Bezoek Keukenhof: het is nu de moment!

Negen jaar woonde ik in Nederland en toch is een bezoek aan Keukenhof er nooit van gekomen. Erg hé. Amsterdam en Leiden, daar waar ik huisde, zijn niet eens veraf. Nog erger. 

Dus toen Holland me uitnodigde voor een dag Keukenhof sprong ik een gat in de lucht. 

Keukenhof trekt jaarlijks 1 miljoen bezoekers uit meer dan 100 landen. De dag dat wij er waren, waren er 22.000 bezoekers. Een 'rustige' dag.

Keukenhof trekt jaarlijks 1 miljoen bezoekers uit meer dan 100 landen. De dag dat wij er waren, waren er 22.000 bezoekers. Een 'rustige' dag.

Het mooiste lentepark ter wereld

Dat er in Keukenhof bloemen staan, wist ik. Maar dat het er zoveel zijn, nee, dat is gewoonweg niet te vatten totdat je erdoor loopt. Het is een bloemenzee van 32 hectare met 7 miljoen bloembollen in meer dan 1600 variëteiten! Alle kleuren van de regenboog worden rijkelijk vertegenwoordigd in tig combinaties. Ongelofelijk mooi. Keukenhof is hét visitekaartje van de Nederlandse bloembollenkwekers. 

Nu of volgend jaar

Keukenhof is slechts 7 à 8 weken per jaar geopend. Dit jaar sluit het park op 13 mei. Daarna halen de 40 hoveniers de miljoenen bollen eruit en begint alles weer van voor af aan. De designers zijn nu al bezig met het ontwerp voor volgend jaar. Ook de deals met de kwekers zijn volop aan de gang, en in oktober gaan de nieuwe bollen de grond in. Met de hand, stuk voor stuk. Ook dan kan je naar het park. Gratis, schijnt ook de moeite te zijn. 

Met de bloesem is Keukenhof nu op z'n mooist.

Met de bloesem is Keukenhof nu op z'n mooist.

40 tuinmannen onderhouden permanent de bloemen, planten en het gras. 

40 tuinmannen onderhouden permanent de bloemen, planten en het gras. 

Inspiratietuinen

Honderden velden en perkjes met tulpen, tulpen, en nog eens tulpen zijn mooi, maar ergens houdt het op. Dan wil je wel eens wat anders. En daar bedachten de creatieve breinen van Keukenhof 7 inspiratietuinen op. De ene leuker dan de andere - zo vind ik de Delftse tuin en de Rebel Garden veel mooier dan de tuin van de Nederlandse tv-tuinman Rob Verlinden - maar steeds in een andere setting en dat voegt toch iets toe aan een dagje Keukenhof. 

Op de fiets in de Delfts Blauw Garden. Hartstikke heerlijk Hollands!

Op de fiets in de Delfts Blauw Garden. Hartstikke heerlijk Hollands!

Ook met kinderen?

Keukenhof is prima te doen met kinderen als je ze letterlijk op het rechte pad kunt houden. De hoveniers lachen hier niet platgetrapte bloemen. Een speeltuin in het midden van het park, zes restaurants en meerdere drink- en eettentjes zorgen voor de nodige afleiding. 

Oh, mocht het nog niet zijn opgevallen, Keukenhof leent zich uitstekend voor kleurrijke foto's en dus ook voor kleurrijke foto's met je kinderen erop. Leuk om uit te hangen in de keuken. Ik noem maar iets.


Praktisch

  • Keukenhof bereik je makkelijk met de bus vanuit Leiden Centraal.
  • Vanuit Antwerpen is het een kleine twee uur rijden.
  • Het lentepark is open 13 mei.
  • Tickets vanaf 17 euro voor een volwassene en 8 euro voor kinderen vanaf 4 jaar.

The real deal

Word je van al dat kijken hebberig, maar pas je voor bollen omdat je je groene vingers niet vertrouwt of voor houten tulpen omdat die toch net iets te droog zijn? Rij dan een paar kilometer verder naar Annemieke's pluktuin in Hillegom en pluk daar zelf je tulpen. 0,25 cent per tulp. Verser dan dat zal je ze niet vinden! 

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Doen: pitkamperen!

Next
Next

Weekendje Haaltert