Wandelen in Mechelen: een lus natuur vanuit Heffen

We kennen Mechelen als een gezellige middelgrote stad tussen Antwerpen en Brussel, maar wist je dat er rond Mechelen heel wat mooie natuur is? Ja, echt! Wij wandelen in Mechelen een lus van 10,5 km vanuit Heffen, een deelgemeente van Mechelen.

We starten aan de kerk in Heffen. Via de wandelknooppunten bereiken we meteen het water, de Zenne. Groen, water, stilte en af en toe een fietser die voorbij komt. Een mooie start van deze wandeling in Mechelen! Hoewel we drukke wegen oversteken en een groot deel verhard is, houden water en natuur de boventoon. Behalve de Zenne wandelen we ook over autovrije jaagpaden langs de Dijle en Kanaal Leuven-Dijle. Hier hebben we zicht op de woonboten, het natuurreservaat het Zennegat en spotten we zelfs een reiger. Zo mooi en aangenaam dat we hier even halt houden voor een boterham.

In het laatste deel wandelen we door rustige woonwijken en langs een mooi kapelletje om uiteindelijk aan de andere kant van het kerkplein in Heffen terug toe te komen. Een perfecte lus.

wandelen in mechelen

Het hoogtepunt van deze wandeling in Mechelen?

Dat is het Zennegat. Hier vloeien de Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle samen in de Dijle die verderop samen met de Nete uitmondt in de Rupel. Een schilderachtig landschap.

Wandelen in Mechelen: rondje natuur vanuit Heffen

praktisch

  • Start aan de kerk in Heffen (Sint-Amandusstraat). Daar kan je gratis parkeren. Er zijn twee laadpunten aanwezig.

  • Je volgt de knooppunten: 143 - 142 - 76 - 273 - 274 - 65 - 66 - 64 - 129 - 131 - 130 - 132 - 88 - 87 - 86 - 85 - 188 - 83 - 84 - 75 - 142 - 143

  • De wandeling telt 10,5 km. Goed voor 2 uur stappen.

  • Onderweg kom je twee terrasjes aan het water tegen: In Het Bergsken (Hoge Weg 217, Mechelen) en Eetcafé Zennegat. Wie aan het begin van de wandeling al een hongerke heeft, stopt bij het Brughuis.

PS: Na 10,5 km wandelen zin in een ijsje? Rij vanuit Heffen tien minuutjes verder naar Olle Bolle in Blaasveld. Dat is de zaak van mijn zus en daar serveren ze super lekker ijs. Speculoos-stracciatella is mijn favoriet.

Disclaimer: de link hierboven is een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg wanneer jij iets via die link boekt zonder dat de prijs voor jou wijzigt. Oftewel, een kleine moeite voor jou en een grote support voor mijn blog! Waarvoor dank :)

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Zo slaap je ook op onbekende plekken als een roos

Next
Next

Reizen met een camper in het hoogseizoen