Dwars door Haarlem

Hoewel Haarlem vlak naast de grote metropool Amsterdam ligt, moet dit kleinere stadje qua populariteit zeker niet onderdoen. Haarlem ligt erg in trek bij gezinnen die iets meer rust opzoeken, maar de aantrekkelijke sfeer van een stad toch niet willen missen. En is om die reden ook een prima bestemming voor een citytrip dichtbij huis.

st bavo kerk.png

Net zoals in andere steden valt er hier altijd wat te doen, zijn er tig restaurants om uit te kiezen, nog meer terrassen waar je even kunt uitblazen, en zijn er ook genoeg winkels en musea zoals het bekende Frans Hals Museum. Alleen is Haarlem net iets kleiner, ligt alles op loopafstand, is het wat romantischer en misschien daarom ook wat gezelliger? 

Kuieren door hofjes

Haarlem staat bekend om zijn vele hofjes. Een hofje is een gesloten commune met kleine huisjes waar destijds alleen arme oude vrouwen mochten huizen. Ze zijn goed bewaard, worden nog steeds bewoond en zijn heel fijn om even door te lopen. Je wordt er overmand door rust. 

Eten in Haarlem

Ik kan je twee fijne plekken aanbevelen:

  • voor de lunch ga je naar Hofje zonder zorgen. Een gezellig ingerichte plek met zicht op het Proveniershofje waar je lekkere soepen, quiches en broodjes eet.
  • 's avonds is Jopenkerk een belevenis. Vooral als je kiest voor het menu met aangepaste bieren. Een culinaire ontdekking in een uniek kader.

Overnachten

We verbleven midden in de stad in Ambassador City Centre Hotel, recht tegenover de St. Bavo kerk. Het hotel is qua locatie perfect, maar is verder redelijk basic, al vallen de honderden klokken in de receptie wel op. 

terrasje doen in haarlem.png
st bavo kerk haarlem.png

Ook goed om te weten

  • Haarlem ligt op zo'n 15 km van Amsterdam (eenvoudig te bereiken met de trein) en op een paar kilometer van het strand van Zandvoort of Bloemendaal aan Zee. Wanneer je Haarlem in de zomer bezoekt, zou je ook van een zonsondergang kunnen genieten in één van de vele strandtenten.
  • Ook niet ver is Keukenhof in Lisse. Het grootste lentepark ter wereld gevuld met 7 miljoen bloembollen. Alleen in het voorjaar open.
  • De op één na grootste kerk van Nederland vind je in Haarlem: Kathedraal Sint-Bavo. Een enorme basiliek die qua grandeur in het rijtje van de Sacré-Coeur in Parijs en de Sagrada Familia in Barcelona past.
 

Deze blogpost werd gesponsord door Visit Holland.

Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.