Rondvlucht boven Antwerpen

Je mag een stad of natuurgebied dan nog zo goed kennen, vanuit de lucht ziet het er helemaal anders uit. De contrasten zijn vele malen groter. Heel indrukwekkend en super leuk om te zien. Ik deed een rondvlucht in een ULM boven Antwerpen en omgeving. Vlieg je mee?

Brasschaat, ten noorden van Antwerpen, huist naast veel riante villa’s en een hoop groen ook een kleine luchthaven met tal van kleine (zweef) vliegtuigjes waar de hobbypiloot z’n hartje ophaalt. In het clubhuis kan de gewone sterveling zonder vliegbewijs echter ook terecht. Zowel in de winter als in de zomer zit je hier gezellig aan fingerfood en blond bier. Of, doe eens zot, en informeer achter een piloot die wel eens een passagier wilt meenemen!

Piloot Sven en ik zo’n 200 meter van de grond.

Van de grond

En zo geschiedde. Ik mocht mee met piloot Sven in een ULM, een lichtgewicht vliegtuigje. Waar ik heen wou? Wel, boven het centrum van Antwerpen, Ekeren, Brasschaat en de Kalmthoutse Heide, omdat dit plekken zijn waar ik geregeld kom, opgegroeid ben en/of woon. Tijdens de vlucht kreeg ik er nog aangename verrassingen bij zoals de haven van Antwerpen, boekendorp Lillo aan de Schelde en het Verdronken Land van Saeftinghe.

Kleurrijke containers aan de haven van Antwerpen.

De Kalmthoutse Heide, één van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen.

Lillo, een verborgen en eenzame parel aan de Schelde.

Bovenaanzicht is toch heel wat anders

Onze vlucht duurde een uur en was fantastisch! Vanuit de lucht ziet het er allemaal zo anders uit. De contrasten zijn veel groter. Brasschaat is groen, maar ziet er nog groener uit vanuit de lucht. Antwerpen is een stad met best nog wat ruimte wanneer je erdoor wandelt, alleen heb je dat gevoel vanuit de lucht niet echt. Het ziet er echt wel packed uit.

‘t Stad, gezellig op elkaar.

Vliegen boven je huis en wijk is ook echt heel bijzonder. Een buurt die je door en door kent, en dan plots nieuwe geheimen onthult.

In de lucht komt de ware schoonheid van het Verdronken Land van Saeftinghe pas echt tot uiting. Als je erdoor wandelt, besef je al dat dit een bijzonder natuurgebied is, maar vanuit de lucht is het gewoon helemaal buitenaards. Fenomenaal. Zo zo mooi en speciaal.

Vliegen boven Antwerpen

Dat we boven Antwerpen mochten vliegen was uitzonderlijk. Normaal gezien is het luchtruim rond de luchthaven van Deurne gesloten voor ander luchtverkeer, maar omdat er toen werken waren aan hun startbaan kon het wel. Lucky bastard! Wij vlogen boven de kathedraal, de Schelde, het MAS, de ring en het Zuid. Heel bijzonder.

Zelf vliegen in een ulm

En alsof het allemaal nog niet spannend genoeg was, vloog ik ook zelf (ik had er volgens Sven zelfs talent voor!), en mocht ik tot twee keer toe het raam naast me openen. Dat maakte de beleving nog intenser. Zomaar even 150 à 300 meter boven de grond zonder enige barrière. Wel oppassen als je dan met je telefoon met uitgestrekte arm een foto wilt nemen… de kracht van de wind is bijster hard. Holy f*ck!

Ook goesting om eens te vliegen?

Ga naar de vliegclub in Brasschaat of vraag me via het contactformulier het telefoonnummer van de piloot. Reken op ongeveer 95 euro om een uur mee te vliegen. Leuk om zelf te doen, maar ook om als cadeau te geven. Ready for take off?

 

Microlight vliegen

Misschien is Antwerpen wat te ver voor jou of wil je nog iets zotter doen en vliegen in ‘een cabrio’? In Lille boek je een initiatie microlight vliegen. Wiiiiii!

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Tips om wandelinspiratie te vinden

Next
Next

Legoland in Billund