Weekendje weg in kindvriendelijk vakantiehuis in hartje Oostende: voor kleine kindjes én tieners

Maanden geleden vonden jullie, als bij wonder, eindelijk een datum om met de hele familie of die ene toffe vriendengroep én de kindjes een weekendje naar zee te gaan. In de week die eraan voorafgaat beginnen de mama’s (geef toe, het zijn toch meestal de mama’s die daaraan denken hé) naar elkaar te appen: “Zeg, zijn die bedden eigenlijk opgemaakt? Neem jij kruiden mee? Zou er een kinderstoel zijn?”. Je kent het wel. Hoe fijn is het dan als je in een huis terechtkomt waar bijna alles aanwezig is?! Wij vonden zo’n parel in hartje Oostende en die heet Zus of So

Belle Epoquewijk in Oostende

Zus of So bevindt zich in de Belle Epoquewijk, een wijk vol kleurrijke statige herenhuizen, op een kwartier wandelen van het strand en het centrum van de stad.

van nachtwinkel naar vakantiewoning

Zus of So is het huis van de zus van uitbaatster Sophie. Heb je ‘m? Het huis aan de Nieuwpoortsesteenweg, midden in de kleurrijke Belle Epoquewijk, was vroeger een nachtwinkel, en daarvoor nog het pand van een elektricien. Je kunt je er dus wel iets bij voorstellen dat de werken hier niet van de poes waren. Maar zus en Sophie zijn doorzetters en hebben er uiteindelijk een juweeltje van gemaakt.

Het vakantiehuis is geschikt voor 10 personen + baby’s. Er zijn vijf slaapkamers, waarvan drie met een dubbelbed en twee met twee enkele bedden, en drie badkamers. Mooie kamers, nette badkamers en het allerbeste? Alle bedden zijn opgemaakt! Pure luxe. Geen gesleur van thuis en meteen aan het werk als je toekomt. Nope, gewoon sloefen aan en relax. 

Wat de woning écht parentfriendly maakt is de benedenverdieping. Voor de kleine kinderen is er een aparte speelhoek met speelgoed, hobbelpaard, zitzakken en keukentje. Ook is er een arsenaal aan boeken en dvd’s, én aparte tv, alleen voor de kids. Dat de keuken apart is, is ook top! Want dat maakt het super makkelijk om gezellig keuvelende ouders te scheiden van spelende kinderen met een hoog aantal decibels. Zo komt iedereen tot rust. Oh ja, in en rond de keuken vind je aparte kinderstoelen, plastic bestek en servies en opstapkrukjes. 

Denk je dat dit het was? Nee hoor, there is more where that came from! Voor de iets grotere kinderen - denk tieners en pubers - is er een grote tv met Netflix en Disney+, een dartspel (die van ons waren daar niet van af te slaan) en wifi uiteraard. En de volwassenen kunnen zich tegoed doen aan de bar met lokale biertjes.

In ‘t kort: een ruim vakantiehuis met alles erop en eraan voor alle leeftijden en praktisch ingedeeld. Er is zelfs een apart gang voor fietsen en/of buggy’s. 

Wat is er te doen in Oostende?

Maar bon, wie op weekend is, blijft niet in zijn kot hé. En da’s maar goed ook, want in Oostende is er super veel te doen en te zien. We noemen een paar dingen op.

  • De zilte zeelucht opsnuiven tijdens lange strandwandelingen en daarbij niet vergeten om ook over de westelijke strekdam te kuieren.

  • In de stad wandelen door de Belle Epoquewijk, langs de eeuwenoude driemaster Mercator, door de Koninklijke Gaanderijen op de dijk, langs opvallende muurschilderingen van het kunstenfestival The Chrystal Ship en door de parken Maria Hendrika of het Leopoldpark.

  • Dé klassieker met kinderen aan zee: een go-cart huren, scheuren over de dijk, en daarna een pannenkoek eten. 

  • De gratis veerpont nemen naar oosteroever en daar Fort Napoleon bezoeken of wandelen over het strand tot in Bredene (één van de zeldzame stukken Belgische kust zonder hoogbouw!). 

  • Een beetje moderne kunst bewonderen in Mu.zee.

Eten en drinken in Oostende

Nog even over die pannenkoeken van daarnet. Oostende telt talloze toffe adresjes om iets te eten en drinken. Van de pitaboer op de hoek tot chique aperitieven met zicht op zee. Een paar suggesties: 

Ik schreef trouwens al eens een artikel over eten en drinken in Oostende.

Je leest het, genoeg te doen, zien, proeven en beleven aan ‘t zeetje. Wanneer ga jij eens?

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Un weekend à Paris: observeren en genieten

Next
Next

Camperroute in Friesland: langs 13 iconische waterwerken