Natuurpracht in Le Crotoy, aan de baai van de Somme

Natuurpracht in Le Crotoy, aan de baai van de Somme

Ik was wel eens aan de baai van de Somme geweest. In Saint-Valery-sur-Somme in 2011, een paar maanden voordat onze oudste zoon geboren werd. Hoewel ik er goeie herinneringen aan overhoud, was ik echt vergeten hoe mooi deze baai was en hoe wonderlijk de natuur hier van gedaante verandert. 

le crotoy baai.png

Ongerepte natuur

De baai van de Somme is de grootste riviermonding in Noord-Frankrijk. In de baai van 7200 hectare zijn de getijden enorm. De ene keer kijk je uit over een volle blauwe zee, de andere keer is het een enorme zandvlakte met hier en daar een plas en wat groen. Er zit steeds ongeveer 6 uur tussen. Het is ook zot hoe snel de zee wegtrekt. Echt maffe natuurverschijnselen hier. Afhankelijk van waar je bent, kan het zijn dat je bij eb zo’n 4 km moet wandelen om aan de zee te geraken. Het deed me een beetje denken aan het wadlopen, maar dan in een heel ander decor. Zachter, meer kleur, maar misschien ook iets minder overweldigend. 

Rustige uitvalsbasis met mooie stranden

In de schaduw van het charmante Saint-Valery-sur-Somme staat het minder bekende stadje Le Crotoy, gelegen op het meest oostelijke puntje. Le Crotoy is een klein gezellig plaatsje met mosselrestaurants aan het water, een winkelstraat, gekleurde huisjes en een markt op vrijdag. En uiteraard omgeven door strand met fenomenale uitzichten over de baai. 

Tip: eet zeevruchten in ‘Les Tourelles’, een hotel-restaurant gevestigd in een donkerrood kasteeltje met opvallende torentjes. Kenmerkend voor de ‘skyline’ van Le Crotoy.

panorama le crotoy.png

Paradijs voor vogels

De uitgestrekte delta is een paradijs voor vogels, paarden, zeehonden (die heerlijk liggen te zonnen op zandbanken bij laagtij) en andere zeedieren. En alsof dat nog niet volstaat, kunnen de vogels ook nog eens terecht in het vogelreservaat Parc du Marquenterre. Een prachtige groene vlakte met water en gelukkig voor ons, ook een fietspad langs het park.

Naast de baai kan je ook in de bossen wandelen. Lekker verkoelend op warme dagen.

Naast de baai kan je ook in de bossen wandelen. Lekker verkoelend op warme dagen.

Back to basics

We kampeerden in camping La Ferme de Mayocq. Een nogal primitieve camping met dito sanitair, maar wel heel rustig gelegen. Ons plekje zat achterin in een hoekje met niet te veel buren en zicht op de koeien. Het had wel iets, zeg maar. En ook al was er een kouwelijke nacht bij en douchte ik echt omdat het moest, deed kamperen weer ongelofelijk veel deugd.

De hele dag buiten, genieten van het mooie weer, acuut en zonder enige moeite nauwelijks de behoefte hebben om je telefoon ieder kwartier te checken, laat staan ieder uur, en gibberen en kletsen met fijn gezelschap - schoolmama’s en papa’s die inmiddels vrienden zijn geworden en hun lieve kinders. Oh man, wat deed dat deugd! Die drie nachten voelden aan als een zomervakantie van twee weken. Het behoeft wellicht weinig uitleg dat maandag terug werken deze keer echt wel pijn deed. 

Ons fijne weekendje in bewegend beeld.

 
Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.