Citytrip Kopenhagen (ideaal met kinderen!)

Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, “had me at hello'“. Snap je wat ik bedoel? Nog zonder één bezienswaardigheid van dichtbij gezien te hebben of te weten waarheen voelde ik al meteen: dit is een fijne stad, deze stad past bij mij. De ongedwongen sfeer overviel me. Geen haast, iedereen gewoon, vriendelijk en relaxed. En waarom een citytrip Kopenhagen ideaal is voor kinderen? Het heeft potverdorie een pretpark in ‘t midden van de stad!

Citytrip Kopenhagen in ‘t kort:

  • Wandel kriskras door de binnenstad en vergeet zeker niet de bekende Nyhavn

  • Kies voor een boottochtje voor een snelle én bijzonder aangename indruk van de stad

  • Budgetvriendelijk logeren kan bij Steel House of in het hostel Generator Copenhagen

  • Ga met je kinderen naar Tivoli en bezorg hen een onvergetelijke dag

  • Geniet van de heerlijke vibes in het Meatpacking district

Citytrip Kopenhagen: start met Kuieren door de binnenstad

We waren 48 uur in Kopenhagen. Achteraf gezien, te kort als je het mij vraagt. Ik had minstens twee keer zo lang kunnen blijven. Sterker nog, ik zou hier kunnen wonen. Zo’n aangename stad vond ik het.

Omdat we zo weinig tijd hadden, hebben we heel even getwijfeld om in een hop on hop off bus te stappen. Je kent ze wel, die vuurrode dubbeldeckers. Ik ben blij dat we dat niet gedaan hebben, omdat het prima te doen is om de binnenstad te voet te ontdekken. Bovendien denk ik ook niet dat die bus zomaar overal komt in de stad.

We wandelen voorbij het stadhuis, door de gezellige voetgangerszone, drinken onze eerste Carlsberg op een terras, gaan verder via de imposante Højbro Plads en komen dan aan bij Nyhavn, na de Kleine Zeemeermin wellicht de meest gefotografeerde plek van Kopenhagen. Maar ik snap het wel! De kade met kleurrijke vakhuizen en oude zeilboten is prachtig. Een plaatje.

Boottochtje door het centrum van Kopenhagen

Aan Nyhavn nemen we de boot voor een tochtje van een uur. De perfecte rondleiding! Op korte tijd zie én leer je veel over de stad. We varen langs het moderne operagebouw, het schip van de Koninklijke Familie, hun optrekje Amalienborg, die kleine dame met een gekke vin, de bruisend zomerse street food kraampjes van Reffen en door de wijk Christianshavn die érg veel weg heeft van Amsterdam.

Nyhavn, een must see en ook perfect voor een ijsje bij Vaffelbageren.

in de wijk Vesterbro

Overnachten en ‘s avonds een hapje eten doen we in de hippe wijk Vesterbro, vlakbij het centraal station. We slapen bij Steel House, een luxueus hostel. Waarom een hostel en geen airbnb of hotel? Kopenhagen is - we moeten eerlijk zijn - belachelijk duur! Goedkoop overnachten zit er niet in. Dan was een hostel de beste optie en wat waren wij blij met Steel House.

Hostel met kinderen?

Why not? Da’s evengoed een familiekamer, maar met een rijkere beleving.

Een zalig verblijf! De sfeer was er fantastisch. Heerlijk ontspannen en toch ook levendig. Altijd wat te doen, een mix van backpackers en jonge gezinnen én een gezellige inrichting. Ik vond het ook fijn om die backpacker-sfeer, en ontmoetingen met andere culturen en mensen mee te geven aan de kinderen.

Zowel wij als de jongens hadden het hier prima naar ons zin. Terwijl wij aan de Carlsberg zaten, lagen de jongens languit in de cinemazaal. ‘s Avonds live muziek, ‘s morgens een zwemmeke. Need I say more?

Ook onze kamer was prima. Twee stapelbedden en een douche. Basic, but fine. We betaalden extra om er zeker van te zijn dat we met 4 op één kamer lagen en kwamen uiteindelijk op 170 euro per nacht uit. (Veel, maar toch een pak beter dan de gemiddelde 300 euro per nacht.)

Eten deden we bij Madklubben. Super lekker en zowel buiten als binnen kei gezellig. Of zoals ze het zelf omschrijven: raw decor, cool design and a vibrant atmosphere. Bovendien hebben ze een erg betaalbaar driegangenmenu voor de kinderen.

dolle pret in Tivoli, het pretpark van Kopenhagen

Dag 2. Er was geen ontkomen aan tijdens deze citytrip Kopenhagen. We moesten en zouden naar Tivoli gaan. Duh! Je betaalt voor toegang tot de tuinen en extra voor toegang tot de attracties. In totaal zaten we aan een flinke 100 euro voor 4 man. Slik, weer doorgaan en vooral kei veel plezier maken.

Want hoe tof is het pretpark Tivoli!? Om te beginnen een prachtig park dat continu minutieus onderhouden wordt, en daarnaast bezaaid met de tofste attracties. Mijn favoriet was zonder de twijfel de eeuwenoude houten roller coaster, de “Rutschebanen”. Super snel en verrassend. Maar wie pretpark zegt, zegt ook popcorn en hotdogs. Jawel, alle ingrediënten waren aanwezig voor wat we gerust een topdag mogen noemen.

Eten in het Meatpacking district, het hippe Kopenhagen

De pret in Kopenhagen ging verder toen we ‘s avonds het Meatpacking District ontdekten. Dat is een bruisende industriële site waar overdag geen bal te beleven valt, maar ‘s avonds des te meer. De restaurants, gehuisvest in oude fabrieksgebouwen, slaan er de deuren wagenwijd open, installeren hun terras, doen de kaarsen en ovens aan en hup, daar heb je een perfect podium voor een trendy dining scene and buzzing nightlife. Heel bijzonder, dat je van zo’n ogenschijnlijk saaie buurt iets zo tof kunt maken! Wij aten overheerlijke pizza’s bij Mother. Ook super gezellig en héél gastvrij. Waren de antipasti en wijn er niet zo duur geweest (voor onze normen), zaten we er nu nog.

Meatpacking district by day

Meatpacking district by night

Heb je meer tijd in Kopenhagen?

Meer dan twee dagen voor een citytrip Kopenhagen? Good for you! Dan heb ik nog deze tips voor je:

  • Chillen aan het Amager Strand.

  • Wandel door de botanische tuinen, langs het Rosenborg kasteel of door het kleurrijke stadsdeel Christiana.

  • Huur een fiets - en let op, want in biketown Kopenhagen ben je niet alleen - en fiets zonder plan. Ga kriskras door de stad en geniet.

  • Ga zwemmen in het openlucht zwembad aan de haven bij Brygge.

  • Ontbijten bij Sonny, Bowl Market of Kalaset.

  • Wijntjes drinken en iets eten bij Nebbiolo, Falernum, Granola of Bottega Barlie.

  • Nog een wijk om te ontdekken: Nørrebro. Geliefd bij studenten en creatievelingen.

De westelijke rand van Kopenhagen wordt gekenmerkt door drie rechthoekige meren. Sankt Jørgens Sø, waaraan Steel House gelegen is, is er één van.

Run like a local

Mijn laatste ochtend in Kopenhagen gebruikte ik om een toer te lopen. By the way, da’s een zalige manier om de stad te ontdekken, onder meer omdat je dan one of them bent. Terwijl ik door de woonwijken en het Rosenborg park liep, bedacht ik me: ‘Hé, ik zou hier eigenlijk prima kunnen wonen!’. De stad deed me meermaals denken aan Amsterdam, waar ik 9 jaar heel graag gewoond heb. Dorps karakter, veel fietsers, gezellige woonwijken en een levendige, chille atmosfeer. Wie weet, some day… (Als ik de Lotto win, ha!)

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Tips om meer te bewegen

Next
Next

Een weekendje weg in Middelburg, Zeeland