Rondje Hoge Veluwe, Giethoorn, Sneek en Utrechtse Heuvelrug

Tijdens herfstvakantie maakten we een roadtrip met de mobilhome door het noordoosten van Nederland. Initieel was het de bedoeling om tot in Terschelling te geraken, maar dat is niet gelukt. Te veel ander moois te zien onderweg en we hebben ook de tijd genomen om soms gewoon niets te doen. Een verslagje.

Eerste stop: Hoge Veluwe

Vanuit Antwerpen is het zo’n twee uur rijden naar de Hoge Veluwe. Omdat we niet meteen een halve dag in de camper wilden zitten, vonden we dat wel een mooie stop. We verbleven op de natuurcamping van het park zelf, te bereiken via de ingang in Hoenderloo. Wij betaalden 56 euro voor de camping met camper en 4 personen + toegang tot het park.

Natuurcamping in het park.

Natuurcamping in het park.

Het Nationale Park de Hoge Veluwe heeft drie ingangen. Bij iedere ingang staan er massa’s witte fietsen gratis te beschikking om het park te verkennen. Ideaal! We deden een rondje door de heide en naaldbossen met sprookjesachtige kronkelweggetjes. Gewoonweg prachtig! Zo uitgestrekt en stil.

Heerlijk om daar een frisse neus op te halen, te herbronnen en samen tijd door te brengen. In het bezoekerscentrum waren de dampende tomatensoep en warme chocolademelk meer dan welkom.

Ook gingen we nog ff piepen in Museonder. Daar zie je wat er allemaal onder de grond leeft en vind je meer info over het Nederlands waterbeleid. Best geinig.

Tweede stop: Giethoorn

Giethoorn, het Venetië van het Noorden, stond al even op mijn wishlist. Blij dat ik het dan ook gezien heb, maar overdonderd was ik allerminst. Het is mooi, tuurlijk, maar superklein, heel toeristisch, zelfs op een druilerige dinsdag, en verder niet heel spannend.

giethoorn bezoeken.png

We wandelden langs het water met zicht op die schattige huisjes - ons bedenkend hoe onhandig het moet zijn om daar alles te voet naartoe te moeten sjouwen - en vermeden met een grote bocht de volle toeristenboten met ‘gratis’ pleurkoffie tot grote teleurstelling van de kinderen die er onophoudend over zeurden, maar er zijn grenzen. 

Giethoorn is uniek in zijn soort en mooi, echt waar, maar ik zou het alleen aanraden als het op je route ligt. Alleen voor Giethoorn honderden kilometers karren zou een teleurstelling zijn. 

Wij verbleven op de camping Eikenhof in Paasloo. Heel proper en vriendelijk onthaal. We betaalden er 29 euro per nacht, want dan wel weer best veel is voor in het laagseizoen. 

Op loopafstand heb je daar ‘t Binnenhof. Naar het schijnt een leuk tentje om iets te eten en drinken, en héél kindvriendelijk, alleen was het helaas gesloten toen wij er passeerden.

‘t Binnenhof in Paasloo. Check wel even de openingsuren voor je gaat :)

‘t Binnenhof in Paasloo. Check wel even de openingsuren voor je gaat :)

Derde stop: Sneek

Tijdens mijn Nederlandse jaren hoorde ik wel vaker iets over Sneek, de SneekWeek en hoe mooi het er is. En ja, het klopt, het is mooi. Een lieflijk stadje aan het Sneekermeer, met grachtjes door de stad, een opvallende fontein en een prachtige Waterpoort. Langs de grachten vind je gezellige tentjes en leuke winkeltjes zoals Aan de Gracht, Ideetje en Sterk & Sveer. Heel fijn om hier een halve dag door te slenteren.

Die zonsondergang. Wat een traktatie was me dat!

Die zonsondergang. Wat een traktatie was me dat!

Wij gingen er met de fiets, langs een mooi groen pad, naartoe vanuit camping Pasveer. Wederom een verlaten camping gezien het laagseizoen, maar dit keer ook met faciliteiten en een gastfamilie die op halve kracht draaide. Twee keer vragen om elektriciteit, niet op het gras mogen staan en 21 euro's niet kunnen pinnen, is niet zo fijn. 

Vierde stop: Utrechtse Heuvelrug

Het plan was om na Sneek richting Terschelling te gaan. Dat had ook gekund, maar we hadden geen zin om nadien op één dag ruim 500 km naar huis te rijden. En dus kozen we voor een stop in het midden van het land: Doorn in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Op het moment dat we daar aankwamen, regende het pijpestelen. Veel meer dan even in een nat bos fietsen en avondeten scoren zat er helaas niet in. Jammer. Wel met een goed excuus om extra vroeg aan de aperitief te beginnen. 

De dag nadien wilden we naar de Pyramide van Austerlitz gaan, maar die was dicht. Ook recreatiepark het Rosarium was dicht. Laagseizoen, you know. En De Boswerf wel helaas nogal teleurstellend. Een pluktuin met theekruiden, een kleine speeltuin, koffie uit de automaat en voorverpakte brownies. Niet heel spannend. Zeker niet voor hongerige magen. 

De camping RCN Het Grote Bos (23 euro per nacht) was prima. Zoals de naam het verklapt: gelegen in een groot mooi bos. Alleen hebben ze één steek laten vallen. Ze hebben niet gemeld dat ze even alle waterleidingen gingen sluiten voor graafwerken. Daar sta je dan met een berg afwas. 

rcn het grote bos.png

Ach, ik denk dat we de Utrechtse Heuvelrug gewoon nog een keertje moeten overdoen. En voor mijn part wederom in de herfst, want dan er hangt dan zo’n gezapig sfeertje in de dorpen en ook de geur van een nat bos vind ik best oké. 

Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.