Wandelen in Müllerthal, Klein Zwitserland, Luxemburg

Müllerthal, een natuurgebied dat Klein Zwitserland genoemd wordt. Dat kan toch niet anders dan goed zijn? En wat bleek: het was er boenk op. Müllerthal is overweldigend, betoverend, waanzinnig mooi, ongelofelijk avontuurlijk en afwisselend. Een onvervalst wandelparadijs.

We verblijven 3 nachten op Camping Martbusch. Een camping, aan de rand van het bos, met kraaknet sanitair, lekker brood, een voetbalveldje en een gezellig restaurant. Je huurt hier ook originele houten pods, kleine huisjes voor max 4 personen. Lodges en stacaravans zijn er ook.

De camping staat in Berdorf, een dorp dat beschouwd wordt als het hart van de Müllerthal regio.

Op de camping horen we gasten vertellen dat ze hier ieder jaar opnieuw naartoe komen. Al jaaaaren. Na slechts één dag snappen we waarom. Müllerthal is prachtig! En veelzijdig.

Door de regio slingert de Müllerthal Trail, gecertificeerde als "Leading Quality Trails - Best of Europe" (dan weet je het wel zeker?). Deze wandelroute is 112 km lang bestaande uit tal van super goed aangegeven lussen. We maken 4 wandelingen. Snoer die boots maar aan en gaan!


Wandeling B2 in Berdorf

Onze eerste, en voor mij de meest overweldigende wandeling. Overweldigend, omdat je al van bij de start aan de camping daalt en klimt, over bruggen en door rotsen loopt, en in een ongelofelijk groot machtig bos terechtkomt.

Misschien ook overweldigend, omdat ik niet verwacht had dat we nog de tijd zouden hebben om op de dag van aankomst een wandeling te maken (zo blij als een kind in een snoepjeswinkel), dat het droog was, en dat mijn verwachtingen tot in het kwadraat overtroffen werden.

De B2 is een lus van 5 km met start en aankomst in Camping Martbusch. De perfecte wandeling voor gezinnen om de sfeer op te snuiven en Müllerthal te leren kennen.


Wandeling B5 in Berdorf

De B5 is een lus van 5,8 km (volgens de brochure) die ook aan Camping Martbusch start en toekomt. Wij deden er 9 km over… geen idee waar we de mist in gingen. Plezant en mooi was het alleszins wel. Zeker van zodra je de weg verlaat en het bos intrekt.

Deze wandeling gaat ook door smalle grotten, diepe kloven, over bruggen op duizelingwekkende hoogte en met supermooie uitzichtpunten over een rotsachtig landschap.

Oftewel, wederom veel natuurlijke hoogtepunten op een korte afstand.


Wandeling E1 van Berdorf naar Echternach en terug

Een pittige wandellus van 13,5 km (neem wel wat marge, wij klopten af op 17,5 km) die start aan de basiliek van Echternach of het amphitheater in Berdorf.

Wij starten aan het theater. Een highlight op zich met vlak ernaast nog een highlight van formaat: de rotsgrotten van Hohllay. Als muren konden spreken… tot in de 19e eeuw diende deze als steengroeve voor de molens in de regio. Nu sta je met open mond te staren naar deze zeer indrukwekkende formatie.

De tocht gaat verder door de stille groene natuur, langs beekjes en uitzichtpunten, en nog een hoogtepunt: gorges du loup. Dat is een kloof van 10 meter breed met wanden van 50 meter hoog. Naar boven klimmen, uitkijken over de omgeving, staren naar de diepte onder je, het kan hier allemaal.

Inclusief picknick break tegen een metershoge rotswand en warme choco-stop in Echternach waren we 6 uur onderweg.

Echternach is een dik halfuur rijden van Luxemburg stad. Wil je een citytrip koppelen aan je wandelavontuur? Ontdek dan hier wat je allemaal kunt doen in Luxemburg stad.


Naar Kuelscheier en terug

Op de laatste dag hadden we niet voldoende tijd voor een lange wandeling (en waren de beentjes ook wel wat moe) wat maakt dat we voor een korte lus van net geen 6 km kozen (volgens de brochure is die maar 2,8 km, ik weet echt niet wat wij verkeerd doen…?).

Vanuit Konsdrëffer Millen in Consdorf (zo’n 7 km van Berdorf) liepen we via een brede zandweg recht naar Déiwepëtz, Rittergang en Kuelscheier, 3 wandelpaden die door smalle, en bovenal pikdonkere rotsspleten gaan. Gewapend met een zaklamp is dit fun en avontuur verzekerd. Voor ons, een super toffe afsluiter!


Extra wandeltip: terug in Konsdrëffer Millen start er een lus van een goeie 9 km, te volgen via de bordjes met een 1 op een blauwe vlag. Dan passeer je onder meer langs nog een andere trekpleister en dat is de Schiessentümpel, een kleine schilderachtige waterval met stenen bruggetje erboven. Je zou verwachten dat hier elk moment een fee over komt dartelen. Of dat echt zo is, houden wij voor een volgende bezoek aan dit magnifieke Müllerthal.

Auf wiedersehen!


Twee wandeldagen verpakt in 6 heerlijke minuten. Vuurwerk en amazing!

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Reizen, werken en opvoeden: hoe doe je dat?

Next
Next

Zomervakantie in Allier