Zes maanden in Californië

“We wonen in Silicon Valley, in het dorp Sunnyvale, 2 dorpen verder dan Palo Alto. Helaas was San Francisco geen optie. Veel te duur. Voor een kamer in een gedeeld huis betaal je in Sunnyvale al gauw 1500 dollar. In San Francisco leg je daar het dubbele voor neer. Maar het is maar 45 minuten rijden. Voor de Amerikanen is dat ‘achter den hoek’.”

“Ruud is hier sinds oktober ‘15, ik sinds januari en we blijven tot begin juli. Ik ben mee gekomen om het Amerikaanse leven te ervaren en wat te reizen met mijn lief. En basically, omdat je zo’n kans maar één keer in je leven krijgt. Ik werk vanop afstand wat voor de Universiteit Antwerpen. En verder? Sporten, af en toe een boek lezen, films kijken en een cursus keramiek volgen (I know, very ‘housewify’). Dingen waar je in België geen tijd voor hebt of maakt. Heerlijk!”

The golden state

“Het is heel aangenaam in Californië. De zon schijnt bijna altijd en het is nooit echt koud. Leuk voor ons, maar tegelijkertijd problematisch omdat er een enorme droogte heerst. Ze hopen hier op een mirakel.”

“Ook San Francisco is super mooi. Op de heuvels allemaal mooie houten witte huisjes, goed voor prachtige uitzichten. De stad is ook heel divers. Iedere buurt heeft zijn eigen identiteit: Chinatown, North Beach (de buurt van de Italianen), Mission (Latijns-Amerikaanse buurt), het financieel center, ruige wijken, hippe wijken en upscale straten. Verder barst het hier van de restaurants en bars.”

Road trippin’

“In Californië wonen en niet reizen zou wat stom zijn. We hebben al een paar super toffe trips gemaakt. Naar Lake Tahoe bijvoorbeeld, een gigantisch meer in Sierra Nevada. Prachtig! Vorige maand ging ik voor de eerste keer naar New York, huurden we een huisje met 2 vrienden in Joshua Tree en reisden we aansluitend naar Palm Springs. Niet slecht dus :). Op het programma staan nog: Yosemite, Grand Canyon, Vegas, Brice Canyon, Zion National Park, Death Valley…”

Amerikanen zijn niet gek. Of toch?

“Hoe de Amerikanen zijn? We hebben de indruk dat we dé Amerikaan nog niet echt kennen. Het is zo’n uitgestrekt land met zoveel verschillende mensen. In Californië zijn ze heel hard bezig met een gezonde levensstijl. Alles is organic, natural, low-fat, no-preservatives… Ik heb hier nog niet veel dikke Amerikanen gezien. Elk weekend is het ‘farmers market’ waarop iedereen groenten vers van de boer koopt. Enorm populaire bezigheid. Hier in Silicon Valley draait ook alles om innovatie. Overal zie je elektrische en hybride wagens, de hoofdzetel van Tesla is om de hoek, maar ook alle internetreuzen zoals Google, Amazon, LinkedIn en Facebook. Oh ja, Aziaten heb je hier ook in overvloed.”

“Mensen zijn open, of toch tot op een bepaald niveau. Dat komt omdat Amerikanen nomadischer zijn dan Europeanen, denken we. Wij Belgen blijven vaak onder de kerktoren. Een vriendengroep maak je in de zandbak of op het voetbalveld, vroeg dus, waardoor je minder snel open staat om nieuwe mensen te leren kennen. Hier is dat veel minder het geval. Omdat Amerikanen voor werk of studie snel naar een andere staat trekken, blijven ze langer openstaan voor nieuwe vriendschappen. Zo vroeg een collega van Ruud ons mee uit om op Valentijn wijn te gaan proeven in Sonoma. Meteen een hele dag samen op pad, terwijl we die mensen amper kennen. Maar het was superleuk (ook door de drank), iets wat ik in België niet snel zie gebeuren.”

België vs Amerika

“Wat we uit België missen? Vrienden, familie en misschien ook een bepaald soort routine. Het gevoel dat je iets opbouwt. Dat laatste heeft natuurlijk te maken met het feit dat we hier maar voor korte tijd zijn. Alles is leuk, nieuw, spannend, maar ergens ook vluchtig.”        

“Ik denk dat we dat atypische van hier zullen missen als we terug in België zijn. Ook het klimaat, de uitgestrekte landschappen, coffee-on-the-go, naft die goedkoper is dan cola, de beste burgers ever en de hills van San Francisco. Maar ook vooral het gevoel dat je op de eerste rij zit. Hier worden dingen uitgevonden, de Oscars uitgereikt, trends gezet… dat gevoel van ‘hier gebeurt het’.”

 
Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.