Minivakantie in Scheldeland

Minivakantie in Scheldeland

Je moet het echt niet ver gaan zoeken om even helemaal weg te zijn. Dat heeft Dendermonde en zijn omgeving in Scheldeland nogmaals bewezen. Vanuit Antwerpen stonden we er in minder dan 50 minuten en kon ons weekendje beginnen.

Slapen en bubbelen in B&B Casa Cava

Laat ik eens beginnen met waar we geslapen hebben, want dat was volgens de kinderen hét hoogtepunt van onze getaway en dat had alles te maken met het bubbelbad. Omwille van dat enorme zalige warme bad hadden ze hier willen blijven wonen, of toch op z’n minst 100 nachten willen slapen. En ik kan ze geen ongelijk geven. Na een actieve dag in Scheldeland is baden met zicht op grazende koeien en paarden bijzonder aangenaam. Zelfs met iets te enthousiaste kinderen. Dus, bedenk rust, een drankje en wat sfeerlichtjes erbij, en je bent helemaal het mannetje.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, biedt Casa Cava 3 ruime comfortabele kamers voor 2 à 3 persoen die ondergebracht werden in een voormalige bierbrouwerij. Dat zelfs de kamers naar wijndruiven genoemd zijn, is een erfenis van de vorige Spaanse eigenaren.

Nog een pluspunt van Casa & Cava: privé toegang naar je kamer!

Nog een pluspunt van Casa & Cava: privé toegang naar je kamer!

Sinds april 2018 runt Ingeborg de boel en dat doet ze goed. Ze ontvangt je met de glimlach, verwent je met een heerlijk ontbijt met huisgemaakte granola, brood en confituur, en deelt haar enorme achtertuin met je. Ik kan me goed voorstellen dat die zakelijke internationale lui, die tijdens de werkweek in de nabij geleden industrie business doen, hier rust vinden. Maar ook voor een toerist in het weekend is het hier zalig!

Plus, een goeie uitvalsbasis voor allerlei activiteiten in de streek. Ga je mee?

Fietsen langs de Schelde

Voor onze eerste activiteit haalden we fietsen op bij het fietspunt Mo-Clean aan het station van Dendermonde. Een ruime kilometer verder bereikten we knooppunt 91 aan de Bruynkaai en vanuit daar begon onze Blauwborstroute langs de Schelde en de Dender, en door Appels. Een tochtje van 15 km, en wat de kinderen betreft was dat ruimschoots voldoende. Ik had daarentegen nog wel wat meer willen zien.

Op expeditie door Scheldeland.

Op expeditie door Scheldeland.

Want wat is de Schelde mooi! De drukke waterweg zoals wij ‘m in Antwerpen kennen, toont een heel ander gezicht in Scheldeland. Hier zie je hier en daar industrie of een windmolen langs de Schelde, maar nog vaker is het puur natuur. Water, planten, een eenzame fietser of een heel peloton, en dan meteen weer stilte. Heerlijk!

Tip: aan knooppunt 77 vind je het restaurant Appelsveer. Stop daar voor streekbier, ambachtelijk ijs of andere hapjes en drankjes van eigen kweek, en gun die benen wat rust in hun boomgaard vol pure vruchten. Met wat zon waan je je hier in no time in de Provence. Een echte culinaire oase.

restaurant appelsveer

Meer fietsroutes langs de Schelde in het Scheldeland vind je hier.

Wandelen in Buggenhoutbos

Nog een topper was onze zondagochtendwandeling in het Buggenhoutbos. ‘s Morgens wanneer de zon schijnt zijn er maar weinig betere plekken om te vertoeven dan een bos. Zot schoon hoe de zonnestralen zich door de takken een weg weten te vinden. Alsof er op sommige plekjes plots iets mysterieus gebeurd.

Baden in het bos.

Baden in het bos.

In het Buggenhoutbos vind je wandelroutes, speelzones en picknicktafels. Ook bij joggers zijn de tracks en de fit-o-meter van het bos in trek. Je zal dan ook zelden alleen zijn in het Buggenhoutbos, maar het is er zo groot dat je hier zeker je batterijtjes zal kunnen opladen.

Wist je trouwens dat een bosbad ontspant, je hart rustiger doet slaan en je bloeddruk verlaagt?

Met een stoomtrein door Scheldeland

In de maanden juli, augustus en september rijdt er twee keer per dag een stoomtrein tussen Baasrode en Puurs. Dat is superleuk om met kinderen te doen. De oudste locomotief dateert van 1930. Dat zie en voel je. In de met massief hout beklede wagon staan er versleten, maar chique stoffen banken die nog bijzonder goed veren. Een pak jonger, maar oud genoeg om als attractie te fungeren is het tweede klasse-rijtuig. Een feest van herkenning voor wie in de jaren ‘90 al met de trein reisde.

Tijdens de korte stop in Oppuurs mochten de kinderen even zelf in de locomotief stoom aflaten. Met geluid en al. Zoals in de film, of zoals bij Thomas de Trein. Terug in Sint-Amands zagen we ook hoe de locomotief via allerlei manoeuvres achteraan de trein kwam te staan. Oftewel, een plezant en leerrijk uitje voor jong en oud. Oh, niet onbelangrijk, er is catering aan boord.

Op stoomtrein.be vind je de uurregeling, tarieven en meer info. Naast de vaste reistijden zijn er ook uitzonderlijke ritten voor bijvoorbeeld huwelijken of bedrijven mogelijk.

Op bezoek in een scheepswerf

Onlosmakelijk verbonden met Scheldeland zijn natuurlijk de schepen die de streek doorkruisen en daar was vroeger veel om te doen. In Baasrode, een deelgemeente van Dendermonde en op een steenworp van Casa Cava, ontdek je heel wat over deze historische bedrijvigheid.

In een voormalige scheepswerf tref je prachtige maquetten die tot in de puntjes werden afgewerkt, en portretten en verhalen van de enorme families (met 10 kinderen!) die zich voor de schepen uit de naad werkten. Bijzonder is ook het atelier waarin er tot 1986 gewerkt werkt. Nu worden er buiten op droogdokken nog schepen hersteld voor toeristische doeleinden. Over een paar jaar zouden we misschien een boottochtje kunnen maken over de Schelde in zo’n magnifiek houten schip. Iets om in de gaten te houden!

Eten en drinken

Wanneer je op weekend bent, zijn de activiteiten belangrijk, maar tellen de restaurantjes eigenlijk net zo zwaar door. Althans, voor een beetje bourgondiër wel. Ja toch!?! Bon, voor ons was t‘ Ateljeeken in Vlassenbroek een absoluut schot in de roos. We hebben daar heerlijke mosselen en zalm gegeten, werden supervriendelijk bediend door David en werden er overvallen door een zalige rust op hun zonnige terras. Er was hier niemand gehaast. Je zag en voelde dat aan alles. Iedereen kwam hier om te genieten van het moment. Zelfs de kinderen werden er (redelijk) rustig van. Ook volgens local Ingeborg van Casa Cava eet je het best in t‘ Ateljeeken. “Vol van smaak”, vindt ze, en daar hadden wij niets op aan te merken.

Ook fijn is De Kille in Hamme, zeker als er kinderen in het gezelschap zijn, want die kunnen er naar hartelust spelen in de omheinde tuin. Eten kan op het terras, binnen of boven op zolder met zicht op de Schelde. Het zou kunnen dat mensen het er wat benauwd krijgen, maar ik vond die zolder echt kei gezellig. Bij het buiten gaan werden we nog eens getrakteerd op een prachtige vuurrode zonsondergang door moeder natuur.

Wat een weekend! Zo dichtbij, en toch ver weg van zorgen, werk en huishouden. Heerlijk!

 
Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.