Waarom zou je in godsnaam deelnemen aan Expeditie Natuurpunt?

Expeditie Natuurpunt is niet voor watjes. Het is een serieuze beproeving voor en tijdens de expeditie, maar het genot en plezier zijn minstens evenredig. Allé, start!

deelnemen aan expeditie natuurpunt

Uitgelaten smoeltjes en pijnlijke benen aan de finish.

Wat is Expeditie Natuurpunt?

Laat ons beginnen bij het begin. Wat is dat eigenlijk, die expeditie? Klinkt wel avontuurlijk, niet? Wel, dat is het ook! Sterker nog, het zijn twee avonturen in één klap.

Expeditie Natuurpunt is een initiatief van Natuurpunt om geld in te zamelen voor de natuurgebieden die zij in Vlaanderen beheren. Je schrijft je in als team. Aan de expeditie deelnemen kan alleen op voorwaarde dat je per team minstens 1500 euro inzamelt voor een natuurgebied naar keuze. Geen klein bedrag en toch lukt het sommige teams zelfs héél goed. Denk aan giften van meer dan 12.000 euro (zotjes!).

Als het minimum van 1500 euro binnen is, mag je je zakken pakken voor dé expeditie en dat is twee dagen wandelen, fietsen en/of kanovaren in de Vlaamse natuur. Voor de deelnameprijs van 75 euro per persoon (tja, dat komt er dan nog eens bij) krijgt iedereen een warme maaltijd op zaterdag, een energierijk ontbijt op zondag, zoete en verfrissende bevoorrading onderweg, een plekje op een wei om de tent op te zetten en uiteraard een gedetailleerde route die speciaal voor Expeditie Natuurpunt uitgestippeld wordt. In ‘t kort, een weekend vol avontuur, uitdaging en gezelligheid.

En zo snap je dat Expeditie Natuurpunt 2x een groot avontuur is. Eerst een flinke som geld inzamelen en dan een sportieve uitdaging om u tegen te zeggen, en dat allemaal ten voordele van onze mooie Vlaamse natuur.

Team Wandelmaten

Ons team Wandelmaten bestond uit Start-to-hike-madam Dorien van Op Wandel, outdoorliefhebber en fotograaf Jelle Canipel, zijn vrouw Jessica, onze teamcoach Jan en mezelf. Samen haalden we op het nippertje 1500 euro (met extra dank aan Ayacucho). Om maar te zeggen dat zo’n bedrag inzamelen evengoed geen koud kunstje is. Onze gift ging integraal naar het natuurgebied De Maten (vandaar onze teamnaam, ha!). Dat is een prachtig uitgestrekt en zeer gevarieerd gebied in Diepenbeek waar alle teams na hun Expeditie Natuurpunt 2023 toekwamen. Oftewel, veel bezoek op korte tijd en net daarom wilde ons team dit stukje natuur ondersteunen zodat het kan herstellen, groeien en bloeien.

Grote Neteroute

Expeditie Natuurpunt 2023 was hoofdzakelijk in Limburg te doen. Er waren er drie wandelroutes waaruit we konden kiezen. We zijn voor de Grote Neteroute gegaan. Dat was:

  • Starten in Meerhout

  • Op dag 1 37,5 km wandelen tot aan de camping in Heusden-Zolder

  • Op dag 2 32,5 km wandelen tot aan de finish in Diepenbeek

Een mooie en vooral lange (d’uh!) route. Heel gevarieerd ook: over kanalen, langs vijvers, door bossen en struiken, door drassig gebied, over wegen en wat asfalt, maar ook over vlonderpaden en bruggetjes, en zelfs door water. De bekende gebieden die we doorkruisten zijn Bolderberg, De Wijers, Fietsen door het water en uiteraard De Maten.

De gpx bestanden vind je hier: etappe 1 en etappe 2.

Wat heb je nodig om deel te nemen aan Expeditie Natuurpunt?

Wat mij betreft zijn er drie zaken die een absolute must zijn:

En, hoe ging het?

Je weet, ik ben een fervente wandelaar en ik loop zo’n 100 km per maand. Geoefend, kan je stellen. En toch, wat een afstanden waren me dat zeg! Niet dat ik kreupel begon te lopen, maar ik voelde het tegen het eind van de eerste dag al behoorlijk in de knieën, hielen en voeten, en daar is op dag 2 niet echt verandering in gekomen. Niet mega pijnlijk, dus zeker te doen, maar toch pittig hoor. Ik heb er nog een paar dagen van kunnen nagenieten.

Dus, nogmaals, waarom zou je in godsnaam deelnemen aan Expeditie Natuurpunt? Wel, zoals dat gaat met grote inspanningen is de return ook enorm. Het was wederom heerlijk om twee dagen lang buiten in beweging te zijn. Genieten van mooie natuur, je lichaam wat uitdagen, zweten als een rund bij aanhoudende temperaturen boven de 30 graden, verbinden met nieuwe gelijkgestemde zielen, even weg van huis, huishouden en werk. Zalig. Dat geeft rust, het is opladen en zet dingen in perspectief. Een reset voor lichaam en geest.

Het was ook fantastisch om te zien hoe hard en met hoeveel liefde en plezier de vrijwilligers van Natuurpunt zich ingezet hebben. Als deelnemer is het eveneens fijn om iets te doen voor het goede doel. Dat geeft een extra goed gevoel.

Tot slot is ook de back to basics-beleving een reden om deel te nemen. Natuurpunt biedt geen luxe, maar des te meer eenvoudige pure gezelligheid. Een stomend bord spaghetti, een sappig stuk cake, appelsap van bij de boer, een rechttoe rechtaan douchewagen, primitief toilet, een groot kampvuur, een gevarieerde (en bij momenten lachwekkende) Spotify-playlist en een spiegelei bij het ontbijt. Op het weiland bouwen de vrijwilligers alles zelf op en breken ze het de dag nadien weer af. En met de glimlach hé. Mooi om te zien hoe iedereen zich inzet voor de natuur en daar, ieder op zijn manier, intens van geniet.

Wat denk je, volgend jaar ook eens meedoen? Deel in het in de comments hieronder of stuur me een berichtje via Instagram. Ik ben benieuwd!

Een paar foto’s zijn van de geweldig getalenteerde fotograaf Jelle Canipel.

- Pin onderstaande pins op Pinterest voor later -

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Reizen met een camper in het hoogseizoen

Next
Next

Leuke vakantiehuisjes in België