Waarom een citytrip naar Leiden zeker een goed idee is!

Waarom een citytrip naar Leiden zeker een goed idee is!

10 jaar geleden woonde ik gedurende zo’n half jaar in Leiden, omdat ik er toen Journalistiek & Nieuwe Media studeerde. Wat ik me daarvan herinner? Mooi gezellig stadje. Studeren op een piepkleine, maar zonnige kamer. Goeie vriendinnen gemaakt die ik nog steeds zie en waarmee ik ook op citytrip ga. Werken aan een hongerloon in een restaurantje dat er nu niet meer is. En gruwelen van een net iets te dikke docent die me nog eens buisde ook.

Fenomenaal uitzicht over de stad vanop de Pieterskerk (je moet er wel 117 treden voor over hebben). 

Fenomenaal uitzicht over de stad vanop de Pieterskerk (je moet er wel 117 treden voor over hebben). 

Feest van herkenning

Soit, zoveel jaar later treinde ik terug. Samen met Leiden Marketing voor een toffe bloggerdag. Het werd een trip down memory lane, een dag bol van hernieuwde ontdekkingen. Zo zat het al heel ver in mijn geheugen dat ik ooit afstudeerde aan de oudste universiteit van Nederland in het mooiste pand aan de Rapenburg, en was ik vergeten dat daar tegenover, in het café op de hoek, Prins Pils geboren werd. 

Nog een monument dat ik nu niet meer snel zal vergeten: de Burcht, hét centrum van de stad. Een rond bouwwerk op een heuvel dat ouder is dan de stad zelf én de klim meer dan waard is. Op de Burcht geniet je van kei schoon uitzicht over de stad. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt dus. 

Op ontdekking in de binnenstad

Weet je wat wel tof is aan Leiden? Het is overzichtelijk, gezapig en gezellig. Zolang je er maar een dag voor uittrekt en op 't gemakske door de straatjes en steegjes kuiert, zal je sowieso alles gezien hebben. Dat is citytrippen zonder een to do-lijstje. Gewoon, relaxed.

Het stadhuis van Leiden. Nogal een imposant gebouw.

Het stadhuis van Leiden. Nogal een imposant gebouw.

Charmant zijn ook al die kleine winkeltjes. Geen massagedoe, maar gewoon handelaars die met passie hun ding verkopen zoals bloemen, bh's, Franse delicatessen en vers fruit in de Douzastraat.

Leiden is ook de stad van de hofjes, kerken, gezellige terrassen aan het water, 13 musea op loopafstand en een markante brug - de Ponte Vecchio van Leiden - waar er twee keer per week markt is. 

Varen en fietsen door Leiden

Het centrum van Leiden bolt op een rustig tempo. Je moet er dan ook niet door hollen, maar langzaam door fietsen. Bijvoorbeeld met de fietsen van Bizon Bike. Die zitten wat lager en met hun brede stuur cruisen die lekker. Ideaal om de stad te verkennen.

Maar je hebt niet alles gezien als je niet op het water zijt geweest. Leiden telt honderden grachten en (soms) veel te lage bruggetjes. Vaar met Bootjes en Broodjes (die naam alleen al is toch zalig?) langs de universiteitsgebouwen, de oude meelfabriek, door de binnenstad en voorbij Molenmuseum De Valk.

Eten en drinken in Leiden

Een goei adreske om te lunchen is de monumentale Waag. Amai, wat een supermooie plek! Toen ik nog in Leiden studeerde, was het een pand in verval. Maar sinds 2015 is het volledig gerestaureerd en eet je daar lekker (ook dat nog!) onder gewelven of in de serre met indrukwekkende green wall.

Goesting in een wijntje in de zon aan het water? Ga naar de haven en plof neer op de houten banken bij Lot & de Walvis. Een ideale afsluiter van een dagje Leiden.

 

 

 

Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.