Reizen met een camper: mijn eerste ervaringen

Reizen met een camper: mijn eerste ervaringen

Ik ben wederom met mijn gat in de boter gevallen. In smeuïge hoeveboter dan nog wel, want mijn ouders kochten vorig jaar een camper die wij op de koop toe nog mogen gebruiken ook! Lucky me. Ik kan je verzekeren dat mijn plannenmakerij overuren draait. Na twee dagen Limburg, een weekendje Noord-Holland en een weekje Sneek en omstreken deel ik hier - met enige vertraging weliswaar - mijn eerste ervaringen.

Vrij

Met een camper reizen staat gelijk aan vrijheid. Cliché but true. Je staat waar je wilt en hoe lang je dat wilt. Gewoon instappen en rijden maar. Geen check-ins, geen annuleringskosten. Met een beetje mazzel zijn zelfs files en slecht weer er niet bij.

Rij je langs een gezellige picknicktafel in de bossen? Stoppen, lunch uit de koelkast halen en genieten. Of kom je toevallig een rustige baai tegen? Pleur die camper neer, tafeltje en stoeltjes uit de ‘garage’, wijntje erbij en je bent koning te rijk!

In  Limburg  nadat we over het blotevoetenpad hadden gewandeld in Zutendaal.

In Limburg nadat we over het blotevoetenpad hadden gewandeld in Zutendaal.

Zeker in de zomer ben je de hele tijd buiten. Dat is zalig! Ook voor de kinderen. Wakker en hup, de deur uit. De héle dag. Niemand die om een iPad zeurt (of toch een pak minder :)).

Altijd onderweg

Omdat je vrij bent, zie je meer. Tenminste, als jij dat wilt. Iedere dag een paar kilometers rijden en in de namiddag iets bezoeken? Het kan!

Of dat de beste optie is, weet ik nog niet. Tijdens onze laatste camperreis deden we 4 campings op 5 nachten. Dan sta je amper even stil. Het zou dus best kunnen dat we de volgende keer meer vanuit één camping bezoeken.

Anderzijds ben je wel steeds snel ingepakt. Alle losse spullen in de kast, afwasje doen, stroom inpakken en klaar. Heel makkelijk!

Bij zonsondergang op een camping in  Sneek .

Bij zonsondergang op een camping in Sneek.

Gezellig

Reizen met een camper is oergezellig. Je leeft met elkaar op een paar vierkante meter samen. Samen op, samen eten en samen onder de wol. Echt met elkaar op pad en dat vind ik echt onwijs gezellig!

Rijden met een camper is wennen

Met een camper rijden van 7,5 meter lang, 3 meter hoog en 2,3 meter breed is niet niets. Het is absoluut niet te vergelijken met een auto, maar eerder met een vrachtwagen. Je bent langer, hoger en breder. Sportief rijden is er ook niet bij. Grote bochten nemen en op tijd remmen daarentegen wel.

Ook vertragen wanneer er een zware tegenligger aankomt én tegelijkertijd je zijspiegels in de gaten houden, is een must. Dat deed ik de eerste keer niet genoeg waardoor mijn rechter spiegel eraf lag. Al een chance met terug te lijmen brokken. Opletten dus.

In de week dat we door Noord-Nederland toerden, heb ik alles zelf gereden. Ik reed trager, keek meer door mijn spiegels en was meer op mijn gemak. Ik denk dat de eerste 1000 km het spannendste zijn en dat het daarna wel gaat.

rijden met een camper.png
reizen mobilhome.png

Het huishouden in de camper

Een mobilhome is een mobiel huis, en dus met bed, badkamer, eettafel en keuken aan boord. Niets bijzonder zou je denken en toch is alles net iets anders. Om te beginnen: kleiner. Je botst geregeld tegen elkaar (afspreken om niet iedere keer ‘sorry’ te zeggen, helpt) en je kan niet met z’n allen boven de wastafel hangen om je mond te spoelen.

Het is ook even nadenken bij welke energiebron je gebruikt: de batterij van de auto, de benzine, gas of stroom. De juiste dingen op tijd ontkoppelen of aanzetten, is de boodschap.

Knus aan het ontbijt. Alleen wil er niet echt iemand op de foto, behalve ik…

Knus aan het ontbijt. Alleen wil er niet echt iemand op de foto, behalve ik…

Een camper steekt vol met hoekjes en kantjes, en verstopte knopjes. Ook dat is soms ff zoeken.

Daarnaast zijn er een paar klusjes die je om de zoveel dagen moet doen zoals het waterreservoir aanvullen, het vuile water dumpen en de wc-cassette ledigen. Kijk je daar tegenop? Wel, bij mij viel dat reuze mee. Hooguit een chemische geur, maar verder niets vies. Echt prima te doen. En ook aan die klusjes geraak je wel gewend. Ze maken deel uit van de #camperlife en dat gaat vanzelf eens je onderweg bent.

Slecht weer? Goed excuus om vroeg aan de aperitief te beginnen, filmpjes te kijken en spelletjes te spelen!

Slecht weer? Goed excuus om vroeg aan de aperitief te beginnen, filmpjes te kijken en spelletjes te spelen!

Eten in de camper

Ons weekmenu?

  • spaghetti met bolognaisesaus van thuis

  • diepvriesmaaltijden zoals paella

  • soep uit brik

  • mosselen

  • en véél aperitief

En dat vonden we allemaal best oké.

De nadelen

De camper is buiten de fiets, die je best ook meeneemt, je enige vervoersmiddel. Het is dus alles inpakken als je ergens verder dan fietsafstand naartoe wilt, en je moet bedenken dat je niet overal met een camper komt. Vergeet nauwe straatjes en focus op parking buiten de stad. Moet er wel eerlijk bij schrijven dat ik me aan veel gemanoeuvreer nog niet gewaagd heb.

En ondanks dit kleine nadeeltje kijk ik alweer kei hard uit naar onze volgende campertrip! (en dat werd deze door het oosten van Europa)

kinderen reizen mobilhome.png
Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.