De natuur van Limburg ontdekken

Telkens ik naar Limburg trek, voel ik een klik. Dit is echt een provincie naar mijn hart. De natuur is hier gewoonweg fenomenaal. Van unieke fietsroutes over verrassend toffe blotevoetenpaden tot weidse zandvlaktes. Je zult begrijpen dat dit een match made in heaven is voor iemand die graag actieve dingen doet zoals ik.  Ga je mee?

Zonsondergang over de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van Rekem.

Zonsondergang over de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van Rekem.

Bon, wat hebben we deze keer gedaan?

De sahara van Lommel

Had ik al gezegd dat de natuur hier anders is? Wel, dat is het al helemaal in de Lommelse sahara. Je waant je soms echt in Afrika met al dat zand, maar met al die naaldbomen en die plas water net zo goed ook in Scandinavië. En toch is het 100% Limburg baby!

panorama meer sahara.png

Wij volgden de blauwe wandelroute. De kortste, want ja, kinderen erbij. De route leidt je door bossen, langs vijvers, naar een meer dat uit het niets je oogjes verwennen en via een uitkijktoren van 30 meter hoog vanwaar je een weids uitzicht hebt over al dat schoons. Om over die stilte nog maar te zwijgen. Stappen zetten en toch rust, heerlijk! 

Aperitieven in Oud-Rekem

We logeerden met de mobilhome van mijn ouders langs de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van Rekem. Niet toevallig uitgekozen natuurlijk, want Rekem staat belend als het 'mooiste dorp van Vlaanderen'. Vooral Oud-Rekem dan. Die titel durf ik te betwisten, want er zijn wel meer mooie dorpjes in Vlaanderen zoals Bazel. Maar bon, mooi is Oud-Rekem in ieder geval zeer zeker.

Een ander opvallend kenmerk is dat het niet meer dan een postzegel groot is. In een halve minuut fiets je erdoor. Gelukkig zijn er op die paar meters een handvol gezellige terrassen onder zuiders getinte bomen. 

Ook langs het kanaal is het genieten. Soms passeert er een boot, een hond met zijn baas of een fietser. Bedaard, op hetzelfde tempo als dat van het rustig stromende water in 't kanaal. Een hele fijne plek om helemaal tot rust te komen.

Blotevoetenpad in Zutendaal

Wie met kinderen wil wandelen, moet dat avontuurlijk aanpakken. Niet zomaar rechtdoor. Er moet iets te beleven zijn en dat vond ik helemaal terug in het blotenvoetenpad in Zutendaal. Een unieke ervaring. Mooi en echt kei plezant. De kinderen hebben niet eens door dat ze aan het eind van de rit 3 km in de benen hebben. 

blotenvoetenpad zand.png
blotevoetenpad zutendaal.png
hangbrug blotevoetenpad.png

We wandelden over stenen, schors, hout, in water en modder, over steile trappen naar boven en naar beneden, en genoten wederom van een prachtig zicht over de Limburgse natuur vanuit de houten uitkijktoren. Het kabbelend beekje met fris water op het einde was het toppunt. Lekker verfrissend bij zomerse temperaturen. 

Fietsen door het water

Wat ook al lang op mijn lijstje stond, is fietsen door het water. In elk marketingproduct over de streek staat er wel een foto van dat fietspad te shinen. En terecht. Het is het dan ook heel bijzonder. Het landschap, maar uiteraard ook het pad op zich. Omdat de waterspiegel op ooghoogte is, kan ik het niet anders omschrijven dan dat je echt door het water fietst (sorry voor de anticlimax :)). 

panorama fietsen door het water.png

Wij vertrokken vanuit Domein Bokrijk. 2 km fietsen door bossen en dan ben je er, aan dat befaamde knooppunt 91. Met een lus kom je terug in Bokrijk terecht. Bokrijk bezoeken is dan een optie, maar wij kozen eerder voor een frisse pint terwijl de kinderen zich nog wat vermoeiden op de gigantische speeltuin en zijn raceauto's. 

Blij ei op de fiets!

Blij ei op de fiets!

Terug naar Limburg?

Oh ja, zijt maar zeker. En dan staat er op mijn to do-lijst met stip op nummer één wandelen in Thorpark. Wie liever op safe speelt en nog kleine kinderen bij zich heeft, wint altijd in het indoor pretpark van Plopsa in Hasselt.

 
 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Ridderlijk logeren in Chateau de la Poste

Next
Next

Dwars door Haarlem