km), Klompenpad (10 km), Pauluspad (7 of 9,5 km), Zijppad (8 km) of Meipad (7 km) vind je hier.

Fietsen of wandelen:

Nog meer toffe Natuurhuisjes

Tijdens mijn zoektocht naar een Natuurhuisje kwam ik meerdere huisjes tegen die er echt wel echt tof uit zagen (voor een betaalbare prijs). Ik wil je ze niet onthouden. Dat bespaart je misschien heel wat zoekwerk? Bij deze mijn lijstje:

Nog meer inspiratie nodig? CheckOutSam deelt hier 15 adressen voor overnachten in de natuur.

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Eén dag naar Londen

Next
Next

Uitwaaien in De Panne (en niet in een attractie van Plopsaland!)