Heuvelland: het Toscane van België (ja toch?)

We hadden een caravan en een weekend. Nu nog een place to go. Geen buitenland, want de c-situation, en toch mocht het eens wat anders zijn dan pakweg de Ardennen of Limburg. Dussss, zoeken naar een voor mij nog redelijk onbekend stuk in ons land en dat werd de Westhoek. Jawel, onze camionette, mini sleurhut en wij trokken voor 3 nachten naar het schone Heuvelland en verbleven daar in Café Camping In de Nachtegaal.

Zoals de naam Heuvelland al verklapt, is het er heuvelachtig. Niks te platte land, maar reliëf. Zo mooi. Het deed me denken aan Toscane. Zeker ‘s avonds wanneer ik de lichtjes in de verte zachtjes zag flikkeren.

Bijzondere camping

Vanuit onze camping zaten we op de eerste rij om dat romantische spektakel te aanschouwen. Dat is al een hele goeie reden om Camping In de Nachtegaal uit te kiezen, maar er is meer:

  • er zit een kei gezellig café aan. Een echt café! Hoe uniek is dat? Een gezellig bruin cafeetje vol retro spullen, lokaal bier en (h)eerlijke gerechten.

  • je komt hier met je eigen tent of caravan, of je huurt een vintage caravan. Het kleine veldje staat bol van de old timers. Voor de liefhebber een assortimentje om vingers en duimen bij af te likken.

  • In de Nachtegaal is een mini én stilte camping. Vanaf 22 uur geldt voor iedereen mondje dicht en is het genieten van de oorverdovende stilte met zicht op de verlichte heuvels. Wonderlijk. Maar echt druk wordt het nooit, want mini camping.

  • de camping beschikt over een grote en prachtig ingerichte serre met keuken die iedereen mag gebruiken. Hier hebben we gretig gebruik van gemaakt. De jongens om er met hun nieuwe vrienden te sjotterkassen en om gewoonweg te schuilen. Het heeft zo goed als het hele weekend geregend en dan is het wel fijn om een ruime woonkamer te hebben.

  • in de serre kan je trouwens vanaf november winterkamperen. Dan huizen daar enkele van die mooie oude caravannetjes.

Klinkt allemaal goed hé. Ik zou zeggen: noteer deze maar op je adressenlijstje en reserveer op tijd!

Wat te doen in Heuvelland?

Wat? Waar moet ik beginnen zal je zeggen? Afin, om heel eerlijk te zijn, hebben we zelf helaas niet zo heel veel kunnen doen door het slechte weer, maar wat we deden was leuk en ik zeg, snel terug naar daar voor de rest. Ah ja.

Wandelen in Heuvelland (en omgeving)

Horen, zien en genieten kan langs het stiltepad in en rond Westouter. De volledige wandeling telt 12,9 km. Inkorten kan tot 6,8 km of 9,8 km. Onderweg kom je zitbanken en zelfs hangmatten tegen om even uit te rusten, en wat je ziet zijn mooie groene vergezichten, kabbelende beekjes en eindeloze velden. In alle rust en stilte.

Wandelen kan onder meer ook door natuurdomein De Kemmelberg, het Hellegatbos, de Bayernwald loopgraven en het Eeuwenhout domein.

Speciaal voor kinderen heb je het hindernissenpad in Nieuwkerke (2,6 km), de speurtocht Help Hanna in Kemmel, en de speelbossen De Kosmos in Westouter en Louftjesbos in Nieuwkerke.

Zetellift Cordoba

België kent geen bergen, maar heeft wel een stoeltjeslift. Zot hé. Ietsje verder dan onze camping bevindt zich de ingang van de zetellift Cordoba. Deze mega oude groen-rode installatie van Oostenrijkse makelij neemt je mee van Rodeberg naar Zwarteberg over de wijngaarden. Een kort, maar amusant zweefritje.

Praktisch:

  • Heen en terug volwassenen 5 euro

  • Heen en terug kinderen 4 euro

  • Tijdens de zomermaanden alle dagen open van 14 uur tot 17.30 uur behalve op vrijdag.

Knuffelen met ezels

Sinds onze boerderijvakantie in Drenthe heeft Emile een zeer groot zwak voor ezels. Een ezelwandeling kon helaas niet, want volzet, maar knuffelen ging wel. Ezelpad in Poperinge gooit tijdens de zomermaanden iedere zondagnamiddag de deuren open voor een knuffelmoment met de ezels. Je mag ze eten geven, borstelen, en knuffelen natuurlijk. Gezellig, toch!?!

Eten en drinken in Heuvelland en omstreken

Véél estaminets hier in de regio. Holy sh*tballs.

  • Uiteraard beginnen we met ‘ons eigenste’ café In de Nachtegaal. Allen daarheen voor het retro interieur, de sympathieke bediening, gezellige sfeer en lekkere gerechtjes.

  • ‘t Hellegat heeft me ook warmpjes ingepakt. Wat zat ik goed op dat terras daar zeg. Jawadde! Aan de ene kant zicht op de heuvels en aan de andere kant zicht op mijn spelende kinders. Ideaal. En dat met lokale chardonnay van Entre-Deux-Monts. Wat moet een mens nog meer hebben?

  • Ijsje eten, desgewenst eveneens met zicht op de heuvels, kan bij SurprICE.

  • Muziekliefhebbers die de sfeer van Dranouter willen opsnuiven, moeten naar eetcafé ‘t Folk, gevestigd in het muziekcentrum. Wij dronken er een heerlijke warme choco (slecht weer, remember?) tussen de foto’s van zwetende muzikanten en indrukwekkende muziekinstrumenten. Wel tof, ja.

  • Kinderen geen recht om op café te gaan? Je kan er niet vroeg aan beginnen ja! Zoiets zullen die van de Kinderbrouwerij in Poperinge wel gedacht hebben. In deze familiekroeg zijn die kleine pagadders meer dan welkom. Voor hen is er een speelweide met klauterbos en groentheater, en staan er zowel buiten als binnen volksspelen klaar. Denk aan kegelwerpen en zatlappensjoelbakken. Ook leuk is de vrij toegankelijke uitkijktoren - vroeger de mouttoren - die je een wijdse kijk geeft over de glooiende West-Vlaamse omgeving.

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Monumentaal vakantiehuis in hartje Antwerpen

Next
Next

Op avontuur met een Teardrop caravan