24 uur in Geraardsbergen

Weekendje helemaal vrij? Yes, dan zijn we weg! De was en de plas loopt niet weg, right!? De aanleiding om naar Geraardsbergen te trekken, is een populair televisieprogramma bij onze kinderen (onderaan meer).

Ik neem je mee langs onze 4 highlights.

Wandelen in De Nuchten

Wandelen in De Nuchten

#1: De Muur van Geraardsbergen

In de wereld zijn er een slechts een paar muren die tot de verbeelding spreken zoals die van Berlijn en China, maar ook die van Geraardsbergen mag er zijn. Alom bekend in de wielerwereld. Oftewel de fel bevreesde muur tijdens de Ronde van Vlaanderen. De Muur is zo ontzettend steil dat je de de bijtende kuiten, het gevloek en de stroom aan zweetdruppels voelt door er nog maar over te wandelen. Het is de hel, maar net zo goed de hemel. Want wie erin slaagt om er met zijn stalen ros over te trappen mag zich met gemak als ne straffe coureur bestempelen.

Dat is ‘m: dé Muur!

Dat is ‘m: dé Muur!

Vanwege de mythe en de geschiedenis is de Muur een must do. De mooie omgeving en het betoverende panorama vanop de Oudenberg over de stad zijn eveneens heel fijn.

#2: Grupellopark

Afhankelijk van waar je de klim naar de Muur start, loop je een stukje door het Grupellopark. Ook wel het steilste park van het land. En wederom word je hier getrakteerd op mooie vergezichten over de binnenstad. Als er nog iets zeer zou doen aan je ogen dan is het vast het imposante vergulde Heilig-Hartbeeld, genoemd naar de beeldhouwer Grupello die in 1644 in Geraardsbergen werd geboren. 

Achter de bomen zie je de binnenstad en in de verte de weide, groene omgeving.

Achter de bomen zie je de binnenstad en in de verte de weide, groene omgeving.

Geraardsbergen telt nog een park, het Abdijpark. Toen wij er waren, waren ze er volop aan het werken en vond ik het om die reden niet echt mooi. Maar allicht komt daar snel verandering in.

Ook hier worden er scènes van de Nachtwacht opgenomen.

Ook hier worden er scènes van de Nachtwacht opgenomen.

#3:De set van Nachwacht

Geraardsbergen en omstreken zijn de thuis van Vladimir, Keelin en Wilko. De drie helden uit de Nachtwacht, een jeugdserie van Ketnet en Studio 100, die allerlei duistere figuren terug naar de onderwereld sturen. We vonden het dorpspleintje uit Schemermeer, zoals Geraardsbergen in de serie genoemd wordt. Precies zoals op tv, maar iets grauwer en wat verlatener. Maar wel bijzonder om te zien. En de kinderen vonden het ook heel leuk.

#4: Wandelen over het knuppelpad

Geraardsbergen is meer dan zijn centrum. Of beter gezegd, Geraardsbergen is vooral zijn omgeving. De Vlaamse Ardennen met heel wat waardevolle natuurreservaten. Ontluikende natuur, de Dender, stiltegebieden, bossen en wilde bloemen. Je vindt het hier allemaal.

De leukste wandelgebieden voor kinderen zijn:

  • Het Boelarebos

  • De groende Dendervallei

  • Het Muziekbos

  • De Nuchten

Wij trokkken naar De Nuchten vanwege het knuppelpad. Het knuppelpad is een 600 meter lang houten pad dat over de grond zweeft en je dwars doorheen het gebied leidt. Een hele leuke manier om met kinderen een frisse neus op te halen.

Combineer een wandeling over het Knuppelpad met achteraf een aperitief in ‘t Lippenshof en je hebt gegarandeerd een topmiddag!

Eten en drinken in Geraardsbergen

Aperitieven deden we in The Preacher, een recent gerenoveerd café met een speciale, ruwe stijl. Mooie bar, beschilderde muren, een podium voor kleine knusse optredens en een lekkere kaart mét Belgische wijn.

Voor het diner kwamen we in ‘t Hemelrijck terecht. Op de top van de Muur, recht tegenover de Oudenbergkapel. Een bijzondere locatie dus, maar daar blijft het bij. De kaart, bediening en interieur zijn gemiddeld.

Een koffietje drinken? Dat kan in de frisse zaak Lathee.

Tegenover de start van het Knuppelpad vind je ‘t Lippenshof. Een superfijne plek! Speelgoed voor de kinderen, een knapperig open haardje, speciaalbieren en warme choco’s, een heerlijke gezapige zondagsfeer en een heel lieve gastvrouw. Mijn man was er bijna blijven wonen, denk ik. Van hun vierkantshoeve is nog maar een klein deel gerenoveerd. Het gaat de komende maanden dus alleen maar beter worden daar.

En tot slot, mocht je je afvragen waar we logeerden: dat was in een bed & breakfast. Maar niet eentje om naar huis te schrijven. Dus laat ik er maar niet meer woorden dan nodig aan vuil maken.

Wel werden we getrakteerd op een vurige zonsopgang vanuit onze kamer.

Wel werden we getrakteerd op een vurige zonsopgang vanuit onze kamer.

Et voilà. Ons weekendje Geraardsbergen. Ben jij er wel eens geweest? Of ben je het van plan? Ben benieuwd! Laat hieronder een comment achter :).

 


Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.