Varen, fietsen en wandelen in NLDelta (Holland National Parks 1/3)

Varen, fietsen en wandelen in NLDelta (Holland National Parks 1/3)

Tussen Rotterdam en Dordrecht vind je het Nationaal Park NLDelta. Een bijzonder stukje natuur om door te wandelen, fietsen en varen, maar vooral om er heerlijk tot rust te komen. Yes, adempauze!

Nationaal Park NLDelta bestaat ondermeer uit de Biesbosch en de Maasvlakte, en wordt gedomineerd door water. Die dominantie mag je je overigens vrij levendig inbeelden, want al meer dan 600 jaar vecht de Nederlandse mens hier tegen de immer gulzige Noordzee.

Op het water van de Biesbosch

Ik ken de Biesbosch vooral van erover te rijden met auto of Thalys, wanneer je tussen Antwerpen en Amsterdam reist, en van erop te varen op hoge snelheid met motorboot in de grote plas. 

Wat ik niet wist is dat de Biesbosch ook veel kleine idyllische kanalen kent die zich perfect lenen voor een tochtje met fluisterboot of kano. Op en langs de waterkant, wanneer de zon zachtjes ondergaat en het heel stil is, waan je je net zo goed aan Scandinavisch water. Zo rustig. Zo mooi. Echt heerlijk!

Biesbosch of een Fins meer?

Biesbosch of een Fins meer?

Wanneer je door de Biesbosch vaart en goed oplet kan je bevers spotten. Volgens een local zou de kans erg klein zijn, maar uiteindelijk hebben we er tijdens onze sunset cruise zeker vijf gespot. Tussen het riet en in het water. Niks van aan dus. Schattig hoor! En heel leuk om deze wilde beestjes in hun natuurlijke habitat te zien.

Zie je ‘m? Een klein bruin bolletje tussen het riet.

Zie je ‘m? Een klein bruin bolletje tussen het riet.

Maar zelfs al hadden we geen bever gezien, was de rit meer dan geslaagd geweest. Rustig op het water dobberen, een beetje kletsen, koffietje en Biesbosche borrel dabei mét een prachtige vuurrode zonsondergang… Mij hoorde je niet klagen!

Fietsen langs het water

Wie geen zin heeft om te varen, kan ook de Biesbosch vanop de fiets beleven. Ik ging vroeg uit de veren om het ochtendlicht door het riet en langs het water te bewonderen. Maar ook na blue hour geniet je van een heel mooi landschap. Alleen maar groen, water en soms een schaap, of een koe. Of hoe de natuur kan schitteren in z’n eenvoud.

Bootjes en fietsen huren? Meer info vind je hier.

Schipperen tussen zoet en zout

Ook de Maasvlakte is een bijzonder samenspel tussen land en water. Met dammen en sluizen laat de haat-liefde verhouding zich duidelijk merken.

Hoe hard dit gevecht tussen de zoute Noordzee en het zoete vlakke land, hoe paradijselijk dit deltagebied voor vogels en vissen is. Trekvogels eten hier hun buikje vol op hun tocht van Siberië naar Afrika en terug.

Ze spotten doe je vanuit het wel heel bijzondere vogelobservatorium Tij. Een nagelnieuw houten huisje (open sinds april 2019) in de vorm van - hou je vast - een reuze ei! Zowel de architectuur als het uitzicht over de platte natuur, de broedende zwerm vogels en indrukwekkende Haringvlietsluizen zijn prachtig. 

Als bezoeker kan je het vogelobservatorium in z’n geheel helaas niet zien. Daarom deel ik deze foto van Natuurmonumenten, van Jan de Roon. Prachtig hé!

Als bezoeker kan je het vogelobservatorium in z’n geheel helaas niet zien. Daarom deel ik deze foto van Natuurmonumenten, van Jan de Roon. Prachtig hé!

Het uitzicht vanuit vogelspot Tij: waar water en land elkaar zowel hard als zacht ontmoeten.

Het uitzicht vanuit vogelspot Tij: waar water en land elkaar zowel hard als zacht ontmoeten.

De Maasvlakte telt ook een paar verlaten stranden, zoals dat van aan de Duinen van Goeree bij Kwade Hoek, om even languit te liggen, te niksen of te picknicken. Het zijn maar een paar suggesties.

Trek en zin in een drankje? Haast je naar Zoet of Zout. Een fijne plek aan het water met groot zonnig terras, mooi interieur en smakelijke kaart. 

Logeertip voor gezinnen

We logeerden in, het met veel smaak vernieuwde, Stay Okay hostel in Dordrecht. Van een echt hostel (denk: backpackers die al maanden uit dezelfde zak leven, een ietwat vuile gedeelde keuken en badkamer en ongeregeld sfeertje) had het overigens niets weg, want het is mooi en uiterst rustig gelegen langs het water, biedt een uitgebreid en mooi gepresenteerd ontbijtbuffet met lekkere koffie aan, heeft nette kamers met 4 prima bedden en zelfs wikkelhuisjes midden in de natuur. In ’t kort: betaalbaar, mooi en proper. Meer moet dat toch niet zijn?

Een privé kamer voor 4 personen inclusief ontbijt boek je vanaf 105 euro.

Conclusie van deze ontdekking?

De Biesbosch en Maasvlakte lenen zich perfect voor actieve dagjes uit én ontspanning. Nog meer inspiratie vind je hier.

En omdat ik het hier zo fijn vond, heb ik echt wel héél véél foto’s genomen. Oeps. Hieronder een selectie. Al goesting om te vertrekken? Laat het weten in de comments!

Tip: je zou je trip kunnen combineren met een tochtje door Zeeland.

 

Deze blogpost werd gesponsord door Visit Holland.

Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.