Een weekendje weg in Middelburg, Zeeland

Er even tussenuit knijpen. Met z’n tweetjes, zonder werk, kinderen of huishouden. Daar heeft iedereen wel eens behoefte aan, toch? Wat dacht je van een weekendje weg in Middelburg, de hoofdstad van Zeeland. In de zomer een trekpleister omwille van de rondvaarten door de grachten, maar wist je dat het hier ook in de winter puur genieten is? Echt, de stad en handelaars halen alles uit de kast om de monumentale binnenstad super gezellig te maken. Ik neem je 24 uur mee door Middelburg.

Weekendje weg in Middelburg in ‘t kort:

  • Kuier door de middenstad en stop voor lunch bij Het Koffiepand en voor de borrel bij de Vliegende Hollander

  • Beklim de abdijtoren Lange Jan voor een fenomenaal uitzicht over de stad en omgeving

  • Slaap heerlijk in een boutique hotel Bajoene

  • Gezellig dineren bij kaarslicht bij Nummer 7

  • Winkelen in De Langeviele, Lange Delft en Korte Delft

  • Wandel rond de stad over de Bolwerken

12 uur: lunch bij Het Koffiepand

Om een stad te bezoeken heb je genoeg energie nodig. Beginnen met een stevige lunch is de boodschap en dat kan bij Het Koffiepand. In dit knusse pandje serveren ze de hele dag ontbijt en lunch, en zoals het Nederlanders betaamt kan je een selectie van die gerechten bestellen in de vorm van een ontbijt- of lunchplank (die laatste is voorzien van vegan kroketten). Ideaal. Ook voor koffie en taart moet je hier zijn.

13 uur: Kuieren door de stad Middelburg

Middelburg is een kleine stad en dat heeft veel voordelen: alles is op loopafstand van elkaar, in één dag heb je al een goede indruk van de stad en er hangt een gezellig sfeertje. Niet de grootstedelijke drukte op en rond enorme winkelboulevards en haast op de weg, maar eerder een gemoedelijk dorps karakter. Middelburg is authentiek, herbergt tal van steegjes en pleintjes, prachtig bewaarde en onderhouden geveltjes en op sommige hoeken lijkt de tijd echt stil gestaan te hebben. Een hele fijne stad. Mijn man Jeroen noemt het huiselijk: “Je voelt je hier meteen thuis, op je gemak.” Klein dus, maar evengoed heb je tal van winkels, van de ketens tot verrassende boetiekjes, en genoeg cafeetjes en lunchplekjes om even op adem te komen. 

Middelburg houdt van de winter en winters genieten. Dat is duidelijk. De schaatsbaan op de Markt voor het imposante stadhuis is het eerste wat opvalt. Daarnaast staan er heel wat kerststalletjes en is er veel kerstdecoratie in de straten, en cafés breiden hun zaak uit met knusse houten hutjes.

wandelingen door de stad Middelburg

In de Drvkkery, het toeristisch infopunt, een boekenwinkel en levendige brasserie op de Markt, koop je uitgestippelde wandelroutes door de stad. Handig als inspiratiebron of als je een specifieke interesse hebt:

  • Stadswandeling door 20 sloppen, smalle straatjes en stegen, die de onbekende achterkant van de stad laten zien.

  • Stadswandeling langs monumenten en de rijke historie van Middelburg.

  • Stadswandeling langs 26 “sprekende gevels”, gevels met gedichten op. Kwestie van de poëtische kant van Middelburg te ontdekken.

  • Begeleide wandeling door het imposante stadhuis.

Elke wandeling duurt ongeveer één uur.

(voor) 15 uur: beklimming van de Abdijtoren de Lange Jan

Middelburg kenmerkt zich door de prachtige toren van het stadhuis en die van de Lange Jan. Die laatste toren van 90,5 meter, waarvan de bovenste helft tot 3 (!) keer toe in vlammen opging, kan je beklimmen mits je over een goede conditie beschikt en het niet te benauwd krijgt in enge traphallen. Je klimt niet tot helemaal boven, maar via 207 ongelijke treden tot ruim 40 meter hoog.

Zoals dat vaker gaat met uitzichtpunten is het de inspanning om tot daar te geraken meer dan waard. Vanuit de prachtige houten bezoekersruimte met glasramen kijk je uit over de binnenstad met onder meer het Abdijplein, de Oostkerk, de grachten en de Markt. Bij helder weer zie je zelfs de Noordzee en omringende eilanden. Helaas kan je niet nog hoger en geniet je niet buiten van het uitzicht, maar van achter een raam.

Het kost 4 euro per persoon (vanaf 5 jaar) om de Lange Jan te beklimmen.

17 uur: Borrelen bij De Vliegende Hollander

Een must do voor elke bierliefhebber! De Vliegende Hollander is een super gezellig café. Het doet een beetje denken aan Londense pubs: donkerbruin, veel hout en met allerlei curiosa tegen de muren. We hadden hier makkelijk de hele avond kunnen blijven, want naast de gezelligheid en 42 bieren op de tap serveert De Vliegende Hollander ook allerlei lekkers om te eten. Wij kiezen voor een bierproeverij van 4 bieren en een rijk gevulde borrelplank. Genieten!

19 uur: Uit eten bij Restaurantje Nummer 7

Met z’n tweetjes een weekendje weg in Middelburg? Dan trakteer je jezelf toch op een chique diner, niet waar?! Dat kan perfect bij het huiselijke Restaurantje Nummer 7, gelegen aan de jachthaven van Middelburg. Nummer 7 was tot 28 jaar geleden gewoon nog een woonhuis en dat is er nog steeds aan te zien en vooral aan te voelen. Je dineert hier in een huiskamer van een monumentaal pand: super knus mét witte tafellakens, grote wijnglazen en veel kaarsjes.

Na ons aperitief gaan we voor een viergangenmenu met aangepaste wijnen. Onze sommelier presenteert de wijnen op zo’n manier dat we telkens nauwelijks kunnen wachten totdat ze die uitschenkt, ook al heeft één van ons het halve glazen-wijnarrangement (wat een uitvinding! Rustig drinken en toch alles kunnen proeven, top!). Het zijn stuk voor stuk super lekkere, én verrassende wijnen. I mean, wijnen met druiven die meer dan 20 jaar rijpten of Portugese wijn gemaakt van Alvarinho druiven. Ook het eten smaakt verrukkelijk. Een knolseldersoepje, dun gesneden rundsvlees, heilbot, hertenfilet,… om duimen en vingers bij af te likken. Eerlijke, fijne gerechten met een voorliefde voor lokale producten.

23 uur: Overnachten in boutique hotel Bajoene

Vlakbij Nummer 7 vinden we ons 4 sterren-hotel Bajoene. Super fijn dat beide zo dichtbij elkaar liggen. Eerst goed eten en even later onder de wol in een heel mooi karaktervol hotelletje. Pure luxe, toch? Aan de hand van codes, die we de dag voor aankomst via mail kregen, kunnen we onszelf inchecken. Boutique hotel Bajoene beschikt over vijf uniek ingerichte kamers. Wij slapen in de Oostkerk, de kamer met zicht op… jawel, de imposante Oostkerk. In deze kamer vallen vooral de gouden elementen in de badkamer op. Zo is zelfs de toiletpot goud!

9 uur: Ontbijten bij Bajoene

Het ontbijt op hotel… iets waar ik steevast heel erg naar uitkijk. Een buffet om van alles uit te kiezen, heerlijk! Bij Hotel Bajoene vinden we verse jus, muesli, omelet, zalm, vers brood en pistolets, Franse kazen, zoet broodbeleg en fruit. Perfect! De mooi gedekte tafels, huiselijke sfeer en romige cappuccino maken het helemaal af. In de zomer ontbijt je hier in de stadstuin.

10 uur: Wandelen over de Bolwerken

De stad Middelburg is omgeven door water en een verstevigingswal. Hierlangs loopt een wandelpad, Bolwerken genoemd, in de vorm van een ster, die bijna helemaal rond is. Goed voor een rustige wandeling van zo’n 5 km door groen, langs twee windmolens en een beetje stad. Zo krijgen we nog een beter beeld van Middelburg (en ook wel goed voor de vertering van de gastronomische verwennerij :)).

11 uur: Winkelen in Middelburg

We eindigen ons weekendje weg in Middelburg door nog even door een aantal winkelstraten te dwalen. De lokale ondernemers vinden we in De Langeviele en de ketens in de Lange Delft en Korte Delft. Omdat we er op een donderdag zijn, lopen we ook nog even door de markt met fruit, verse vis en romige kaas op de Markt.

Hierna zin in een koffietje? Stap binnen bij De Juf of Honeypie. Mag het al meteen iets meer zijn? Ga dan voor een borreltje bij Café Cliché of Cafe Herberg.

Middelburg Praktisch

  • Parkeer je auto gratis op het parkeerterrein op de Oude Veerseweg (bij de Cycle Club waar je ook fietsen kunt huren). Vanaf hier is het 10 minuten wandelen naar het centrum.

  • Of kies voor een parkeergarage. Volg daarvoor de blauwe verkeersborden met een witte P. Op zondagen en nationale feestdagen kun je gratis parkeren, ook in de garages.

  • Je kan ook met de trein komen. Het station ligt op een paar minuten wandelen van het centrum.

reigerstraat middelburg weekendje weg

De Reigerstraat in Middelburg

De Reigerstraat is wellicht de meest gefotografeerde straat van Middelburg, en we snappen waarom. Dit straatje wordt door de ondernemers gedecoreerd volgens de seizoenen. Tijdens de kerstperiode enorme kerstballen, in warmere periodes kleurrijke lampionnen en paraplu’s. Met de Lange Jan op de achtergrond is dit picture perfect.

Weekendje weg in Middelburg: conclusie

Conclusie? Daar moeten we niet lang over nadenken. Gewoon doen. Super fijne stad. Het heeft alles - een rijke historie, gezelligheid en voldoende horeca en winkeltjes - en is niet overweldigend. Perfect om er even tussenuit te knijpen en weer helemaal op te laden.

Zin in meer Zeeland? Domburg ligt op 15 km en Veere op 8 km. Ideaal voor een fietstochtje. Uitwaaien aan zee in Zoutelande kan ook, dat ligt op 20 minuten rijden van Middelburg. Je kan ook gebruik maken van een app die je roadtrip langs de highlights in Zeeland helemaal uitstippelt.

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Citytrip Kopenhagen (ideaal met kinderen!)

Next
Next

Un weekend à Paris: observeren en genieten