10 lessen na 3 jaar Colombia

Wie mijn reisblog van in het prille begon volgt, weet dat ik begon met het delen van verhalen van expats over hun avonturen in het buitenland. Alleen komt er soms een eind aan die bijzondere periode. Zo ook bij Laura. Zij keerde in april terug naar België na 3 jaar Colombia. En terugkomen is eigenlijk net zo interessant.

In 2016 verhuisde Laura, samen met haar vriend (en ondertussen verloofde :)) Mathias, naar Cartagena, Colombia, voor zijn werk als Terminal Manager bij Katoen Natie. Laura vond er werk als vrijwillig leerkracht Engels en stampte zelf een gezellige coworking uit de zuiderse grond.

Ook Cartagena op zich stelde nooit teleur. Het is een kleurrijke stad met gezellige latijnse vibe en vurige zonsondergangen. Een succesverhaal. Terugkeren naar België kwam dan ook met gemengde gevoelens. En hoewel Laura nu terug in haar vertrouwde habitat zit, is zij als persoon niet meer dezelfde.

Nooit had Laura zo snel en zoveel over zichzelf en het leven geleerd als ze niet in Colombia was geweest. Ze vat het samen in 10 lessen.

1 Er bestaat niet zoiets als ‘ontdekken wat je met je leven wilt doen’

Sad story, but true. Toen ik naar Colombia verhuisde, dacht ik "nu ga ik ontdekken wat mijn passie is en wat ik met mijn leven wil aanvangen". Maar in de realiteit werkt het niet zo. Ik probeerde gedurende 7 maanden van alles uit om mijn passie te vinden. Het was dan ook enorm frustrerend om telkens van een kale reis terug te keren. Nu weet ik dat dat zever is. Een passie vind je niet, die creëer je. En ik leg mezelf geen druk meer op om te bepalen ‘wat ik wil doen met mijn leven’, maar denk alleen na over de volgende stap. Da’s genoeg.

2 Je bent zelf verantwoordelijk voor je geluk

Allicht geen verrassing, maar je geluk ligt in je eigen handen. Jij bent daar verantwoordelijk voor. Niet je partner, je vriendin, collega of buurman. Alleen jij. Naar het buitenland trekken, maakt je ook niet gelukkiger. Het lost je problemen niet op. Integendeel zelfs.

3 Neem het leven niet te serieus

Hakuna matata. Doe gewoon wat vaker zoals Timon en Pumba. Omdat het kan. Waarom zou je niet af en toe onnozel doen en naakt in de keuken dansen. Verstand op nul. Gewoon doen.

4 Ik ben liever minder productief en meer connected

Als iemand je vraagt hoe het gaat, antwoord wellicht de meerderheid ‘druk, druk, druk’. We hebben allemaal het gevoel een gigantische to do lijst te moeten afwerken om ‘productief’ te zijn. Ik heb geleerd dat net het tegenovergestelde me gelukkig maakt.

5 Iedereen heeft z’n eigen waarheid

We hebben de neiging om te denken dat mensen die anders zijn dan wij het bij het verkeerde eind hebben. Wel, de kans is groot dat dat niet zo is. En de kans bestaat eveneens dat jij verkeerd zit. Goed en fout is voor iedereen anders door de dingen die we meemaken.

Dit leerde ik door de Colombiaanse cultuur steeds beter te begrijpen. Ik snapte bijvoorbeeld niet dat Colombianen zo ontzettend korte termijn denkers kunnen zijn, maar dat was voor hen een overlevingsstrategie tijdens de 50 jarige burgeroorlog, en dat maakt van hen nu ook één van de meest gelukkige mensen op aarde. Mañana mañana :).

Het besef dat juist en fout maar relatief is en dat jouw manier niet perse de beste manier is voor iedereen, maakt ons heel wat verdraagzamer.

6 Het leven is te kostbaar om niet na te jagen waar je blij van wordt

Een klassieker, maar o zo waar. Het leven is zo kostbaar en fragiel. Ga er wijs mee om. Ik leerde het op de harde manier en nog altijd zijn er moeilijke dagen, maar dan herinner ik me aan dit zinnetje. Ik gebruik het als mijn kompas.

7 Als het niet op papier staat, bestaat het niet

Ik ben bevriend geraakt met een journaliste die een cursus "schrijven doet je goed" had gemaakt, omdat het wetenschappelijk bewezen is dat schrijven je gelukkiger maakt. Hierdoor ben ik bewust meer beginnen schrijven. En nu schrijf ik ALLES neer. Het is mijn vorm om informatie, gevoelens en gedachten te verwerken. Wat je op papier zet wordt écht, tastbaar en het zit niet meer in je hoofd. Ik heb voor alles een notebook; voor todo's, voor herinneringen, een dankbaarheids-boekje, manifestatie-boekje etc.

Schrijven doet wonderen. Het maakt je geest helder, je kan beter keuzes maken, je kan je doelen gemakkelijker bereiken, …

8 Dankbaar zijn is het beste medicijn voor alles

Eén van de betere lessen: dankbaar zijn. Maar het vereist iedere dag enige liefde en aandacht om hier vruchten van te plukken.

9 Consistentie is de sleutel tot succes, altijd

Sorry jongens, er bestaan geen shortcuts in het leven. Ik heb geleerd dat als je een doel wilt bereiken of ergens succesvol in wilt zijn je consistent moet zijn in je acties.

Zo doen we elke dag 15 min stretching en core oefeningen, omdat we weten dat we ons hierdoor beter voelen. Zo weinig tijd, maar zo effectief als je het elke dag doet. Ook bij het uitbouwen van mijn coworking heb ik geleerd dat ik consistent moest zijn in mijn marketing om resultaat te zien, in mijn aanbod om geloofwaardigheid en vertrouwen op te bouwen, en in mijn activiteiten om een leuke community te creëren.

10 Bewegen zorgt voor geluk

Bij de Colombianen zit ritme in het bloed! Dat is aanstekelijk. Ik leerde ook bewegen en ik kan je verzekeren dat je je dan een pak beter gaat voelen. Ik deed yoga en danste alsof het mijn laatste dag was. Ik zou je beelden van een dansende Laura kunnen tonen, maar dat doet ik niet, want dat gaat ooit geheid kei hard tegen mij gebruikt worden.

Welke vind jij de meest waardevolle tip? Of misschien zie jij het wel anders? Ik ben benieuwd! Laat een reactie achter hieronder in de comments.

Deze lessen (en meer) verschenen eerder op de blog van Laura. Je kan haar ook volgen via Instagram.

Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Royaal slapen in het groen

Next
Next

Gentbrugse Meersen: een verborgen groene parel vlakbij Gent