Uit de hand gelopen vrijwilligerswerk

Uit de hand gelopen vrijwilligerswerk

Rebecca Braak (25) uit Amsterdam vond na haar studie bedrijfskunde een eerste job bij KLM. Tof, maar ze snakte naar avontuur. Er nog even tussenuit vooraleer ze echt aan die carrière moest beginnen. Twee jaar geleden ging ze naar Ecuador en kwam (voorlopig) niet meer terug.

“De bedoeling was dat ik drie maanden vrijwilligerswerk zou doen. Ik zou meehelpen met het organiseren van toeristische trips met paarden en de paarden trainen, maar dat heeft meer twee weken geduurd. Ik kon het niet zo goed vinden met mijn bazin. Maar terug naar Nederland? No way! Ik ging reizen. Naar Colombia, Peru en heel Ecuador. Zalig!

 

"Ik rij al sinds mijn 8ste paar. Ieder weekend nam ik deel aan wedstrijden."

"Ik rij al sinds mijn 8ste paar. Ieder weekend nam ik deel aan wedstrijden."

Alleen werd ik niet alleen verliefd op het land, maar ook op Pablo, een Ecuadoriaan. Terug naar Nederland was toen al helemaal geen optie meer. Head over heels, was ik. We gingen gelijk samenwonen en ik startte mijn eigen ‘Ecua Horse Rides’, toeristische paardentreks door Ecuador”.

Grenzeloos verliefd, heavy shit

Klinkt allemaal als een zonnig sprookje. Maar dat was het niet altijd. “Op die manier een relatie starten, is niet gemakkelijk. Ik was zo afhankelijk van Pablo. Dat was niet ok. Een naar gevoel. In juli vorig jaar gingen we uit elkaar. Daarnaast blijf je ook voor anderen een buitenlander, het is moeilijk om te integreren in de lokale community. Niemand geeft zich snel bloot, omdat ze niet weten hoe lang je blijft en wat ze aan je gaan hebben. Als ondernemer sta ik er ook alleen voor. Geen collega’s om mijn aanpak mee te overleggen. Da’s soms best zwaar.”

 

Serial entrepreneur

“De eerste maanden in Ecuador waren dus zeker heftig. Nu is alles wat stabieler en geniet ik volop. Ik begon zelfs een tweede bedrijf, Rebecca Adventure Travel, voor meer algemene reizen door Ecuador. Paarden zijn toch een nichemarkt. Dit jaar wil ik ook reizen in Colombia aanbieden. Daar liggen nog veel kansen. Wanneer ik in Nederland ben, doe ik beroep op een netwerk freelancers en lopen mijn activiteiten gewoon door. Dat is wel heel gaaf.”

 

Naast twee bedrijven huur ik ondertussen ook zelf een huis, heb ik een eigen auto, spreek ik vloeiend Spaans én is er een nieuwe Ecuadoriaan in mijn leven. Andres (29) leerde ik kennen op een cross country wedstrijd. Hij is dus ook verzot op paarden en dat helpt wel. Ieder weekend gaan we rijden. Ik denk dat we binnenkort ook gaan samenwonen.”

 

"Ecua Horse Rides kreeg al veel goeie recensies op TripAdvisor."

"Ecua Horse Rides kreeg al veel goeie recensies op TripAdvisor."

Ecuador is een specialleke

“Wat Ecuador zo bijzonder maakt? Het is het kleinste land in de Andes en toch heb je hier alles. De bergen waar je enorme condors ziet vliegen, en wilde honden en paarden tegenkomt. Een kust met hippe plekken. En de hoofdstad Quito, waar ik en 2,5 miljoen andere mensen wonen, met een koloniaal centrum dat je aan Spanje doet denken. Ook bijzonder is dat je na 20 minuten rijden echt in de middle of nowhere (lees: het Amazonegebied) bent met een compleet andere beleving.” 

 

 

“Twee keer per jaar ga ik terug naar Nederland. Ik vind het heerlijk om hier op de fiets naar de Albert Heijn en Hema te gaan. Gewoon voor basis spullen. Maar niemand die je hier groet en iedereen die altijd maar zeikt. Dat staat in schril contrast met de vriendelijkheid in Ecuador. Daar zijn ze met niets blij en dat siert hen. Toch zal ik het daar ooit misschien wel gezien hebben en keer ik terug naar Europa. Maar niet naar Nederland. Veel te koud!”

 

 
Was journalist. Is content marketeer. Mama van 2. Zonder beweging word ik zot. Als het kon, zat ik NU op een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland of Peru.