Herfstvakantie in Drenthe

Stilte, natuur en ruimte. De provincie van heide en bossen. De oerprovincie van Nederland. Het zijn maar een paar slogans waarmee Drenthe zich profileert, en ruim voldoende om mij ervan te overtuigen om daar voor een weekje naartoe te trekken. Off we go!

Met een kraaknette camper, gevuld met comfortabele vakantievoer, flessen wijn, wat kleren, fietsen en twee enthousiaste kinderen vertrok ik op een zonnige maandagmiddag. Blij, want ik mocht weer! Achter mij reed vriendin Alix met haar twee kinderen, en ongeveer dezelfde lading. Nog blijer, want eindelijk gingen we, gezellig samen op vakantie!

Boerderijcamping in Ansen

Via een mooie tussenstop in het Arnhemse Oerbos kwamen we aan bij Olde Kamp, een kleine boerderijcamping in het Drentse Ansen. We werden er vriendelijk ontvangen door Bart en Elly, een vleugje zon en mekkerende geiten.

Op slag waren we gecharmeerd van de gezellige plaggenhut die Alix had geboekt. Een plaggenhut is een klein huisje met een dak tot op de grond, een kacheltje en bedden verstopt in kasten. Ook wel bedstedes genoemd. Wanneer je die ziet wil je er gelijk gaan in liggen en er over een dikke week misschien uitkomen. Zo ontzettend knus. Op de camping staan 6 plaggenhutten voor 2 à 6 personen. Twee ervan hebben ook geitjes. Nog gezelliger.

Ook de camperplaatsen zijn prima. Super ruim, omgeven door groen en voorzien van elektriciteit. Opmerkelijk waren de toiletten en douches. Echt waar, nog nooit heb ik zo'n proper sanitair gezien. Wellicht een voordeel van in het laagseizoen naar een camping te gaan, maar toch. Belachelijk schoon!

camperplaats olde kamp drenthe
camping olde kamp drenthe

Heb je nog even? Want ik ben nog lang niet uitgeschreven over deze camping...

Naast de campingplaatsen en hutjes kan je hier ook in een superdeluxe boomhut slapen. Een prachtige optrekje voorzien van alle luxe en comfort, grote raampartijen en een terras met uitzicht over de dieren, weilanden en zonsondergang. Dat moet daar héérlijk verblijven zijn. Voor een volgende keer!

Feest voor de kinderen

Wat Olde Kamp voor de kinderen echt fantastisch maakt is dat ze boer Bert met de dieren mogen helpen. Ze hebben de varkens wortels gegevens, de geiten geaaid en de ezels Ganna en Numi van de wei naar de stal gebracht, en terug. Dat was iedere keer weer dolle pret. Vooral Emile vond het geweldig. En ze hebben zo goed geholpen dat ze aan het eind van de week met veel trots hun boerendiploma in ontvangst namen. Emile wil nu ook 10 varkens, 10 ezels en 10 paarden. Of hier komen wonen, dat was ook goed.

Uiterst kindvriendelijke camping dus. En dan heb ik nog niet eens vernoemd dat ze hier ook een pizza-oven, speeltuigen, een pingpongtafel en go-carts hebben.

Nog voor we vertrokken waren had Emile al heimwee naar de camping, boer Bert, de varkens en ezels Ganna en Numi.

En nog een laatste dingetje: Bert en Elly zijn de ouders van een jaargenoot (hi Marleen!) van mij. Het was geheel toevallig dat we hier terecht kwamen, maar dat je weet wie de gastheer en -vrouw zijn maakte het extra leuk.

Nationaal Park Dwingelderveld

Hoewel Olde Kamp een heerlijke plek is, zijn we toch af en toe op pad geweest. De uitstap die er voor mij echt uitsprong was fietsen door het mooie ruime Drentse land richting het bezoekerscentrum van het nationaal park Dwingelderveld, daar in het zonnetje picknicken en wandelen, wandelen, wandelen. Ik ging zowat door het dolle heen toen ik het park ontdekte. Het was er doodgewoon prachtig. Ik werd er zowel stil als extatisch van.

wandelen nationaal park dwingelderveld drenthe

In Nationaal Park Dwingelderveld vind je allerlei fiets- en wandelroutes. Vermits we met kinderen waren, kozen wij voor de korte wandeling door het park tot aan de schaapskooi en uitkijktoren. Van zodra je door het poortje gaat, loop je door heide, gras, bos, langs waterplassen en tussen honderden schapen. Vooral dat laatste maakt het heel bijzonder. Je doolt hier uren rond zonder een auto tegen te komen. Alleen maar pure natuur. Een magnifieke omgeving om te rust te komen en je vrij te voelen.

nationaal park dwingelderveld drenthe panorama

In Dwingelderveld vind je ook een familiepad van 4 km dat over de natte heide slingert en een indrukwekkende radiotelescoop.

Hunebedden, de oudste monumenten van Nederland, zien

Ook bijzonder en typisch Drents zijn de hunebedden: gigantische rotsblokken die uit de oertijd dateren. We gingen langs de hunebedden van Havelte en maakten er een wandeling door de heide. We hadden mazzel, want net op dat moment was er ook een herder op stap met zijn kudde schapen. De kinderen vonden het geweldig om er tussen te lopen. Mooi plaatje was dat ook.

Klimmen in Joytime

De mama’s willen buiten zijn, de kinderen spelen. Prima, dan gaan we toch gewoon naar een avontuurlijk outdoorpark? Bij Joytime vonden we een heus klimpark met 6 parcours van 2 tot 10 meter hoog met kabelbanen die over het water gaan. Aan uitdaging geen gebrek!

Voor kinderen jonger dan 8 jaar is er een klein klimbos met 3 parcours, ook mét death rides, en een superleuk en gigantische trampoline hoog in de bomen. Zo’n uitgestrekt net is echt helemaal anders dan een gewone trampoline en dat je een paar meter los naar beneden ziet, geeft ook wel wat kriebels.

Speelboederij De Drentse Koe

We hebben één dag slecht weer gehad, maar dat heeft de pret niet kunnen bederven. We vonden een uitstekende plek om ons een paar uur te vermaken: de Drentse Koe. Mama’s aan de koffie en wijn, kinderen volop aan het spelen in de speelschuur. Daar staan pluchen pony’s waarop de kinderen zelf kunnen rijden, er is glow-in-the-dark voetbal (kei tof!), gigantische speelblokken, een springkussen en andere interactieve spelen.

Eten en drinken in Drenthe

Naast lunchen bij Joytime en de Drentse Koe hebben we nog 3 adresjes gedaan en dat waren steeds toppertjes:

  • Kruidentuin Groene Hof in Ansen. Je koopt hier honderden soorten thee en andere spulletjes, drinkt er koffie of thee (duh!) en eet lekker boerenijs van de Drentse Koe. De kinderen vermaken zich op de go-carts of met de steps op het erf. Een heerlijk simpel adresje.

  • Bospub in Dwingeloo. Van zodra je een voet uit de auto zet, snap je meteen dat dit iets bijzonders is. Je ruikt het haardvuur, ziet de rook, de kaarsjes op het terras, en je bent aan de rand van een bos. Out of nowhere duikt deze houten hut op. Binnen is het ook kei gezellig, lekker warm. Héérlijk. En dat geldt ook voor de zoete en hartige pannenkoeken die ze serveren. Echt eens proeven.

  • Hunebed theehuis, vlakbij de hunebedden in Darp/Havelte. Qua interieur minder origineel als de Bospub en qua concept ook minder origineel als Groene Hof, maar wel kei lekker!

En wat mij als Belg opvalt is dat het hier een pak goedkoper is dan bij ons. Nou, waar wacht je nog op?

Voor een volgende keer

As usual vloog de tijd voorbij en moesten we veel te snel naar huis. Maar ik weet wel: Drenthe is prachtig en ik kom terug, en dan wil ik dit zien en doen:

  • Kuieren door de brink- en esdorpen zoals Dwingeloo en Ruinen. Heb er een glimp van opgevangen. Mooi, schattig. De volgende keer ga ik voor een koffietje in de zon op het plein :).

  • Naast Dwingelderveld telt Drenthe nog twee andere nationale parken. Ook Drents Friese Wold en Drentse Aa wil ik gezien hebben.

  • Elly van onze camping was enthousiast over het roekpad in Echten, voor kinderen die stoer willen buiten spelen. Iets voor ons dus!

  • Via Bijzonderplekje ving ik op dat eethuis Voscheheugte wel een tof adresje is. Als dat er nog bij zou kunnen, ja, waarom dan niet hé!?

camperreizen nederland

Nog meer Nederland? En nog meer camper?

 
Sylvie Van Nieuwerburgh

Opgegroeid in België, maar gestudeerd in Amsterdam, Leiden en Amerika. Ik reis sinds mijn tienerjaren, werk nu in IT, ben een jongensmama, getrouwd en thirtysomething. Oh ja, en altijd een hoofd vol plannen, dat vooral.

https://www.getoutoftown.be
Previous
Previous

Groot vakantiehuis in Redu. Ideaal voor een familieweekend!

Next
Next

Wandelen en slapen in Oudenaarde