Fietsen door de Hollandse Duinen (Holland National Parks 2/3)

Fietsen door de Hollandse  Duinen (Holland National Parks 2/3)

Nooit eerder ontdekte ik een Nationaal Park dat zo dichtbij de stad gelegen is. Nooit eerder zag ik slechts in een paar minuten tijd het landschap zo veranderen: van een drukke stad met wolkenkrabbers over een dichtgegroeid bos tot duinen en uiteindelijk de zee.

Liefste lezer, ik heb het over Den Haag, het Haagse bos en de Hollandse Duinen. Onze fietstocht, op een spiksplinternieuwe felgroene en -gele e-bike, startte naast het centraal station van Den Haag. “Hier begint het Nationaal Park”, lachte de boswachter breed. “We staan er nu al in. Je snapt zo meteen waarom.” En ja hoor, een stoplichtje en kruispunt verder, was het bye bye asfalt en bomen all over the place.

Haagse Bos: groene oase in de stad

Het eeuwenoude Haagse bos is mooi, felgroen en 17 voetbalvelden groot. Veel plekjes aan het water om gezellig te picknicken. Veel routes om over te hardlopen of te fietsen. Het gigantische Koninklijk paleis “Huis ten Bosch”, met al dan niet een wapperende vlag die aantoont of Willem-Alexander en Maxima thuis zijn, om te bewonderen. En nog meer oude bomen om rust bij te vinden.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Haagse Bos reikt tot aan het chique Wassenaar. Nadat we door dat dorpje gefietst waren, kwamen we aan in de Hollandse Duinen. Dit kustlandschap werd verkozen tot het mooiste natuurgebied van Nederland! Een enorme zandvlakte van zo’n 200 km2 met onder meer deze bijzonderheden:

  • de Waalsdorpervlakte, één van Nederlands belangrijkste oorlogsherdenkingsmonumenten.

  • bezoekerscentrum De Tapuit met restaurant (hier vind je een overzicht van andere bezoekerscentra).

  • De Prinsenberg: een uitkijkpunt over de stad, de duinen, het strand van Scheveningen met bekende reuzenrad en de Noordzee.

Alle fiets- en wandelroutes vind je hier.

Stad én natuur

Als inwoner van Den Haag kan ik me voorstellen dat het heerlijk moet zijn om zo’n grote lap natuur vlakbij te hebben.

Maar voor ons bezoekers ook hoor. In één trip combineer je citylife, natuur en strand. Welke stad, in onze omgeving, doet beter?

Natuur en stad vlak naast elkaar.

Natuur en stad vlak naast elkaar.

 

Deze blogpost komt voort uit een samenwerking met NBTC Holland Marketing.

Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.