Wandeling vanuit Solwaster in de Hoge Venen

“Ik heb goesting om dit weekend met de kinderen in de Ardennen langs een riviertje te gaan wandelen”, deelt vriendin V. aan de telefoon. Daar moeten verder weinig woorden aan vuil gemaakt worden. Gewoon gaan.

Picknick, zonnecrème en wandelschoenen mee? Check! Let’s go. Zo’n 150 km later arriveren we aan de kerk van Solwaster, een klein dorpje vlakbij het bekendere Spa. Solwaster wordt gekenmerkt door oude boerderijen met dikke muren, extra beschermlaagje tegen het ruwe klimaat hier.

Maar van dat ruwe klimaat is er op de dag van onze wandeling niets te merken. De zon schijnt volop, amper een wolkje aan de lucht, de vuurrode klaprozen geven nog meer kleur en wij hebben er zin in. En route!

In de vallei van de Statte

Nadat we het dorp verlaten, gaat de wandeling van 9 km al snel verder in een dicht bos naast de Statte, een ongerept riviertje. Wij, grote mensen, lopen de hele tijd langs de rivier. De kinderen springen en lopen daarentegen ongeremd over water en stenen. Dat ze wandelen, hebben ze nauwelijks door.

Door de droogte van de afgelopen dagen stroomde er heel weinig water door de rivier. Dat maakte ook de waterval, de Cascade des Nûtons, een pak minder indrukwekkend. Maar ondanks die ‘pisstraal’ hebben de kinderen zich daar uitstekend vermaakt. Wandelschoenen en -broeken werden ingeruild voor sandalen en zwembroeken, het waterpistool werd bovengehaald en in een mum van tijd hadden ze zelfs een natuurlijk zwembad gevonden.

Wat we verder nog tegenkwamen? Een veld met rotsen, een pierrier: een overblijfsel van een terreinverschuiving uit de laatste ijstijd. Een heel bijzonder landschap. We werden over de top van de Rocher de Bilisse, een rotsmuur van bijna 50 meter, geleid. Vanuit daar heb je een adembenemend uitzicht op de Hoge Venen en de vallei. Naar het einde toe en ook midden in het bos val je op de dolmen van Solwaster, een enorm rotsblok in de vorm van een tafel. En net voordat we de kerk terug bereikten, wandelden we nog langs een prachtig uitzicht over de velden en bossen van Solwaster. “Zou het duur zijn om hier te wonen?”, vragen we ons af.

Ideale wandeling voor gezinnen

De wandeling verveelde geen moment. Heel gevarieerd. Zoveel bruggetjes, kleine paadjes, de Statte, prachtige bomen in diepe wouden en nergens iets van de bewoonde wereld te zien. Buiten het geritsel van de blaadjes, stromend water en je eigen voetstappen hoor je helemaal niets. Heerlijk!

9 kilometer is ook een goeie afstand. Voldoende om er zelf iets aan gehad te hebben en voor de kinderen een haalbare kaart. Ze verleggen hun grenzen, maar worden nu ook weer niet totaal afgemat. Wij deden er inclusief stops 5 uur over. Oftewel, een supertoffe daguitstap!

Praktisch

  • Verstrek en aankomst aan de kerk van Solwaster.

  • 9 kilometer.

  • Bewegwijzering volgens de blauwe rechthoekjes.

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Zonsondergang in Antwerpen

Next
Next

Soloreizen door Australië en Zuid-Oost Azië