Skiën in Val Cenis

Omdat skiën met de kinderen vorig jaar zo’n succes was, hebben we dit jaar niet getwijfeld. Ondanks de immer gevreesde hoge kost (die eigenlijk kei goed meevalt). Gewoon gaan. Memories for life! 

Destination: Val Cenis

Val Cenis bestaat uit meerdere kleine dorpjes. Wij zaten in Val Cenis Plan des Champs en dat was gewoonweg ge-wel-dig. In mijn bijna dertigjarige carrière op latten verbleef ik nog nooit op zo’n comfy bestemming. Alles bevindt zich op slechts een paar meter van elkaar. En met alles bedoel ik: het appartement, de skimateriaal-shop, de supermarkt, het restaurant en café met groot zonnig terras, de bakker, de stoeltjeslift en trefpunt voor de Ecole du Ski. Echt waar, ideaal! In een mum van tijd staat er vers brood op tafel, heb je bakboter en peper & zout (vergeet ik steeds van thuis mee te nemen :)) in huis gehaald en staan de kinders met alles erop en eraan klaar voor de skiles. Geen gedoe. Gewoon chill! Een zaligheid.

Alles dicht bij elkaar. Super handig en gezellig!

Alles dicht bij elkaar. Super handig en gezellig!

Maar wacht, het wordt zelfs nog beter, want ons appartement beschikte over een zuidgericht terras op het gelijkvloers. We hoefden onze skis dus niet eens naar beneden te sleuren tot in de skikast, maar konden ze gewoon op ons terras laten staan. En na de ochtendles van de kinderen waren we wederom in no time even thuis voor een welverdiende middagpauze. Superfijn! 

Dat dat restaurant La Peau de Vache lekkere raclette serveerde en gezellig ingericht was, was mooi meegenomen natuurlijk. En dat de vriendelijke bakker superkrokante baguettes en zoete pain au chocolat had ook. Tot zover het bergdorp Val Cenis. 

Een prachtig panorama over de Italiaanse alpen.

Een prachtig panorama over de Italiaanse alpen.

Skiën in Val Cenis

Ook het skidomein is eersteklas. Misschien niet zo groot als Val Thorens of La Plagne om maar wat te noemen, maar groot genoeg wanneer je alleen in de voormiddag zonder kinderen kunt skiën. 16 groene pistes (waarvan de Escargot met zijn 10 km de langste van Europa is!), 19 blauwe pistes, 22 rode pistes en 5 zwarte pistes.

La Renova vond ik de gezelligste bar op de berg en het uitzichtpunt over de Franse én Italiaanse alpen aan de stoeltjeslift Met is een absolute must see! Echt prachtig. 

Skiën met kinderen

Skiën met de kinderen was alweer superleuk! Het is zot om te zien hoe ze in een jaar tijd, zonder tussendoor geskied te hebben, zomaar tien tredes op de skivaardigheidsladder klimmen. De oudste was bij momenten niet meer bij te houden. Omwille van snelheid, maar ook enthousiasme. Van zodra je bij hem was, skiede hij alweer verder. En gaan! En de jongste heb ik dit jaar veel minder moeten helpen. De pannenkoekenlift kon hij alleen en de groene en blauwe pistes waren no problemo. Sommige rode gingen zelfs vlotjes. In ‘pizzapunt’-houding recht naar beneden. 

italiaanse alpen val cenis.png

Naar de skiles gaan, zorgde dit jaar ook voor veel minder gejammer. ‘Even met de meester en daarna met mama en papa’. Zo is dat, schat.

Na 6 dagen skiën hadden ze de medaille voor 1ère Etoile en Ourson op zak. Eat this!

Skiën met vrienden

Naast ons gezin waren er nog 20 andere gezinnen met jonge kinderen mee. Een groep van 84 man groot. En van die groep was er een heel fijn mini clubje waar we de hele week zowat mee optrokken. En wat blijkt, skiën met vrienden heeft veel voordelen:

  • Je kinderen hebben veel vriendjes om mee te spelen na het skiën.

  • Dat geeft je als ouder ruimte en tijd om uitgebreid te aperitieven.

  • Je kinderen zitten met bekende gezichten in de les. Bemoedigend en gezellig.

  • En ouders kunnen tijdens de les samen skiën. Of een koffietje drinken op den berg. Ook supergezellig. 

  • Mocht je in de namiddag geen zin hebben om te skiën (hoe kan dat?), kan je kind vast met een groepje mee.

  • Kind kwijt? Een Whatsappje in de groep en in no time weet je in welk appartement je moet gaan zoeken.

Bon, conclusie: waar teken ik voor volgend jaar?

 
Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.